Starmali

110

,ИЧРМАЛИ" врој 14. ЗА 1885.

Деда Лука. Наш деда Лука ама у носу две ноздрве (а то је потреОно да вам кажем, ако хоћете да продужим, што сам започео). Из тога видите, да му носу ништа не фали, т. ј. да има добар нос. Деда Лука радо чита новине и прави своје комбинадије, а уједно шмрка и бурмут. Од неког доба кад шмркне бурмут у десну ноздрву, лева му се рашири, а он вели: „Имају право новине, и ја осећам да мирише на мир !* А кад шмркне бурмут у леву ноздрву, те му се деспа већма р&шири, онда вели:, Бадава, морам признати, да колико мирише иа мир, толико исто смрди и на рат!„ Сад која је поздрва деда Лукина бољи пророк, о томе ће тек будућносг моћи пресудити. Ш.

Што се и онда не чуде! Бечке и пештанске пиљарице — хоћу рећи новине, говорећи о крунисању рускога цара, почињу своје описе са неким чуђењем, што је крунисање обављепо на миру и без икаква нереда. Но исто тако би се и о другим догађајпма, кад на миру и без икаква нереда и шкандала сретно прођу, могло са чуђењем писати. На пример : Данашња седница угарскога сабора свршена је сретно, без да су којег посланика окривили да краде или да су коме претили, да ће га избацитп кроз прозор, а случајно се догодило, да господа посланици нису једап другог у по седнице ћушили. Или : Данашње вече картала су се господа чланови „Националне касине" у Будапешти тако мирно, да се ни један члан није нашао побуђен, да другога на дуел изазове и осакати. Или: = Можда наши читаоци неће веровати, али давас им у „Дневним новостима" пе можемо саопштити ни један нов случај, да је који жупап или касир дефраудирао касу и у Невидиш побегао. Или : = У данашњој седници мађарске учене академије није се ни један учени члан б л а м и р а о (можда за то, што није ни било седнице). Или : Јуче васцели дан није ни једап син Израјиљев нроменио своје старо отрцапо прадедовско презиме са модерним ново-мађарским, што се овде у Будапешти јако замера и као необичној ствари сви се чуде и диве. Или : = Прошла недеља прошла је на миру ио мађарско географско друштво, тако, да ни један од истог друштва избарани почасни члан није вратио почасну диплому друштву са изјавом, да се те почасти не прима.

Или : — У Бечу се прошла читава три дана пије ухватила ни једна п р о м е с а на продаји, од које је оригапални лоз још пре десет година извучен. Заиста чудновато ! Или : = Чудновато и невероватно звечи, али је цела истина, да сипоћ у Бечкој опери није никомс извучен из џепа златан сат или буђелар, иити је ко у по дана на улици убијеп. Кад се дакле бечки и будапештански повииарп тако непрестано чуде, што је крунисање у Москви прошло без нереда и шкандала, нека се онда и другима догађајима тако исто — и још већма чуде, јер круаисања су у Москви и до сад у реду пролазнла, а како бивзју они гореспоменути догађаји у Бечу и у Будапешти, то ти повинари најбоље зиају, јер и ми смо баш од њих самих и дознали за све њихове бечке и пешганске шкандале, дуеле, крађе, убијства и т. д. па се заиста морамо да чудимо, кад их који дан нема код њих. Дб.

Поправио се. Опћинскн послужитељ Ацо у Д — кад је палио лулу (односно дуван у лули) ударио га од шале иза леђа неки господин из 0 —, који је службеним послом тамо дошао. А Ацо, пе обзирући се ко га је ударио, рече му: „магарац си био и остаћеш!" — но мало за тим, кад се осврнуо и впдео непознатог господине, рече: „Опростите господине, бога ми ја сам мислио да је наш начелник." Курјак. Неки општински бележппк из Ч — а, који је већ одавна стекао придевак „курјак," сврне у пивару, где су братија већ скупљена била, те чим он на врата, а они повикаше: А гле курјака! — А овај им одговори: „Е мани се ти паса, нањушили су да ја идем.

Љубав и зоља. Љубав, ка' и зоља Жаоком нас зврца, Зоља само споља, Љубав до дна срца. Леп живот. Свак се чуди Нери, Пери, Како лепо живе они, (Нера живи ту у Вери, А брат Пера — у Берони.

(В.)

Гига.