Starmali

Година VI. У Новом Саду, 10. Фебруара. 1883. Бр 4.

ЛИСТ ЗЛ 3 3 И Л) А Њ 2 ШАЛ2.

„Стармали" излази тринуг месечио. Годишња дена 4 ф . — ногодишња 2 ф . — на 3 меседа 1 ф . За Србију и друге крајеве 30, — 5, — 2 1 / 2 динара. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; главни сарадник Абуказем. Издаје штамаарнја А. ПајевиКа у Новом Саду. — Рукониси ее шиљу уреднику (1>г. Ј. Јоуаноујс, \\Чеп IX. РогсеЈап^ааае 5(5.) — Претплата и све што се ткче администрадије, штамнарији А. ПајевиЕа у Новом Саду.

ПРВИ УОТАВНИ Ко ће пребројат' раее нам љуте, Прегледат' море крви просуте! Чија се душа еећат' не жаца: Где леже кости наших отаца! Стотине лета тешка наслеђа, Ми никад пушке скинули с леђа. И нигде плоче над нашим гробом, Јер шанчеве смо пунили собом. У сваки покољ браћу нам слаше, Е, то је повест прошлости наше. А сад се вели да зора свити, Да с равним правом народма хити; И крајишника први пут зове На ново поље, у борбе еове Да. своје боле пред светом рече, Да буде ковач сам своје среће. — Ко ве би радо у нов свет ступ'о! Ох, то смо право платили скупо. На први поглед шта виде очи: Црква се наша с халама бочи; На име српско дигли се мачи; Писмо се наше ногама тлачи; На школе наше камен се ваља, Од српске свести граде богаља. — Ал нека, само кад зора свити; Крајишник уме још јунак бити. Па збогом ноћи, дуга и тавна,

И У КРАЈИНИ, А добро дошла борбо уставна! Што ј' вековима умео мрети, Крајишник сада на избор лети. Шта ће да бира? Јато сокола, Који разуму српскога бола; Који ће правду искати знати; Светињом нашом на браник стати; Који се неће пузећи вити, Никоме под скут неће се крити; Који ће рећи мушки и смело, Којим' ће бити аманет-дело: Да српској патњи правда се стече, — То нам је прво, — то нам најпрече. * & % Удице лете, Мрежа се плете, Да с' крајишнику правац помете. Ровење мучко, Осмејци глатки, Лажљивих уста пољупци слатки; Злато и претња, Празни сбети, То ј' сада авет, која нам прети. Крајишник нек се Прошлости сети, Пак ће савладат' и те авети.