Starmali

„ста?мали" број 10. за 1884.

11

Ђука. Дакле сад имамо д в е српске народне странке. Шука. Ал' онда би требало да имамо и д в е „Заставе." г / Ђука. Та доста би било, да имамо ^само једног здравог Милетића!

нови г о р њ с куће угарског законодавног тела. ГГа они нека иду тамо и нека се држе свога програма. А они који нису „нотабилитети" нека бирају или се даду бирати на оонову „бечкеречког ирограма" за д о љ њ у кућу угарског сабора!

Ђука. А зашто наш „нотабилитет" Милан Грозни, који је такође био на „земаљском збору" у Кикинди, није ни речи проговорио? Шука. Није се појавила потреба: он је дошао да опонира, ако му шта неби било по вољи, но кад је видео да је све у реду и као што је он желео, није осећао потребе да он што примети.

Бука. Познајеш ли ти г. Светислава? Шука. Све Тиси слава? Ђука. Иди збогом, ти си данас глув!

А6

И Б Е Р Ј Е. лг I Један пријатељ нашег народа пише ми ових дана из Земуна: „Српски народ треба баш сада да бира Нику Максимовића на угарски сабор, већ и за то, што ће он онда зацело отпевати ону Милетићеву песму на сабору, коју је пре вигае година хтео тамо да отпева." Српски народ? Ваљда не мисли наш нријатељ онај ,,Српски народ" са козијим ногама?

Неки вредни скупитељ српских народних песама, пропутовао је ових дана поред манастира Фенека и чуо онде нове народне песмице, шго се онуда певају, те нам је из своје бележпице ову припослао: Ој, Милева, Никола, Где су наша кандила? —Склонили смо их у граду Еј, да их не нокраду! „Милева" кажу да је име неког игумапа (јер увек у манастиру нешто заповеда).

А нашто та неслога у нашим страпкама, кад се то све може мирним начином изравнати! Српски „потабилитети" су скројили програм бирачима за идуће изборе посланика. А они, који нису „нотабилитети* имају опет свој „бечкеречкн програм." Па онда ће најбоље бити овако: Нотабилит е т и м а већ и као таковима, иристоји да буду чла-

„Застави" сенедопада „Стармали". У ускршњем свом броју вели она за њега, да ће његова опозиција бити штетна по еародну ствар. До ономад се „Стармали" допадао „Застави." Она га је увек хвалила ипрештамцавала из њега песме и друге ствари, — читавих седам година. Сад је „Застава" престала бити оно што је, а „Стармали" се ни у длаку није променио п пре ће склопити очи, лећи па умрети, него што ће окренути опаклију. Ео је дакле крив, што се „Стармали" не допада више „Застави," кад „Застава," к о ј а ј е 19 го дин а била највећа „опозиција," сад на једаред вели, да је „опозиција" шкодљива по народнуствар! Што се „сумњичења" тиче, ми не „сумњичимо" никога, а најмање ону браћу, што су на оном телеграму потписана, него жалимо што без дужег размишљања и братског зрелог договора напрасно преко ноћ учинише ,,штрајк" и поцепаше и оно мало сложних раденика наших и што видимо из сваке речи њихове сасвим диаметрално противне назоре према ономе, што су до јуче и опи сами мислили, испо ведали и за што су душу своју залагали. У опште држимо, да је оно зрелије, боље и темељитије, о чему се мислило и договарало читавих 19 година, него оно, што је неком пало на памет ноћу између петка и суботе. Аб.

Кестење

Дабогме, кад је Т и с а био у опасности од в ол о в а, — у „рогатој невољи," као што вели „Застава" — онда му је Еаса пи новић па сваки начин добро дошао. * „А1еа јас<;а е»(; в (коцка је бачена,) тако је узвикнуо велики Цезар, кад је на челу одушевљене војске сауздигнутом заставом прешао преко Губикона, — а сада (после деветнаест стотина година) вели то исто и „Застава" са обореним вопљем. * „Турски Марод" вели за једног чиновника ове вароши, да је бесан. (Ваља знати да је тог чиновника ,,Турски марод" недавно ујео.) М.