Starmali

Година V.

У Новом Саду. 31 аугуста 1882.

Бр. 24.

„Стармали" нзлази трипут месечно. Годишња цена 4 ф . — ногодншња 2 ф . — на 3 иесеца 1 ф . За Србију и друге крајеве 10, — 5, — 2 1 / 3 динара. — Власник и одговорни уредниЕ Змај-Јован Јовановик; главни сарадник Абуказем. Издаје штамаарија А. Пајевићау Новом Саду. — Рукониси се шиљу уреднижу (Ог. Ј. Јоуапоујс, ЧУЈеи IX. УУа1тп^ег*1га8«е 9.) — Претплата и све што се тиче администрације, штампарији А. ПајевиКа у Новом Саду.

Политичка ситуација, (Извод из уводннх чланака разних новина.) Где су сада очи наше? Све су очи на Мисиру; А и уши (одабране) До Африке чак доииру. А ко нема уши таке, Да их пружи чак до Нила, Том новине уши пуне, Та најмлађа светска сила. И тако се сада чује Данас ово, сутра оно Ко зна шта ће да огласи Прекосутра вел'ко звоно! Колко саемо веровати Новинарској прији: Велики је хаос тамо У Крокодилији. Не знам да л' се већем На сав мах почело, Али једно звадем, И то је зацело: Пружили Енглези Своју моћну руку Па султан-Хамида Чврсто за нос вуку. „То баш није ираво Резонирам живо; Ал додајем и то: ,Није ми ни криво!"

Шетња по Новом Оаду. сххп. Новине пишу, како по северној Мађарској влада несретни т и ф у с, по Бачкој ш а р л а х и д и ф т е р ија (у самом Бечеју умрло је око 2'.00 особа), на Филипинским острвима умире само у једној вароши по 350 људи на дан од колере — но ја мислим, да ми Новосађани не треба овим гласовима да верујемо, јер кад би то истина било, онда не би наш новосадски санитетски одбор тако апатпчан био, да ево већ скоро двегодине дана седницене држи, — будимо ми дакле без бриге, и уместо да сазивамо здравствени одбор, да се о предходним мерама и предохранама саветујемо, најбоље ће бити, да и од сада агитирамо за помађаривање Новога Сада и целе Европе, јер кад се сви Срби помађаре, онда тифус и колера неће Срб е моћи таманити, као год што је познати онај старп лек од стеница; кад хоћеш да те у кревету стенице не једу, а ти метни на млади петак једну шаргарепу п чешаљ белога лука под јастук, па лези онда н а з е м љу, те те неће онда стенице у кревету јести, а ја би на ово још додао: седи целу ноћ у бирцузу и картај се ? па ти неће стенице у кревету досађивати. Но кад колера влада на Ф и л и п и н и м а, као што телеграфишу из Маниле, онда нема за нас опасности и ако је Полит једној колери, која је владала, једном приликом рекао: Видићемо се код Филипи! А нема опасности због тога, што Чеда Мијатовић још није склопио с Бонтуом уговор за грађење жељезнице од Фшшпина до нас, а као што је познато колера је тешка болест, а што је тешко, то не може по ваздуху летити и к нама долазити, него би се тек могла парним машинама до нас докотурати, нарочито пак жељезницама, дакле су они који граде жељезнице уједно пресађивачп колере