Starmali

„стармади" број 4. за 1883.

31

кући и одма дозове свога комшију да му се зафали што га је одвратио те није роткве однео те би га онај злосретни нандур како је ротква тврда убијо но на његову срећу краставци беху сами семењаци зрели те и мекани паму никакве шкоде (осим само срамоте) нанело није. Рада Ра. . злија Одговори нашег Домишљана, IV Добили смо филолошко питање, које глаеи: 0 дкуд долази маџарска реч Сомсед (5 2 о т 5 2 е с1)г На то наш домишљан одговара: То ћејамачно битипочетнислогови од ове две речи: Сомного седишти, V. Из Вршца пита један предплатник (Јп зре): Каквоби се згодно име могло дати протосинђелу Радићу? На то наш Домишљан одговора: Канонером гане можемоназвати, јер канонера већ имамо; можда би му н а ј б о љ е д о л и к о в а л о д а б у д е каноник. VI Добили смо питање овако: Би ли се могло д о к а з а т и, д а калуђери н е г р е ш е, На то наш домишљан одговара; Би! Јернијегрехоно што улази ууста, већ оно што излази из уста. А калуђери с у с е досетили п а н е г о в оре кроз уста, већ, — кроз нос.

Нека њега поједе! Дошла егзекуција у село, па кад је ушла у једну кућу, а оно нема код куће никога од старији, само једно мушко дете од четир године, а у колевци мали Лаза. Егзекутор запита онога старијег: Море ди ти је мати? Дете се поплаши и поче се уклањати, а егзекутор да би дознао где му је мати, хтеде га још већма поплашити те ће му рећи: — Говори ди ти је мати, ил ћу те сад појести! На то дечак показујући на оно мало детс у колевци промуца : — НемоЈ мене појести, ја сам добар, него ено поједи Лазу, он се у . . . !

Телеграм, „СЈтармалом из Лике*. У подлиску „Заставе" јављају нам, да „наш јединац" тражи митру. Код нас ииа на избор Митра, само ако не буде каноничке сметње. Арачалан.

Одговори уредништва, Б. Б ћу. Наставите само. Радо ћемо прииати. И г н> а т и ј е. Насмејали смо се. Али ипак нећемо штампати. 0 п р о ш л о с т и. Не можемо ништа рећи, док не видимо да ли можда конац дело краси.

Ј а в љ а м о да је опште гласање наших претплатника досудило прву награду хуморесци „НГтаучини љ убав." И награда од 20 фр. писцу је издата. Другу награду досудило је хуморесци ,Таковски крст," која ће добити 10. фр. — Писац г. ђ. Ст. нека изволи јавити, на коју адресу да му се новац изда. Уредништво.

А сада распиеујемо |ДГ НОБЕ НАГРАДЕ. За две најбоље хумореске, које ће изићи у подлиску „Отармалога" до краја ове године. Прва награда 25—30 фр. Друга награда 15 фр. Пресудиоци биће опет сами претплатници „Стармалови." Уредништво.

„СЛОВИНАЦ" број 5-ти за 1883, доноси следећи садржај: Злохотник Људи. Уломак из Шилера, пословинио И. Стојановић (свршетак) — Заноси из 1874 године од Матије Бана — Рајимунд Кунић историчар од Ф. А. — Милева, пише М. Пар — Ситнице. — Библиографија, — Огласи. — Слика: Рајимунд Кунић. Словинац излази 1, 11 и 21 сваког месеца а цена му је у Дубровнику за целу годину 4 фор. Изван Дубровника по свој царевини 5. фор. Преко границе у злату: свуда по Еврони 15 франака: по осталим странама света 20 франака.