Starmali

52

види се, који су дани под садањом владавином крупнији и јачи! * * * А „Нов. Београдски Дневник" се фали, да он „ствара српску читајућу публику", јер има 1500 претплатника у Б ограду. Ако је по томе судити, онда су српску читајућу публику већ пре њега створила дела г. Димитрија Чобића, јер она су имала преко 2000 претплатника! * * * # Кад су мађарски прваци и књижевници лане долазили у Нови Сад, Панчево и т. д. ми смо их свуда сјајно дочекивали и поздрављали; сад наши прваци и књижевници иду у Будапешту на конференцију, па ћемо и ми за који дан чути о дочеку : — „поздравили с у их"! * * * 3 Један ђак у гимназији, приповедајући о Тезеју, хтеде рећи да је Тезеј добио Аријаднино к л у п ч е, но се забуни, застаде и најпосле рече: Тезеј је добио биланцију Бечејских општинских рачуна. Аб. Проба пера. У1| Сваком своје. Јевреј здраво воли новац Зар1еп*1 за4, А Јевреј је човек, даклем Он Је нама брат. Ако тражиш од њег' новца Оп ће ти га дат' Ал он новац с т р а ш н о воли И то ваља знат', Грехота је даклем њега С новцем растављат'. Узајмити од Јевреја, То је десперат. УШ. Зашто — зато. Питате ме, зашто ли ме мучи Нека туга дерна? Заклела ми с' невина Драгојла Бити увек верна. Од тог доба пун сам туге, Сумње, чемера: Од куд знаде та невиност Шта је невера. IX. Шлеп и џеп. Што год дужи женин шлеп, Све празнији мужев џеп. Шлеп, шлеп, шлеп Џеп, џеп, џеп. Комедија с трагедијом Има савез леп. Омар.

<с.-> Ћира. Шта велиш о конференцији српских првака у Пешти? Спира. Ту је тешко што у напред велити; али има се доиста шта желити Ћира. Па на пример, као шта би ти желио? Спира. Ја би желио да „наши прваци" измисле нов барут којим би се разпрштало трвење, немар и неспоразум наш. Тиме би ја за сада подпуно задовољан био. Али тај би се барут таки морао опробати, је ли ваљан. Ћира. А како би се то могло онробати. Спира. Ако је кадар да оирљи недостојну браду нашег несрећног наметника, — онда је ваљан Ако ни то не може, онда ће се видити да је то само пештанска прашина, а никакво хемично једињење.

Ћира. Ја би још мало говорио о нашим првацима" у Пешти. Спира. Немој, ћиро. Сад прваци говоре. и то о важној ствари. А кад они говоре, ми треба да ћутимо. Али, ако не буду говорили п р в а ц и како треба, онда тек долази ред да рекну коју и другаци, и трећаци и ми — деветаци.

ОбавештајМиша. Молим те Гјишо још и на ово питање да ми одговориш. Зашто је Генерал Н. онако славно успео сада с војском у побуњеним крајевима а онако срамно прошао на Јавору? Глиша. Евала овд« ти могу дати баш позитиван одговор ту ми нетреба да провидим шта ће бити у будућности. Није на Јавору напредовао зато, што је оно била борба противу Турака и за независност и слободу српства и што Је војска у тој борби примала само половину плате; а борба у побуњеним крајевима водила се противу рођене браће за одржање династије и војска добијала дуплу плату. Е то је било узрок, разлика у награди војске па разлика и у резултату. Миша. Хвала ти на умесном одговору. Џ.

Добар ловац. Један иначе по руфету трговац — радо је ишао у лов, то цела Ада зна, али да је радо и лагао, и то су сви знали. Једаред приповеда он како је видио силесију дивији патака у крај Тисе. Шта ћу вели како ћу, рад сам да једним „шусом" гомилу свалим досетим се, нанишаним, опалим, па брзо повучем пушку уздуж како су патке стајале. То браћо да сте видили шта је ту на гомили остало, не би се ни на једна кола натоварити могло. Па шта си бога ти радио с њима запита га један. Та шта сам радио ; побирам неколико, ко је су биле младе од четир месеца и шесг дана, а оне друге побацам у Тису, бар нек се наједу швабе, кад до Хацфелда доплове водом. Добро ти знаш „Мапу", примети један, и разиђу се церекајући се. "&•