Starmali

,СтАРМАЛИ а ВРОЈ 7. ЗА 1884.

53

Ђука. Држиш ли ти вршачки локалеи лист „Српство"? Шука. А што ћу да га држим, кад други већи листови пре^..штампавају из њега па врат -<на нос, те читам у њима!

Ђука. Еажи ^.и мепи где је у Н. најбоље випо ? Шука. Тамо, куД иду господа пензионирци. Ђука. А где је најбоље пиво? Шука. Куд иду магистратлије. Ђука. А где се млати слама? Шука. У великој кавани код великог стола при црној кави.

Ђука. Шта, зар ти и „Огласе" читаш у новинама? Шука. Иначе не читам, но овај се и мене тиче. Ђука. А шта је то, бога ти? Шука. Читам оглас, да ће бити пред вече нека чивутска лицитација овде код нас. Ђука. Па откуд се то тебе тиче? Шука. Та ја сам знаш претплатник срп. народног позоришта, пак морам данас раније ручати, јер сам уверен да ће се представа одмах после ручка почети, да би могао ко има густа стићи благовремено на лицитацају, да се не замери Чивутима.

П у с л и ц е Ако се у Пешти на српској конференцији буде држала минуендо лицитација, т. ј. који ће више п оп у с т и т и, онда су само „наши прваци" били у Пешти, али наше праведне жеље разблудиле су се попустињи. Онима који жеље на сваки начин да остану владини људи, напомињемо само то, да Тиса није са богом направио контракт, колико ће његова влада трајати. Тога контракта нема, — али има к о н тракандидата, који ће ваљда бити мало увиђавнији од Тисе. У ердевичком срезу још нису на чисто кога да бирају за сабор у Загреб. Но ношто се ни једном кандидату не зна будућност, ми би били тога мишлења да се бира онај, који бар има лепу нрошлост.

Кажу да је г. Спасић човек од карактера, — а у виделовачком колу нашао се не зна ни сам како. Ако је тако, онда честитамо и народној банци и њему. Народној баици, јер ју је спасао од Чеде, а њему што се најлепша прилика дала да се извуче из Виделовачкога глиба, — јер гувернер банчин не сме бити никоје нартије.

Има и неправде на свету (особито у Србији). Комесари маџарске владе, који су негда гушили сваки покрет српске свести у нама, гледе кроз празну дугметну рупицу свога капута, како се адлатусима њиховим придева колајна светога Саве (Ако се ти комесари не декорирају због зазора од „Стармалог*, ми свечано изјављујемо, да немамо ништа против тога ако се једнаке заслуге једнаким наградама наплате. — А што се тиче срамоте, ту кад се већ једном пређе граница: мање или више не чини велику разлику). Ко што сеје (ма и неотице) тај то мора и да жње. „Српски лист" задарски дочекао је већ таку жетву ; ено му „Видело" прештампава чланке, који су о Србији писани.

ПГто „Турски Марод" брани и тапше босанске језуите а кори и каља митрополита Косанића, то је само за то, да се зна е је Анђелић „најправославнији митроносац", а „Туркос" његов лајб —, та да: лајбжурнал, На министарској столици просвете, на којој је седео негда Стојан Новаковић налази се сада једно велико замршено клупче, од кога је и сам Стојан иобегао, — па ни Абердар ни Владан (ма да су иначе јунаци): не смеју да се том клупчету примакну.

Шта би Тиса желео да се на конференцији српској у Вудапешти решн. Конференција српских првака у Буда-пешти решава једногласно, као што сљедује: 1. Осим Тисе другога бога нема, а „Пестер Лојд* је његов пророк. 2. „Шест дни дјелај", а што си за тих шест дана зарадио и заслужио, то подај на порез и на Чангове. 3. Срба нема, не само у Угарској, него и иначе нигде у свету, а оно што неки зову Србима, то су „Пешти наповљеви" вад-раци, који су се сад припитомили и постали мађарске слуге, јер досадање слуге мађарских магната отпуштају се из службе због Шпангиног некоректног владања. 4. Они чланови народа такозваног српског, који се не слажу с Тисиним намерама, селе се својевољно у Америку. 5. За посланике на мађарски сабор бираће се сами Тисини штифлпуцери. 6. Све фондове српске има г. Герман својеручно однети у Будапешту и предати мађарском министру финанције. да се употребе на искоренење коренитих Срба. 7. Срби су криви што су живи и с тога се морају због те своје кривице казнити тиме, што ће морати и даље читати по новинама дујеле и дефраудације мађарске господе.