Starmali

„СТАРМАЛИ* БРОЈ 15. ЗА 1884.

\ 119

Тајна и колајна 1 Неки цар је обећо' Од злата колајну Жени, која докаже да Уме чуват тајну. Царство ј' било велико (Тако прича каже,) Све се жене подигле Да колајну траже. Расправа се свршила За четвртић сата, Јер су жене имале Доброг адвоката. Који рече пред царем Беседицу сјајну И доказа да жене Звају чуват тајну в Јер године њихове," — Тако браиич рече „Од њих нико никада Испипати неће." Цар је рек'о: „Признајем, То је њина тајна, Ал на жалосг ја немам Толико колајна. НозОбрад Нуриахер насео. Курмахер. Госпођице, ваша је ленота запалила у грудима мојим. Тај пламен букти гори . . . Госпођица. Верујем, верујем. То вам се познаје и по носу. Припослано. Један срећан муж припослао је у новине ову опомену. Овим опомињем свакога да мојој жени не даје ништа на вересију; јер ја сам један човек на свету, коме она никад дужна не остаје. Гавра Модрић папучар. Досетљив циго. У једном тамо далеком крају, За казну људма батине дају, За мању казну двадесет и пет, За већу казну равно педесет. Да врши гога закона стара, Нема сваа моћи, нит' има дара, За то и траже најјаче људе, Да они врше судске пресуде. Ал нису л>уди сурови свуде, Јадника лепо на клупу нуде,

Јер кад се љуцки на клупу прући, Тад им је много згодније тући. Па тако једном до клупе дође И неки Циго, што ј' крао гвожђе, Па кад му рекли да легне право, Одговор даде; „Ја не би спав'о." Ал би, ил не би, мораде лећа, И то на трбух, а горе нлећи ; Но падне на ум Цигану бедну: Замоли да му опросте јецну. Судац кад хоће он може свашта, Па рече да му једну опрашта, За то нек сада по вољи бира 1(оја ће бити, што с' пардонира. # Евала људи на милост црву !" Опростите ми батину п р в Ј. а II тако с' Циго опрости лема, Где прве није, ни других нема. Н Р. Јовановић.

Деликатна процена.

Н. Н.

отнде Јувелиру и показа му два прстена, замоливши га да процени вредвост њихову. Јувелир прегледа прстене, па видевши да су фалични овако рече: — Да сте ми показали само једап прстен, ја би вам рекао био да не вреди ништа; ал кад сте ми показали два прстена, онда вам морам речи да један толико исто вреди колико и други. Хитан посао. Подиже се г. Флајшл своме дужнику да иште од њега 1500. фр. којих му је овај дужан. У авлији виде мало дете свога дужника, које је баш јело мацес, запита га: — Је ли тателе код куће? — Јесте, — али сад не може ни с ким разговарати, јер има хитна посла. — А какав је то посао? — Сад баш прави банкрот. Из болнице. Доктор. како вам прија печење, што га ово неколико дана добијате? Болесник. Не прија ми ни мало. Не могу да га једем. Д о к т о р. А за што не можете да га једете? Болесник Јер чим га донесу, таки ми га отму други болесници. Предомишленије. У д о в и ц а. Ви се гооподине срдите на ме, што сам вам лане, кад сте ме просили, кошар дала. Немојте се срдити, јер ја вас уверавам, да сам сада друкчије расположена према вама. Младожења. Немојте се ни ви срдити, и ја према вама.

Још ее могу добити сви бројеви »Стармалог" од почеткд до данас.