Starmali

262

„стармали" број 33. за 1883,

Из најновије немачке литературе Дође ми до руке једна најновија немачка књижица, коју је издао Трстански трговац. &. бтдег, у којој препоручује свој колонијални еспап, своје деликатесе, јужно воће, папагаје, мајмуне и т. д. Ја би радо цео каталог његов навео, али то не може бити, за то ћу само нешто цитирати. На стр. 4. нађох: Ма1а§а-Тгаи1)еп — Еовшеп. Па онда опет: КозЈпеп, Г;о1с1-Зи1ка1ппеп оћие Кегп. (Ијуф! те Р о з и н е мора да су слатке). На стр. 5. има разни риба (то нисам све прочитао бојао сам се да не наиђем и на коју жабу). На стр. 6. има тејова и пишкота за теј- (К оз е11 е ВЈбдиШз коштају: једна кила 2 ф. 50. н.) На стр. 7. има разних квирцова, (за које Љуба Стефановић и Кода у Н. Саду ваљда нису никад ни чули) — н. пр. цррога ћумбира, мајорана, цимета, шафрана и т. д. На стр. 8. има сирова од најразноврснијега мириса и својства. На стр. 9. наћи ћеш разних бомбона, н. пр. „Кога Бгорв" (За 1 ф 90 н. добићеш читаву килу). На стр. 10. опазих сунђера (Неггп - Вас1е8сћ*атте)а за тим таки долази тамјан („ЛУ е 1 ћ г а п ћ 24 к1гсћПсћеп 2 е с к е п"). За тим долазе лепа вина (охо хо!) па опда лек од зубобоље (По хо!) После цвркања вина долази на страни 29. цвркут тица. — 0 брате, каквих ти ту тица нема! Н. пр. „КовакакаЛи", а таки у комшилуку њеном нека тица, која се зове „М опсћ-вШНсће Атагопе". Али, пошто треба увек конац да дело краси, то на стр. 32 — 34 има неки лек, који пом&же у сваким приликама и неприликама. Нисам прочитао све, само оно на стр. 34. где се каже: „Бјезез МШ;е1 — етрбећН нхсћ ћезоп^егз 8сћ\тап§егеп Ггаиеп" и т. д. Даклем трговац, који је тако лепо сортирао свој дућан, може се поносити и својим муштеријама. Таки красни еспапи нису могли сакрити се ни бистром оку Пештанско-карловачког патријарха. А за доказ да је то заиста тако, ево 6. 8тдег штампа у својој књизи и ово писмо „Неггп Сг. 8Јп^ег, ТгЧез!;. бете^НеШ^кеИ <1ег РаХпагсћ ћа!; тјсћ егвисћк, 1ћпеп ве1пеп Бапк 1иг сНе §е8еп(1е1;еп \\'аагег1 ги за§еп. ХасћЛет 81е Љп гиМеЛепз^еШеп ћа! ег (1аз К1оз1ег Уаи8сћес1о1 ћеаиЛга^;, 8етеп ВеЛагГ ћет Шпеп кипШ§ ги ћег1ећеп, е(;с. 1пс1ет 1сћ 1ћпеп с1аз 2иг Кеппктзв ћг1п§е, гетћпе НосћасМепс! Хеиза!;;!, 15. Аи^из1 1883. К. у. Кпзтатс." Осгављајући а4 ас!а питање, да лије нама мило, што се (токорсе) наш великодостојник удостојио, да уђе у књигу, где се препоручује бибер, шафран, сунђер морски пауци какадуви и мајмуни, ја ћу пробати да из овога бар какво нравоученије истешем. На. пример: 1., Врло Је поучително знати, да Е>. Наименованост код толиких припознатих српских трговаца нема ни јед нога, код кога би свој српски новац оставити хтела. 2., Поучно је знати да се Његова Наименованост не

само за своју, него и за намастирске кујне брине, да је и намастирску кујнску автономију тако објашио, те сад ни за грошић бибера не смеју купити тамо, где им је ближе, а можда и боље и јефтиније, него где се њему допада. Кад Њ Н. и на то доспева, онда наше цркве и гаколе имају красног поборника. 3., Најновије нам је, што из овога писма видимо, да Њ. Н. има свога тајног тајника у лицу г. К. v. Кпзтатс —(само не знамо јели оно К мушко, или женско име. Може бити и мушко а може бити и женско.)

У гостионици. Г о с т. Колико источите ви пива на дан. Гостионичар. Богме господине, хвала богу од некога доба источим ја по нет буради на дан. Г о с т. Видите, — ви бп врло лако могли источити дневно но ш е с т буради. Гостионичар. (Обрадован) А молим вас, на који начнн ? Г о с т. Кад би вам сипалп мало пуније чаше.

Носи га бес да буде искрен. К цару Јосифу дође један господичић и понудн се да му буде приватан секретар. Цар га запита: „А знате ли ви добро радирати? — Знам врло добро — одговори господичић. А цар ни пет ни девет него: „Идите ви брајко од куд сте и дошли, — са отим вашим знањем нисте ви за уоју службу.

Две књигеА, Кад би ко све оно пописао што све н е знаш, —■ то би била лепа велика и корисна књига. Б. Верујем. — Али кад би ко пописао све оно што ти з н а ш, то би била лоша врло мала и бескорисна књига. Одговори уредништва. У Мокрин. Прочитали смо допис ваш о шкандалима п. Г. и његовога зета. Нерадо износимо оваке ствари, за то ћемо и овај допис за сада оставити неупотребљен. „Методика." Сувише је високо, широко, а ипак плитко. „Мајмун без ува." Намеру вам ни ми не разумемо- Даклем не би постигли оно што хоћете. С. М. С. Бечкеречанин. Од шест послатих ситннца три улазе, а остале три чекају бољу замену. Новије књиге. послате уредништву на приказ. Париеки Бракови. Приповетке. Написао Едмон Абу. Превела Милка Гргурева. У Београду у задрузи штампарских радника. 1883. Цена 1 динар. Приповетке Мите Живковића. Свеска прва. Београд. Штампарија Корнела Јовановића. Цена 1. динар.