Starmali

„(ЗТАРМАЛИ" БРОЈ 9. ЗА 1804.

67

* * * Ч- „Видело (бр. 36.) почиње свој уводии чланак овим речима: ,,Сваки се рад с већом вољом ради кад се од њега осети што већа хасн а." Међер сад тек видимо, за што су Чеда и Пира с таком вољом око жељезнице радиди! * * * А Ми би имали вбору у Кикинди предлог да се у онај програм дода још пети пункт, који гласи: „Сваки члан збора кикиндског опуномоћава се, да сад при почетку нове четврги сме кунити претплатнике на „Стармали" и новце издавачу што пре послати." Аб.

Вачванске песме. Цо новом програму. 1. Играј, цупкај ногама, Поред новог програма, Мађарске се небој мачке; Програм има четир т а ч к е! 2. Зелен ора деб'о лад Не мучи наг више глад, Од сад ћеио моћи бити „Патриота'" нових сити! 3. Прескочићу тарабу, Прескочићу врата, И рођена брата Пољубићу оно луче, Што кроз Тисин пенџер гуче. литву која му је прва на ум пала, а неђу тим се непрестано кретио и одпљуцкивао. Али ђаво се томе и невешт чивио. Шта више, бацио ^е у врло елегантну позитуру па се овда још и два-трипут поклонио, а за тим рече доктору овако: „Молим, молим, господине докторе, не мојте се од мене ни најмање плашити; ја вам нећу ни длаке на глави иовредити, — то вас уверавам чашћу мојом. Ви сте цени велику љубав указали, што сте ме пустили из оне рупице, у коју ме је светом водицом и тамјаном угнао неки светац, на ме ту зачепио. Ја вам дугујем великом благодарношћу, ја сам вам ванредно захвалан, — и мило ће ми бити, ако хоћете да вам ту захвалност своју и делом посведочим." „ТТо, то је нешто са свим ново ! рече доктор полугласно. Благодарност! захвалност ! и то од кога, — већ од ђавола. Још никад нисам чуо да има благодарних ћавола„Но, но," — прихвати ђаво — „немојте се смејатш јер то је све са свим просто и природно. Ви сте лечник; ви се непрестано мучите и учите, трудите се да какав тајни лек пронађете, но та вам жеља осгаје пуста; али ја провидим скроз снагу, узроке свију болести и снагу свију биљака, па као што рекох, мени би веома мило било кад би вам се за доброту вашу могао одужити тиме, што би ви, као доктор, велику вајду имали."

4. Опа цупа чизме моје, Мајстори вас нови кроје, Сад весело сучем брке, На мамузи носим жврке! 5. У Кикинди има канда Опет новог „Иберланда." Јер о народној се плати Онде буне адвокати. 6. У Кикинди кличе вила Данас — првога априла Баш на православне Цвети Показује на збор клети : Чувајте се, синци мили, Варајувас, априлили! Аб.

Оа свим као на мору. У руци ми чаша Пивом наливена Чини ми се море На њему је пена. Распирујем пену, Као да оркан дува, А под пеном јао, Плива — једна — мува. —в—

— Јесте ли чули, ви сте мени права загонетка. Ви^ син пакла, који сте узрок сваком злу, даклем и болестима, ви би хтели да ме научите, како ћу. . . " „Док вам разјасним, увидићете да ту не ма ништа за чуђење. Даклем чујте ме: што се тиче људи и аиховог душевног и телесног благостања, то је мени девета брига. Али свјко је онај луд, који мене обеђује, да ја шиљем људима разне болести н невоље Ја би био прави магарац, кад би то чинио; јер кад страдају, кад им дођу невоље и болести за врат, они се онда окрену богу, сећају се душе, нале кандила и чине милостиње; а да то не иде мени у рачун, то ћете тек допустити. Ја волем грешнике, а ко хоће да греши тај мора пре свега добро здрав бити; болесници врло мало греше, — не што не би хтели, него што немају моћи за то. Али што год је здравији који угурсуз, то све дуже живи, све више времена има да греши, — иа то и јесте вода на моју воденицу. Видите даклем, драги доктере, да је мене до тога стало, да људи буду што здравији, јер само онда моје њиве цветају. Даклем мени ни мало неће шкодити, ако вам своје тајне откријем, — мени неће шкодити, а вама ће бити иоможено." (СвршиКе сеј.