Starmali

„стармали" број 21. за 1883.

167

Једем, једем, — алн Не повећах глади, Само жеђ ми зија На девет буради. (Из збирке песама оног игумана.)

Чудна јефтино&а, Учитељ. Предетави ти себи само ту јефтиноћу: Леи ручак, са три јела, чаша вина и цриа кафа, све за 35 новчића. Други учитељ. А где је то, ако бога знаш? реци ми молим те. Учитељ. Није нигде. Само ти кажем да представиш себи, каква би то јефтиноћа била.

А. Реците ми молии вае, зашто се не жените? Б. Није ми обичај.

Ео је крив. — Но и ви сте ми солидан младић! Не радите ништа друго, него цео дан јурите за девојкама. — 0, о, па зар сам ја крив што јурим за њима. — А да ко је крив? —- Оне су криве, — што неће да стану.

Одговори уредништва.

„Запара по налогу." ЗКали боже онај сат времена жто смо изгубили док смо нрочиталк. „Промена" Да је добро цреведено могло би се употребити. Али у сваком ставу има по један заушак српском језику и аеговом својству. „Шта ее еве чује код нас." На овака јављаља не можемо се обзирати, док нам не би потписом имена своЈег гарантовали да је све тако.

Нове књиге, Цослато Уредништву на приказ. Срби у Угарској, њихоза повеснида, повластице, црква, политичко и друштвено стање. С француског превео и поправама допунио Др. Стеван Павловић. (Нревод је „Матица Српска" у Н. Саду обдарила). Први део. У Н. Саду издање књижаре Луке Јоцића и друга. 1883, цнеа 2. фор или динара. ђаков врх. Забавник. Уређује Лаза Нанчаћ. Свеека прва. У Вршцу 1883. Издаје штампарија Ветла и Веронића. ЗГМпјатп Јапко и пагос1шт резтата. Мапје кпјјгаге Вгасе М. РороуГса и ^оуот 8ас1и. 1883. Сепа 15 поус. Српеке народне Бозкићне и друге побожне песме. Издање српске књижаре браће М. Поповића у Новом Саду. 1883. Цена 15 новч. !

доноси у своме четрнаестом броју за 1883. ове чланке: 1. Слика из старог завета. 2. Из Москве, чланак са четир слике од Чика Јове. 3. Одјек, од Браца Јоце. 4. Црте из живота знаменитих људи. 5. И погоди, (песма са сликом). 6. Овејана зрнца. 7. Споменик синовље љубави. Превео Павле Страсер. 8. Паун и петао, (Од Лесинга). од Катице Н. 9. Наши разговори, од Браца Мите. 10. Умерен живот у старом веку. 11. Даштања. 12. Решење даштања. 13. Чика Јовина пошта Рукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адреоу: Вг. Јот. Јоташтс "Шеп, IX. Рогсе1ап§азбе Жг 56. — „Невен" чика Јовин лист , излази двапут месечно на читавом табаку. Цена је за Аустро-Угарску на читаву годину 4 ф., на пола године 2 ф. За Србију и Црну гору и остале крајеве 10 дин. или 5 ф. у банкама на чатаву годину, односно 5 динара или 2 фор. 50 новч. на пола године, и шиље се на адресу: Штампарије А. ПАЈЕВИЂА у Н. Саду. " ШЕОЈГСКЕ ТИСЕАРИЈЕ изра^ене према наредбама вис. школског савета. 1. Главни пшолски записник у тврдом повезу за 480 ученика — — — — — ф. 3.20 То исто за 960 ученика — — — — ф. 5.50 „ „ „ 1920 „ - — — — ф. 9.2. Школски дневник, 24 табака — — — ф.—.90 „ „1 табак — — — ф.—.05 3. Белешке при држаном школ. испиту, табак ф.—.02 4. Школске сведоџбе на финој хартији — ф.—.03 5. Изкази о стању школа: I. Број домова, .душа и т. д. табак — ф.—.03 II. Школске куће, намештаји итд. „ — ф.—.03 III. Учитељи, катихете, управит. — ф.—.03 IV. 0 успеху у школи „ — ф.—.03 V. Школ. имање, прихода и расхода табак ф.—.03

VI, 0 радњи учит. и надзорника

ф.—.03

МАТРИКУЛАРНИХ ПРОТОКОЛА (НА ПРОПИОАНОЈ ХАРТИЈИ) 8 А РОђЕЊЕ, ВЕНЧАН.Е И УМРДЕ, као и изводи из истих протокола жогу се добити како на поједини табак, тако и на књиге, но жељи укоричене и у лепим тврдиж корицама, у пдатну и са кожнож полеђицом, а по најјефтинију цену у штампарији А Пајеви&а У Новом Саду.

Још се могу добити сви бројеви Стармалог" од почетка до данас.