Starmali

„стармали* број 23. за 1883.

183

Путник и ласта. (Од Мерцрота) Путник је гледао како ласта лети, Зборио јој, што му с врзло по памети: „Ох, ала си лака, тицо моја мила, Ко да немаш тела, него само крила! Тебе моје очи тако радо прате, Ал једно се чудим гледајући на те: Чудим се што ниси увек тамо горе, Без икаква труда кад ти бити море; Како да те жел>а не диже, не тера Увек бит' у сјају оних виших сфера! Већ се чешће враћаш овојјземљи худој, Прахом замагљеној, смрадом задахнутој, И не штедиш своја крила чиста, мала, Дотакнеш се бара и земаљска кала Ка' да ниси никад дизала се лака У висине плаве повише облака." А путнику ласта говорити оде: „Радо сам ја горе, дивога је онде, У чистини свежој, где зрак лепше сија, А ветрић ми тихо по перју ћарлија. Радо б' увек била онде на висина, Онде ми се срце топи од милина, Нити би ја икад сишла низинама, Кад би могла живет' од ваздуха сама. Ето то ме гони, с висине обара, Да с' дотакнем кала и земаљских бара!"

Пријатељсни састанак. Састала се два пријатеља А. и Б, који се нису видели већ од пет година дана. А (који је био и пре пет година у потпуном вмислу речи тотално ћелав) запитаће пријатеља В: „јесам ли ти се што променуо за ово време од кад се нисмо видели?" „Ама брате, баш ни за длаку," —одговори Д који је био увек готов на шалу. Из шноле. У ч и т е љ. Но, Авакуме, шта опажаш на овом глобусу? А в а к у м. Опажам, — опажам Учитељ. Шта опажаш. а .вакум. Опажам — да је пун паучине. Обично се каже: „кад је невоља највећа, онда јепомоћ најближа." — Можда би се то и овако могло рећи: „кад је невола највећа, — онда не може бити в&ћа. Курмохерај. Курмохер. Верујте ми госпођице, ви сте сваки д а н све лепша. Још се могу добити сви бројевЈП

Госпођица. 0 молим, молим, ви здраво претерујете. Курмохер. Па добро, де. Али ако не сваки дан, а оно бар сваки други дан. Нове књиге, Послате уредвиштву на приказ. Народне сатирично-занимљиве подругачице. Скупио Вук витез Врчевић. у Дубровнику наклада кшижаре Д. Претнера 1883. Цена 60. новч. Скочидевојка. Слика се села. Од Б. Тирића. у Нишу Штампано у штампарији Косте Чендеша. 1883 Ното 8Ш11 . Ното зит: ћиташ ш1 а те аБепит риЈ;о. Тегепг, Беаи^оп^шогитепок. 25. Роман Г. Еберса. Прештампано из „Српскога Гласа". Рума Издање и штампа Браће ђорђевића. 1883. Цена 1 фор.

доноси у своме петнаестом броју за 1883. ове чланке: 1. Морска крава или Мавати, насловна слика. 2. Без муке нема вауке. 3. Најлепше одело и адиђар. 4. Јапанска породица моли се богу (са сликом). 5. Имена божија. 6. Последња варош на северу, од В. Ј. Јанковића, 7. Димостенова смрт, (песма са сликом), од —н—н—. 8. Морска крава или Манати, опис. 9. Таслица одзрнаца кафе, (са сликом). 10. Виноград. 11. 01 о! песма (са сликом). 12. Овејана зрнца. 13. Ипак се добро свргаило, песма (са сликом), од ђ. Стојановића. 14. Српска амајлија или чаробан запис, (са сликом). 15. Самокову, од Крсте Р. Јовановића. 16. Двобој, по руском — џи —. 17. То се својски радило, по руском — џи —. 18. Даштања. 19. Решење даштања. 20. Чика Јовина пошта 21. Нове књиге. Рукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адрезу: Бг. Јо^. Јоуаштс ^еп, IX. Рогсе1ап§аз8е № 56. — „Невев" чика Јовин лист , излази двапут месечно на читавом табаку. Цена је за Аустро-Угарску на читаву годину 4 ф., на пола године 2 ф. За Србију и Црну гору и остале крајеве 10 дин. иди 5 ф. у банкама на чатаву годину, односно 5 динара или 2 фор. 50 новч. на пола године, и шиље ее на адресу: Штампарије А. ПАЈЕВИЋА у Н. Саду. ЕЊИЖЕВНА БЕСГ. |рј|Г" Први календар за 1884. годину ""ЗНВ Сад је баш изшпао из штампе: ЦАРИЋ МАЛИ НАЛЕНДАР СА СЛИНАМА ЗА ПРЕСТУПНУ 1884. Цена 20 новч. или 40 пара динарских. Препродавци добију за готов новац комад до 12 новч . тармалог* од почетка до данас.