Starmali

„бтАРМАЛИ*

&ј> 'ш*> Ђира. Даклем збор у Кикинди у|| 3 био је Априлски. здЖ Спира. А председник кикиндско| Ј ја га одбора био је Мајински. Ћира. Сад још самофали, да заШш буна у народу буде (убодено) јунска.

Ђира. Ових дана било је између Цис-и Транслајтаније воловско питање. Спира. А Тиса је за то питање привезао свој остатак на миеистарској столици. И, ено га сретно је победио. Ћира. Ала ће то смешно бити, кад потомство у животопису Тисином наиђе на ове речи: Овај славни муж више пута се љуљао, ади никад већма него године 1884. Но те су га године в о л о в и одржали.

П у С Л И Ц е Има нас оптимиста, који су се и са кикиндскога збора нечем добром надали; а сада на једаред зазебоше, да не чују: Априд и-л и-л и !

Да се Пештански програм српских „првака* најпре у новинама претресао, можда би се какво споразумлење истресло. Али он је преко ноћ изникао. Зато се о њему не може казати да је претрешен, него да је т р е с н у т народу о главу.

Оне људе, који неће да пођу слепо за новим звиждом, те људе „Застава" већ у напред зове „котеријом." — „Застава" је то могла рећи само у уверењу, да није више „Топап^еТзеп*!" јер овакав тон не верујем да ће „Застава" желити, да га „котерија" усвоји.

Међу тим, ако котерија означава оне људе, који терају започетим путем, и са њега неће да свраћају без довољно повода и разлога, е онда нема никакве увреде.

Но зато ипак има неке разлике између к о т ер и ј е са народом и — к о к е т е р и ј е са владом.

У „Турском Мароду" има још и драстичнијих на зива за странку народну. Не мора се нико мучити да их сам измишљава. Може их тамо готове наћи.

Гарагаанин, бавивши се у Бечу, рекао је једном новинару да је његов кабинет из смртних људи. За то се може лако десити да и други на министарске столице седну. — Но ми смо уверени да се то врло

9. ЗА 1884.

лако може десити, баш кад би данашњи министри и бесмртни били. Скоро ће изићи у Бечу на свет дело о Црној Гори. Писац се зове Т и ц е. (Које су феле т и ц е, познаћемо по перу, којим ће бити писана ова књига.)

Еад је ономад у ђакову био трус страдала је и нова католичка црква, добивши много пукотина. Ала нешто кад би бар сада кроз те пукотине излетио из ње дух пропаганде. У Бечу је сада ловачка изложба. Али премудри ловци нису доспели да у њу што пошљу они су се око другог посла бавили.

Одговори нашег „ Домишљана," Из Вршца смо добили ово питање: ,,Зашто није „Застава" песму, која је у 8. броју „Стармалог" после будимпештанске конференције српских „првака" света угледала, прештампала, као што је пре вазда чинила, кад је која боља песма у „Стармалом' 1 изашла ? Бранко". Наш Домишљан се чтди том питању и одговара: .,3астаиа" доноси сада у подлистку Јокајев роман „Ра1ег Ре4ег", а у садашњим околностима боље доликује у „Застави" мађарски роман, него српска песма". Из Сомбора нас питају, која је тачка Будапештанског програма најпаметнија и најбоља ? Одговор Домишљанов : „Она п е т а, што је изостављена; да су и ове четир изостављене, биле би с в е најбоље и најпаметније. Из Панчева нам намигују и питају нас : шта је боље било, док је др. Касапиновић ћутао, или сад кад је проговорио? Домишљан одговара: По оној пословици, која каже, да је ћутање злато, а говор тек сребро, и кад помислимо да добро злато има нумеру т р и (а трипут бог помаже) а сребро нумеру 13 (а 13 је н е сре та н б р о ј), то нам се ћутање боље допадало, него садашњи говор. Из Вел. Еечкерека нас пита један сликар, како би он најбоље насликао овај прелаз Бечкеречког програма у тај нови програм ? Одговор Домишљанов : Нека намолује Б е г а-канал што тече покрај Бечкерека и утиче у Т и с у ; тиме је изражено, како нешто Бечкеречко бега у Тисина наручја. Аб.