Starmali

111

Чувајте се корпа на маскенбалу. У М.... на маскепбалу догодрло се ово: Једпа маска (девојка) упозпала је међу осталим маскама свога љубавнака — који ју је већ оставио био — те му се приближила и понудила да се с њим шета. Овај не знајућ тко је прими ју. Иза кратког часа попуди му иста девојка неку корпу (као пекарску) У К0 Ј°ј ј е нешто умотано било да мало придржч док се она неврати. Овај корпу прими, а маска се удаљи и више не поврати. За једно пол сата почне се дерати мало дете у корпи љубавниковој, које је све дотле маком успавано било. Кукавно дете, — изгубило је матер, али бар је нашло оца. Телчика. Племенити гњев. Велики ђа^ дође о феријама кући и прпповедаше своме оцу шта Је те године учио. Међу осталим рече и то да по Дарвиновој теорији људи произлазе од мајмуна. Отац се на то страшно разљутио и рече сину, то је можда код тебе случај, — ти можда произлазиш од мајмуна, ал ја не!

Бубнуотека. „Стармали" је добпо оригпналап кувсрт од писма са оваком адресом :

У. Молу.

ПИлари. вечим. чачом.

Господр.

Ђурп Равриловпћ.

што. има, жену. из. падеја. #ие. јои, ракида. из маира.

На куверти је марка са поштанскнм жигом „Ре4етагс1еп1. в Гиган-

Одговори. Уредништву „Телефона." — Ви у једноме од цређашњих бројева додирнусте ,,Стармалога, и вел'ећи, да он прештампава члаике из ,,Флигепде блетера," Будите уверени, да он нема те пужде, а што под рубриком ,,Пабирци" донесе по ко]у туђу анегдоту, ту не може бити замерке, јер сви народи и листови на свету допосе такве ствари и по више пута за читаоце, којима ће моасда бити непознате, а тиме нпје пико оштећеп, јер те анегдо е нису н и ч и ј а с в о ј ип а. А опо што смо ми в.ма замерили, сасвим је шго друго: Ви нрештампавате из ,,3маја !1 читаве хумо р е с к е, песме, и друге м а њ е и в е ћ е ч л а н к е, којесуиисалиданашњиуредници „Стармалог," па ни не назиачујете, да сте пх узели из

Змаја, шга више, пе мећете ни оне потписе, који су под тим чланцима у ,,3мају" стављени. Ово је дакле сасвим што друго, него т доносити по коју, можда и познатију кратку анегдоту, које се свуда приповедају и штампају и штамааће се још и по хпљаду пута, нити се зпа ко их је измислио, где су се догодиле и од кога би требало искати допуштење.

Нове књиге. Сриска књижара Браће М. Поповића у Н. Саду код св. Саве послала нам је на приказ следећа своја пајновија издања: 1. Српске народне песме о свецима, б4стране, 15 новч. Штампарија А Фукса у И. Саду. 2. Смрт Смашг-Аге-Ченгића, народна певанија у две песме, 40 страпа, 15 новч Штампарија А. Фукса у Н. Саду3. Путоваље по новој Србији, пише Сретен Л П. Свеска десета, цена 20 новч. или по дин. Српска штампарија дра Свет. Милетића. Страна 433—480. 4. Цар Ј1азар у српским народним песмама 62 стране Цепа 15 новч. Штампарија А. Фукса у Н. Саду 1883.

Нн к н и Ка & Кл Х%

и

11 Јовин лист доноси у своме деветом броју за 1883. ове чланке: 1. Хајд у шуму (песма са насловном сликом) од Чика Јове 2. Наш Миливој (припог.етка) 3. Питалице. 4. Ида Добринковићева, са сликом 5. Овејана Зрнца. 6. Немаш више мајке несма са сликом од Ј. 7. Поуке од сваке руке од Радојице 8. Ељда од Апдерсена превео Ст. ђ. Ј 9. И ј жнвота малога Симе Боба. (са 20 слика) 10. Манастир крупа у Босни 11. Мачак и Петао од Стеве. Д Поповића. 12. Решење рачунских игара III. из броја 8. 13. Даштања 14. Решење даштања 15 Чикз Јовииа пошта. 16. Новије књиге. А у десетом броју допоси „Невен" ове члапке: I. Мачка са мачићи, (са пасловиом сликом). 2. Наш Миливој, (приповегка) од браца Јове. 3. Из живота малога Симе боба, (са 20 слпка). 4. Турске пословице. 5. Јахање на корњачама, (са сликом). 6. Хинеске новине, (са сликом). 7. Почетци. 8. Лењост и незнање, (са сликом) од чика Јове. 9. Мачка од Д. 10. Мати, од Андерсена. Превео Веља М. Миљковић. II. Даштања. 12. Решење даштања. Рукописи и све што се тиче уредиигнтва, шаље се па адреоу: Бг. .Јо^. Јоуаштс "Шеп, IX. Рогсе1ал§аззе N 56. — „Н евез" чика Јовин лист , излази двапут месечно па читавом табаку Цепа је за Аустро-Угарску па читаву годину 4 ф., на пола године 2 ф. За Србију и Црну гору и остале крајеве 10 дин. или 5 ф. у банкама на чатаву годину, односно 5 дипара или 2 фор. 50 новч. на пола године, и шиље се на адресу: Штаипариј е А ПАЈЕВИЋА у И Саду.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почеткд до данас.