Starmali

32

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 4. ЗА 1882.

газда Бартуле. теби је жао умрити. А ти и не знаш како је липо на оном свиту. Зато сам ти идошао, да ти придочим све красоте рајске свитлости. Али пре тога морам ти оаисати аургаторијум —" Уђе му у реч газда Бартул. Махну руком и рече: Немојте се трудити, фра Иво, мени је и доктор већ ириинсивио иургаторијум, — али као што видите, није ми ни то помогло. Бубнуотека, (Прештампано из Београдских „Срп. Новина" бр 19. 1 «82.) ЗАХВАЛНИЦА На дан моје славе 7 ов. мес. из разних места, 10 мојим пријатеља, честитали су ми празник денешама а двојица поштом, а у месту лично су ме походили око 170 особа и то чланови свију струка, представници овд. паробродстанице и жељезничке пруге, извесни комисари, министар грађевине, први трговци овд. вароши, главније занаџије, и из просветне струке, свештенство, професори и учитељи тако, да су ме неки и сутра дап походили и изјавили ми своја усрдна честитања и изказали ми најлепше жеље за напредак мог положаја и бољу будућност моју и моје породице Као скорашњи грађанип овде тронут и изненађен овим многобројним и с-рдачним жељама и симпатијама, а отликован толиким поштовчљем норед моје моралне обвезе, овим путем свима и овде и на страни изјављујем моју дубоку захвалност с том искреном жељом, да и они дочекају своје слаБе здраво и весело и да им се све правичне жеље иснуне 10. јануара 1882 г. у Смедереву Н. МИЉКОВИћ управник царинарнице Кад су томе господину тако миле честитке и одликовања, ево му прати и „Стармали" свој орден ЗА МЕРИТЕ:

ђује Др. Милан Јовановић-Батут. Излази дпапут месечно Цена 4 фр. годишње. Српкиња. Поучан и забаван лист за наше женскиње > Панчеву. Излази двапут месечно. Цена за Аустро-Угарску годишње 3 фр. За Србију и друге земље 7 динара. Издаје и уређује Јован Поповић.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС. „ЗДРАВЈБЕ

н

љекарске лоуке народу. Уређује др. М. Јовановић-Батут. Излази на Цетиљу два иута у мјесецу. Стаје за Црну Гору, Австро-Угарску, Босну и Херцеговину 4 Фиор* годишње. За Србију и друге крајеве 10 динара или Франака. Претплату примају за Црну Гору уредник, за Австро-Угарску И. Рамадановић у Котору, за Србију књижара В. Валожића у Биограду, а осим тога и сви други наши књижари. Од ове године изашла су два броја. Садржај 1. броја: У очи нове године. —Бушено ухо — Утрс. — Сјечена рана. — Постеља.— Рњица или шкрб ] -— Доношче. — Календар „Здравља." — Ситнице. — Ков. чежић : ЈБекарски одговори и савјети. Љекарска питања. Кореспонденција. Читајте. Садржај 2. броја: По крви и млијеку. — Прве погрјешке. — Дјечије играчке. — Риба. — Кашаљ. — Болесниково надање. — Од зрака до мрака. — Неки лијекови. — Ковчежић: Љекарски одговори и савјети. Љекарска М1тања Кореспонденција. Читајте.

2-3.

ОГЛАСИ,

Кућа са иразним нлацем у Ст Назови бр. 26 на лепом месту, зпдана од тврдога материјала, са внше соба, кујном, магазином, шталом. баштом, продаје се из слободне руке под врло пробитачним условима за купце. Упитати ваља власницу куће г. Катарину Вујевић; у Н. Саду у кући г. Елисавеге Браповачке, или у Сгарој Пазови код гг. Пауповића н Јанковпћа.

да се може и тиме нред светом похвалити. (Лас не кошта ништа, па што не би човеку ту радост учинили. Новије књиге, Послате Уредништву на приказ. ђумручки закони и записи. I. део : Закон о усгрој" ству ђумрука. — Закон о наплаћивању -калдрмине. — Уредба о скеларини. — Правила ђумручке службе. По одобрењу госнодина министра финансије. Уређује и издаје Алекса Миловановић. Београд 1881 штампано у штампарији задруге штампарских раденика (Обилићеввенац). Цена 3 динара. Нови ЛИСТОВИ, (које уредништво добија у замену.Ј Здравље. Лекарске поуке народу. На Цетињу. Уре-

;по најновиЈОЈ американскоЈ системи сигурне од ватре и харе из Фабрике :ФЕЛИКСА Б/1АЖИЧЕКА У БЕЧУ ' у солидарности и каквоћи израде не ^ уступају ни једној до сада нознатој Фабрпци ау цени знатно јеФтиније. — Наручбине прима и одправља госп. ђорђе Миличевић, трговац у Бечу, Багевћо!, код кога се могу мус.тре видити и цепе сазнати. 3 —35

ШТАМПАРИЈА А, ПАЈЕВИћА У НОВОМ САДУ.