Starmali

,,Стармали'- број 10 за 1884.

Ђука Знаш ли ми какву новост §Ш Шука. Најновије је, даје глумац Шш јШ \Ј Кни у улози Хенрика V. тако 1ЗД1/.-рћаво заиамтио своје монологе и ^Ш|^^^^^®"^АиЈ алоге » Д а С У га извиждали. Ђука. Па од куда је то н о в о с т, кад је Кин умрм) јопт 15 маја 1833?! ЦЈука. Питај „Заставу", она то доноси (у бр. 86.) под рубриком ,,Д н е в н е новост и."

Ђука. Какво је то место „А н 1 а л ф а л в а", што га ,,3астава" толико спомиње и из њега телеграме доноси ? Шука. То је наша „Ковачица" па кад је хоће ко да назове по Кикиндском п^ограму, а он каже Аг\+.а1Шуа.

Ко све није бирач. Даклем су као што је познато у Тителу при избору одбијени њих 88, што хтедоше на Мишу Димитријевића гласати, и то један с тога, што је рекао да има 54 године, а у листи стоји 53; други што се зове „Радин", а писар је написао „Радни"; трећи што је казао да се зове „Локићев", а у листи стоји „Локић", даклем није он и т. д. Но сад је питање, због чега су они други одбијени. Могуће је према оном горњем, да је овако било: — Како се ти зовеш ? — С т е в а Летић. — Одлази напоље, немаш гласа, овде стоји Стеван! — Одакле си ти ? (другом бирачу). — Из Жабља. — Иди, онда ниси ти ово, овде пише ЈозеГз<1огГ. — На кога ти гласаш? (трећем бирачу). — На Мишу Димитријевића. — Не гилт, одлази напоље није овде никакав Миша кандидиран, него МЉа1у ! — Колико је теби година ? (четвртом бирачу). — Ја сам се родио у буни. — Одлази напоље, овде стоји да ти је 36 година. — Чим се ти занимаш? (петом бирачу). — Правим ципеле. — Овде стоји да си „шустер", то онда ниси ти хлјд' одлази! — Пушиш ли ти? (шестом бирачу). — Молим ја пушим. — Овде у листи не стоји да си дуванџија, торњај се напоље! И тако даље! (Ал се нису хаснили).

Изборна кроника у Угарекој Стара прича о Орфеју Оде у безцење, Јер сад сваки кортеш код нас Покреће камење. * * » Кад се у Колошвару захукало изборно кретање онда један Колошварац доби из Пеште телеграм којим га питају : „Шта се ради код вас ? Одговор. Хоћем.> да улијемо једни другима памет у главу. Питање. Д1а јесте ли већ улили?" Одговор. Нисмо још, сад тек разбијамо једни другима главе. * * Састали се Мишка и Јошка; а били су од разне партије. Мишка се хвалио како је добро вино њиховог кандидата. Јошка доказиваше да њихов капдидат још боље вино даје. Доказујући тако чије је вино боље у мало што се не потукоше. Али Јошка је био паметнији па рече: Ала смо ми луди што се око тога препиремо, кад се још нисмо уверили. Него знаш шта, ја ћу сутра прећи у вашу партију, а ти пређи у нашу, па онда ћемо за цело знатп и ја и ти чије је вино боље. Еако рекоше, тако и учинише* јер без пробе нема уверења. * * * — Чиво, ако гласаш за њиовог кандидата, ми ћемо те сутра убити. Ч и в а. Опростите браћо, ал ја морам гласати уз њи, јер су ми рекли ако друкчије гласам, да ће ме још данас убити; а ја као добар хазафи, волем сутра умрети него дапас.

Узор-напредњак. Познато је и с ове и с оне стране Саве, да су наиредњаци једна врста сисаваца, не толико у природној науци, колико у привреди и финансији. Они ће сисати догод буде чега за сисање, а у томе ће напредовати, догодим не ударе шараге о брег. Још је познатије, да је најтиничнији представник те врсте Милан Кујунџић, изванр. посланик и пуном. кр. српске владе у Риму (т. ј. посланик је у Риму, а влада је сад у Нишу) председник скупштине, која сад ведри и облачи на граници Бугарске. Тај је муж у књижеству назван Абердар. Исто ј) тако познато како је исти Абердар био неразвијен и врло скромних жеља у погледу грађанске слободе и певац разних „јекова". Но колико је он од тога доба напредовао, види се из тога, што читамо у „Виделу" о састанку УП. нар. скупштине приликом раеправе о жандарима илити сејменима. Раша Нинић. Ти људи су сва зла починили и сву несрећу изазвали у нашем крају. Председник. Молим да наведете зла, која су