Starmali

Година V. У Новом Оаду, 20 Новембра 1882. Бр 32.

ЛИСТ 3 А ЗБИЉЛЊЕ ШАЛЕ.

„Стармали" излазж трипут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 иесеца 1 ф . За Србију и друге крајеве 10, — 5, — 2 1 / 3 динара. — Власник и одговорни уредпик Змај-Јован Јовановић.; главни сарадник Абуказем. Издаје штампарија А. Па.јевиКау Новом Саду.— Рукоииси се шиљу уреднику (Ог. Ј. Јоуапоујс, \УЈен IX. 1'огсе1апца88в 5(>.) — Претплата и све што се тиче администрадије, штампарији А. ПајевиКа у Новом Саду.

Британика, Читао сам календаре, Читао сам планетаре, Ал не нађох нигде да ће ђаво ући у цигаре. Ал на жалост: ђаво тера Луциферску своју шалу, Смештајући у цигару Барутану малу. Макар да је како скупа, Како лоша, како ситна, У цигарам' сада лежи Дух времена динамитна. И наш Баба има право Што па дуван хајку води; Ето сви сад верујемо Како дуван здрављу шкоди. Седп човек, мирно нуши, Бритапику своју љуби, Б.а једаред — брк му плане, Нос одлети, пукну зуби. Ако ј' шала, врашка ј' шала, Биц ако је, виц је псећи Додија нам 'ваку шалу Ц о д н о с себи подп осећи. А молићу, од куда вам Та цигара пустовољна? „.Ја је купих у трафици, А трафика ј' монополна."

Е, бога ми, кад је тако, Неће бити чуда нова, Ако сви сад останемо Без носева, без бркова. То нам неће чудно бити, Све то може да се схвати; Већ је чудо само ово: Где су наши штатсанвалти, Па да и сад као другдаш Дигну тужбе, дигну вике, Да од суда затвор ишту Монополаи трафике. Шетња по Новом Оаду, сххх. Коме је преко лета било дуго време, нека се сад утеши, од сад ће своје часове пријатније проведити, јер сада настају многе прилике и догађаји, који човеку не само часове, него и — век п р е к р а ћ у ј у. У место да седи код куће тт чита од дуга времена пројект карловачког синода, сада лепо може . шетати на Дунав, где се д р в а п р о д а ј у, па онде набавити себи топлоте за зиму, за тим нек одшета на рибњу пијацу и погоди кола и тестераше, а после тога може прекратити време посматрајући како они тестере и цепају, а уједно и пазећи, да коју цепаницу не склоне и не одиесу „во своја си". Тако ће му проћи дан а да и не осети, осетиће само при плаћању. Осим тога седећи у топлој соби неће осећати дуго време и самоћу, јер сваки час ће му доћи у визиту по која госпа, одборница разних женских зад р у г а, да иште добровољни прилог и да му прода коју карту-улазницу за беседу и играпку; тако ће му