Starmali

„стармали" број 10. за 1884.

79

Погодите! Читамо уједном листу о дру. Политу (оном истом што се 23 године мушки борио под заставом српске народне странке, којој је на челу био и остаје): „г. Полита је при писању одмах с почеткапамтење изневерило"; — даље пише исти лист: „Штаједр. Полит са овом својом изјавом постићи хтео томе се тешко разабрати, ако нећемо да назремо уњојзи уек р ш њ е ј ај е и т. д." ; — даље : г. Политу би т р е б а о да буде зах валан и патријарх Анђелић и т. д.; — „др Полит довикује апстин енцијашииа и т. д; — „сомборски стихотворции вршач ке социјалисте, које је свет због њиховихпаскв и л а у сгихови и у прози већ почео сматрати за опадаче; — „Политу би се могао захвалити и п о штовани п р и ј а т е љ Фалк (уредник „Пестер Лојда"); — „Полит јесметнуосума, штајесједнестране свом положају, с друге сгранедобру н ародном дужан и т. д. То су пабирци из једних новосадских новина. Хајде погодите из којих ? Ето ја ћу вам помоћи: Политу се каже да га је „пам т е њ е из н е в е ри л о", да Сомборци „п и шу паскв и л е", да је Фалк „поштовани пријате љ", да је Полит „сметнуо с ума шта је добру народа дужан", — но, шта је? Јесте ли већ цогодили који је то лист могао написати! Чисто чујем ваш одговор; али није, није; то пише „Застава" у евом најновијем (58) броју! — !

Бачванске песме П« новом програму 7. Ал' Чивути ликују Весело довикују, Пишу химне, еклоге, Све због српске неслоге! 8. Зелен ора, лист му жут, Који ћемо узет' пут? Кикиндски нам вели збор. Досадањи пут је спор Овај н о в и сад ће брже. . . (Да у пропаст Србе врже). Бачванин.

Прекинута заклетва, Једнога „делију" узеше у катане, па га одведоше у салу, где су већ и остала браћа била, чекајући да их закуну. На послетку дође и капетан и поче им заклетву читати „Кунем се — да ћу — бити — вјеран — свом цару — и краљу — и на копну — (Сви су гов орили и* Још се могу добити сви бројеви „

риеч по риеч за капетаном) — „и на мору". На ово послиедње скупи наш делија „троицу" и прошапута: „Н е на мору, јер незпам пливати". Правић.

Баш ка' из књиге. Во времја оно, док је по школама „њемштина" владала те је сваки ђак морао њемачки говорити, ношаље учитељ једног ђака, да види какова је то вика у „авлији". Кад овај у „авлију" има шта и виђети. Јастреб слетио, да коку иоједе, а други неки ђак именом „Драга", како је слагао месираче, баци се с једном, али се омакне и у дари главом о нањ. ђак се поврати у школу и приповеди — дакле швабеки — читав догађај учитељу: „Хер лере, ди хекене кока дрекенц, дер Драга зграбенс буџн унд туц главом о пањ".

Од чега се опили! А шга већ толико радиш прић Мишо у Новом Саду? — ниташе један сељанин свога пријатеља —. Е шта радим ? разбијам мамурлук. А зар се тако дуго разбија мамурлук? та ето већ четири дана како си ту; а за четир дана могао би разбити Варадин главом а камо л' не мамурлук. Ја незнам шта је, ал' ми је ипак чудо, што још нисам себи дошао. Па бар да смо много пили. — Попили смо нас тројипа шест литри вина а пре тога тридесет чаша иива — оно истина знаш да смо уз то попили и оку ракије, али од чега смо се опили?! Пуктало. Одговори уредништва, Бечкеречанину. Прочитали смо ваше приповедање „ Из ђачког жнвота ," које је пуно ракије, вина, фарбла и т. д. — Ако је само полак истина — страшно је жалосно А ако није ништ истина, онда се ваша фантазија о чему бољем не бави. Поштедићемо српске родитеље од читања оваких „хумореска" од којих би се згрозити морали. „Твој па твој" — Није за ово.ј лист. С. Л. Због рђавог рукописа остаће непрочитано. д. п. у Карловац. Уредник је добио писмо и захваљује вам срдачпо. Но и мање да сте рекли, било би много. Салку Муфтија Добро би учинили кад би нам послали једа примерак те славне Длустошеве „Почестице" и „Буквара," јер није у реду да пустимо да се у нашем лосту о чему говори, што је наша непознато. Онда би можца ушло ваш дотични чтанак, а можда би био још и попуњен. „Нрво љубавно писмо." и „Боље — него." Не свиди нам се. Оно друго у прози улази. )тармалог од почеткз до данас.