Starmali

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 24. ЗА 1883.

189

Ћира. Бога ти, каква је то адијансија, око које се кнез Бисмарк тако очински труди ? Спира. Бисмарк се труди да скупи најразноврсније брашно у сво:је наћве, да га просеје кроз сито "својих нланова, па са водом, коју он давно наводи на своју воденицу из тога да умеси Европски мир. То је та алијансија. Ћира. Даклем алијансија, из коЈе ће нешто да се м е с и. Па то би се онда могло казати једном речи: месалијансија. Спира. Е гле молим те, како ти наиђе на згодну реч !

Ћира- А запгто српска влада није нипгга послала на Бечку електричну изложбу ? Спира. А ко шта мислиш да би требала послати? Ћира. Па на нример своје »Видело а . Спира. Е па зар да се избори за ванредну скупштину изврше у мраку ! Ћира. А зар овако није као у мраку. Народ избере акламацијом, на се разиђе кући. Онда тек они бирају; кога сејмени ухвате, тај је изборник. Зар то није горе него у мраку.

Ђука. Хајде, Шука, да загонетамо, кад смо тако беспослени. Кажи ти мени шта је с в е ј е д н о? Шука. Кад ти ко пошље коме,.,с а р а, па онда је свеједно ~»ил' била уставна држ ава или неуставна. Ђука. А шта је то б р з и н а? Шука. Кад у „Турском народу" изиђе изјава Орловатског попа Цијука пре, него што би могла стићи из Орловата. Ђука. А шта је г р о з н о? Шука. Кад ко у Зала-Егерсегу ишчупа Чивутину браду, па онда иде па је продаје као рос-хар. Ђука. Н1та је сентиментално? Шука. Кад ко баци лист „Фрушку гору" у нав па пева: „Гдје Фрушка Гора у Дунав силази". Ђука. Шта је шепртља? Шука. Кад пл. Радић доказује да ]е д о к т о р штампарска погрешка, а похватају се писма и телеграми, у којима се сам потписао доктор. Ђука. Шта је безазлен ост? Шука. Кад пештански чивутски листови мисле, да суСрбииХрвати иу озбиљним временима непријатељи. Ђука. А шта је излишно? Шука. Излишио је, да наши политични листови доносе у ово доба дописе, у којима се изриком ка-

Ду-

же, да смо ми

,ирема Хрватима сада охладнели" Аб.

У Орбији, За предстојеће изборе наредила је српска влада: 1. За изборске поверенике имају се узети ж а нд а р и. 2. Сваки опозицијоеи бкрач има на дае избора узети салвет и везати себи уста. 3. Свештеници имају проповедати, да осим Б о нт у а нема бога и да је Чеда Мијатовић њ е г о в п р ор о к. 4. Сваког опозицијоног бирача има суд сматрати за уредника или сауредника „Самоуправе", „Брке", „Српске независности" или „ћосе", те га послати одмах на шест месеца уПожаревачки затвор. 5. При избору имају ред држати ауотријски п а н д у р и, или њихови заменици, госнода м и н и ст р и београдски. 6. Цела штампа има изјавити, да су избори слободни. 7. Сваком српском грађанину имају земаљске врачаре V боб врачати и уверити их да су с р е т н и. Аб.

Пабирци из „Видела" Младим људима, који су ради да се посвете новинарству, износимо овде пабирке ир, београдског листа „Видела*, да науче из њих будући новинари српски шта је журналистичко достојанство и како ваља образовани људи да пишу ширикој публици, која их плаћа. Ево н. пр. бр. 101. „Видела". Уводни чланак носи наслов „Радикалски пустаилук". И у том чланку долазе ови изрази о опозиц^ји: играте „џелатску улогу", „либералског терора, који је у своме бесном загрља удавио и уг ушивао", „зулумаи насиљадахијске владе историјског мужа а , „завлачише се умишијерупе", „лутајућидроб разбијенога комунизма и радикализма", „занат пустол о вљ аи обести, разузданости", ,,поноћне авети отпочеле свој сатански пир", ,демонски кикот," „б е с о м у ч н и", „в и сте лагали," „ударили у кленетуше", „висте претили паљевиномиубијством", „вашразвратни пустаилук," „вина најбезобразнији начи н", „ви вечити г р о б а р и", „ви логови у кочијама либералних ј аничара", „ви вечити п р а пЦо рци на амовим а", и т. д. Ово су све бисери изједног јединог ч л а н к а »Виделовог," то су р а з л о з и, којима министри београдски своје начелне противнике опровргавају, то су д о к а з и који нас уверавају о невиности и коректности поступака господе министара али су уједно и изрази, који нас сећају на оне стихове у једној старој књизи, која се зове „Роми даба в и који гласе: „Кад се речи више не налази Језичина тада се исплази! Аб.