Starmali

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 13. ЗА 1882.

ђука и Шука, Ђука. Јеси л' чнтао у „Турском пароду" иешто о шуици и сланина ... Шука. Па ти зиаш да ои о свгтским стварима радо пише, Јадан Грујица, На весељеиду људи На паруца И сретају рањеиика Бледа лица. Федери се љуљушкају На каруца, А рањеиик иа мали се Коли труцка. Мека срца на каруца. Крију очи, Да не впде како крв Из ране точи. Док стигоше па весеље, Јао, јао, Рањеник је крв и живот Иструцкао. Сутра погреб тако сјајан, Глени брате, Што су јуче Грују срели, Сад га а,рате. Сузе с' роне, срце с' цсна И најтврђе Ох ала ме боле ово Милосрђе. Налимегданџија.

Питања са одговором, Која се рика учи и у школи — — (Аме рика.Ј Који иас највише путује ? — — — (кешпас ■) Који се брег може појести ? — (^брег:) Који је то Вац, што се Маџари за њега отимају. — — _____ — — — (Буње вац ••) Који^гаг аије за Београд? — — — (Рабаг &с ) Који је миш најдужи ? — — — — (л -омиш.) Које дело највећма дичи данашњу београдску владу ? — — — ______ (Ведело) Који нам је греб најбратннскији ? — (о '«гре6.)

Ко још неће бити крив ? Ако је све до прекјуче било кога који је читао /Гурски Народ", (који још и данас излази у сред Новога Сада) тај је морао нагазити у 31. броју му на ову трухлу бупдеву, коЈа гласи: „Јуче није био обављен избор еиискоиа у св. синоду, почем свети дух није све еиискоие једним даром Божијим надахнуо." Е сад ћете видити само ако пе испадпе архимандрит Пантелић владиком, онда ће ио турској вери и логици бити крив свети дух, који неправо дели даре Божијт, или сам Бог, који поверава даре своје неправедним делиоцима. И онда ће „Турски Народ* окренутп онозицију против бога и св. духа (јер ти не дају уштвама субвепцију).

Хватам се за нова опстојателства, Ја сам до сада волео и поносио се тиме, што се наше београдско позориште зове „народним" нозориштем. Али — ако му је то име само за тодато, да буде што веће слободе при учењу народа памети (тесацима), — онда одустајем од својег дојакошњег поноса, — разуверавам се, — и не браним, да се исто, мило наше позориште, до бољих времепа назове — министарским позориштем. Мислећи да сам тиме достигпуо врхунац својс лојалности, питам владу да ли сме од мене иекати још и више лојалности. Налимегданџија.

Разна мнења, Боже мој, како је то лепо и корисно, што нису сви људи једиога мнења. Н, пр. Кад је ко „гладан" а „носи рукавице", о томе Земунци сумњају, да ли баш има потиуно чисте руке. — А виша административпа власт је опет другог мнења, она држи, да томе човеку пишта друго не фали, већ му само треба новерити скупљање и чување црквених прилога. Ко ће ту да буде судија, — а да не увреди ни једну сгранку, ни Земупце, ни вишу адм. власт, пи црквене прилоге!

Најважнији синод. Кажу да је старина владика Кенђелац, кад је ономад ушао у синодску седницу, рекао сакупљешш епископима: „Господо и браћо ! Ја сам доста и доста нути бивао у синоду; али па овако славпом синоду још пикад, јер још никад није било у синоду три иатријарха, као сада што је Ан/јелиИ и два избрана патријара Стојкови/1 и ЖивковиИ\" Добра стариио/ Пази само да ово рахтројство не довесе и растројено устројство ! Аб.