Starmali

,6'ГАрмали* врог 14. за 1^83.

109

иду ова два џандара, надвирише се над кола, па одоше даље ни мукајет мојој невољи. Мене тад даба подбоде изнутра на освету, па повичем: ,,живио Иштоције а по . . .ли Чивути! На то се одмах џандари склепташе, па ме ето дотераше. Капетан се у себи насмејао, ал баћ Јови строго наложи, да се у будуће добро узме на ум, те да тако озбиљне шале не збија; јер ће имати места у бувари, а кеса ће му празнија бити, ако т. ј. може празнија бити. Н. Б. Мудре изреке једног нсроучнтеља којима он зачнњава своја пр едавања. I. коло. Ви'ш Ане, посаднла се ко свекрва у шараге па тороче. Та ваша скамија много бунца. Менажерије препарандске. — Ала нас је Господ Бог ошукнуо, да неможе бити већма. ћутите ви дрвеии филозофу. Треба вас па кубик; нисте ви за препарандију. Треба вама госпођице мало Богојавленске водице. Треба вама вруће, али педагошке проје. Докле ћете већ торокати госпођице! Нарастили му зуби од по хвата, што неможе да тороче. Уфирцала усне па ћути и вежба се у лођици. Она гледа на вас, како се ви клибите, па и она на вас. Засукала се па вуци. Кад ја кажем госпођице да мусите, онда се морате окретати као варјача у лонцу, Да продобује његову мудрост, из своје претролеумске главе. Ја ћу вас по њокалици Плесниви мозгови. Док вам скинем улар с главе онда ћете бити слободни. Кочијашу марш на поље! 0, како су оне рођене и слатке. Ја ћу вама дати кр}пну сарму госпођице, па ће те се запушити. рић шта је урадио сад тек позеа у трговцу оног човека коме је дао коње на сачување, те рекне Јоци да остане код кола а он и Миша оду коњма Кад су отишли а коња ни од корова. Сад сам награбусио ни краве ни коња. Пита људе да ли знају шта о томе, нико незна ни речице него су га видили кад је отишао вслећи идем да напојим коње, јер су почели баш хркати. А Миша ће на то г. Верићу: А што сте давали господару кад га непознајете, та знате како је на вашару. Ти хоћеш још и да ме једиш, а да знаш како ми је неби ни речцу прословио. 500 ф. ме кошта данашњи вашар хеј наопако. Иди брже трчи јави полицији да потраже тога хуљу. Миша оде и јави. Целог тог дана тражише га али га не нађоше, мислим да су га сутрадан ухватили али ни краве ни коња није имао. Тога дана заверио се г. Верић да никад ништа на вашару неће продавати. Иже Мисљетовић.

Та тек уме да конаби шаумролне. Пришел јесте јако За лотру везани, Посадио се канда си га са вилама ва воз бацио. Један сазидателни слушатељ.

Ћира. Сећаш ли се ти оног подпапучара, кога је жена сагерала под стол, а он виче: »Ја сам господар у мојој кући, могу даклем, ако ми је воља, седити и под столом." Спира. Сећам га се врло добро. Таки смо ти и ми господари у наШ0 Ј автономији. Ако нам је воља — можемо држати свој сабор и у Пешти, и у Кечкемету и у Дебрецину, свугде, куд год нас сатерају.

Ћира. Митрополит Косановић ипак је мудра глава (т. ј. за себе.) Спира- Како то? Ћира. Он волије три чехири пута отићи у Беч, него једаред у Јерусалим.

Ђука. Да ми је знати каквим пером пинту сарадници „Видела," да ли г во зд е н и м? ШУка. Ја бих рекао г у ш ч и ј и м. Ђука. За то ли је тако дебело^ Шука. И паметно.

Ђука. Ко је најстидљивији на свету? Шука. Ја мислим Радићева брошура! Ђука. А како опет то? Шука. Та неда се нигде видети. Не можеш је добитп ни у књижарама, ни од самога писца, све се нешто крије.

Ђука. Дакле и Ирањија вели за Чангове, да ће они бити тамо на граници неки бедем. Шука. Па има и право. Ђука. А како то? Шука. Он види да код њих има беде доста, па ко вели још мало па ће бити читав бедем.

Ћука. Има ли заиста опасности за наш народ око Панчева, да ће их Чангови, као што „Немзет" каже и с и с а т и? Шука. Већма се ја бојим од оно неколико Чивута у Шајкашкој, да ће наш народ исисати као пијавице, него од још толико Чангова. Аб.