Starmali

ј, СтАРМАЛИ " БРО-Ј

Т е л в г р а м, Бечки „Гјо- !Го" добио је ових даиа овакав телеграм: 24. маја, почиње се у Сарајеву асентирање новака. Надати се, да ће асентна кошсија, која се састоји из 76 000 лица, сретно извршити свој задатак, — т. ј. ако ког новака нађе. (Али бива, ко зна - нримећава „Стармали" хоће ли се млади новаци пожурити на своју дужпост. Бар да је жив старина Новак, тај би се, бива, лакше одважио да прпмн пушку и телећак иа леђа на би дао нримера и млађима.) Свађа у брачном миру (Није шила иећ кстшш.) Често.букне кроз обоје, Пркошења жар, А почетак обично је Каква мала ствар ; Место да се обавесте. Све се већма жесте Реч за речи, — лудост сушта И све жешћи вир, И пн једпо не попушта И пропадне мир.

Разне мере. У ратовима североамериканске републике против Енглеза одликовао се републикапскн генерал Ариолд, — шта више, он је у тнм ратовима и рањен био у ногу, па. је целог живота на ту ногу рамао. Али тај исти генерал доцније изпевери своје начело и пређе к Епглезима, па је ту ш њима војевао против републике. После једие битке запита он једпог заробљеиог републиканца : „Шта би републиканци радили са мном кад би им пао шака?" — Овај му одговори : „Вашу би ногу са највећом почашћу саранили, а оно остало би — обесили".

Јунаштво, У Америци се пре неколико година држао жеиски збор, на коме се већало о еманципацији жена Кад се већ дошло у ватру, опда скочи једна млада госпођа на стол, и јасеим гласом поче овако говорити : „Поштоване госпође и госпођице ! Ми имамо иста права која и људи. Јер, завирите само у повесницу, и на сваком листу ћете наћи, да јо женски род јунаштвом својим" — али наједаред прекиде беседу

1 за 1882. 103

своју, дрекпу „Ајао!", пребледе као крпа п скочн на други крај стола. А шта је било ? — Шта се десило? Опазила на једпој празпој столици поред стола како се попео — миш. ИСПРАВАК. Оао, што наградни ребус у ирошлол броју, није цео заграђен линијама, то је штампарска погрешка. Даклем и она слова, која су пре заграде треба мислити, као да су заграђена, или да заграде пикако и нема, — јер она ништа не значи.

Одговори уредншнтва, „Оду синоду" нримили би; али док овај број буде штамнан, по свој прилици биће касно за опомену, — али ви ћете то знати прекројити према мери, коју ће вам дати сам рад синодов. У Карловце. То што нам дописујете, већје давно записано у „ВевсћтегЛећисћ-у" ваше читаонице. Одатле не маримо прештампавати ништа. јер за ту књигу вели се да заухара само личним мржњама, а не мирише тежњом потребног нам сноразума. „Нагот а М.ПС2". Друго је Андраши, Тиса, Трефор страсни новинари, и њима заведена струја у маџарском пароду, — а друго је домовина, коју Србин поред свега тога љуби, и не износећи ту љубав на цазар Ми се још надамо, да ће доћи време трезвености и правде; за то не иримамо „алегорију" вашу, јер ју је јако завело огорчење, које разумемо (и делимо) па ипак му у нашем листу пуна маха не дамо. — Ми још сневамо о могућности да ће се маџарска и српска рука стиснути, али у збиљи а не комедиЈи, као што ви добро описујете једно вече у „кот1б кбг1:-у." Новије књиге и листови, које уредништво добива у замену. Приповетке мојој кћери. Од Ј. Н. Буља. Свеска II у H. Саду издање штампарије А. Пајевића 1882. Цена 60 н. ВИс1ег аиз Дет зег1)18сћеп Уо1кв- ипс! РатШеп1ећеп уоп Ргапг Зсћегег. Кеиза1;2 1882. Уег1а§ уои Бика Јос1с & Со. 8-на, стр. 112. Цена? Учитељ. Орган учитељског удружења за образовање и васнитање. Излази у Београду, трипут месечно; цена за Аустроугарску годишње 5. фр. Српче. Илустровани лист за малу срнчад. Излази у Београду једанпут месечно. Годишња цена за Аустроугарску 1 фр. ■&& Ји ДА Чика Јовин лист доноси у своме осмом броју за 1882. ове члаике I. Браћа у незнању, приповетка од — ар Ар — 2 Од'те, децо, меда се купа! песма (са сликом) од чика Јове. 3. Само једна ружа, (са сликом). 4. Колико живи животиња и биље ? 5. Посекла прст, песма (са слпком) од —ор— 6. Редак пример верности. 7. У цустињи Сахари, (са 2 слике) од браца Бранка. 8. Но игри, песма од — ар Ар — 9. Мој лов, песма (са сликом) од чика Јове. 10. Дажд. 11. Игра „лопте", од Ј. С. Виловског. 12. Разнолије. 13. Даштања. 14. Решења даштања. 15. Чика Јовина пошта. Рукописи и све што се тиче уредпиштва, шаље се на адресу: Бг. Ј оу . Јогапоугс "Шеп, аћппцегбћ-аззе 9. — „Невен*, чика Јовин лист , излази два

8Ж- Јвш се &шгу добити сви бројеви „Стармалог 4 ' од почетка до данас.