Starmali

„стармали" број 18. за 1884.

143

Јова и Нова, Ј о в а. Реди ми брате отворено ако хоћеш ноБаца. немој да се стидиш ! Н о в а. Боже сахрани, шта више баш се сад пајбоље осећам, још ми сад најбоље стоји каса. Ј о в а. Тако ! Е па молим те брате уза.јми ми једну петицу. вш Пијавице. Доктор. Но госпо, како је Вашем мужићу е да ди помогоше пијавице. Госпа. 0 господине докторе, врло траљаво. Две је које како прогутао ад оне друге четир морала сам му испећи. ђ Ш . Утеха. Нека жена, која је дошла на гроб свога мужа, и ту се на гробу својски исплакала, напослетку се и утиша и рекне: То ће ми бити сад бар једина утеха, знаћу где је преко н о ћ. вш.

Мати и ђерка. Мати. Кћери ! Ти би добро учинила кад би се удала ал још б о љ е кад се неби удала ћерка. За мене је доста, ако, добро учиним а ко хоће б о љ е широко му поље. б Ш.

г> • * * Заваде се једном два ђака; једанјебио дебељко а другп сдаб. Заваде се т-ако да слабији позове дебељка на двобој, и то на пиштоље. Дебељко пристане али приметн ово: Ти си мршав, а ја сам дебео, па није право ти ћеш мене лакше погодити. Него, ја ћу измерити па своме телу колико си ти широк, и ту ме мораш погодити, иначе не пик. С. * * * Један висок човек седео у позоришту на свом месту. Иза н>ега је било још публике, и публика за њим је мислила да он стоји и да ће већ сести кад се дигне завеса. Но сад се кортина дигла, на њихово велико чудо исти човек није сео. Публика почне викати: Седите, седите. А он да види штаје, устане. А публика за његови леђи стане викати : Но тај се пење још на клупу. С. * * * Нродавао један цига коња, па лаже што му на уста дође. Мадо даље опет стоји један циган па сдуша. Циган што је продавао коња рече другом циги: Та дед ми похвали коња. А цига тек њему: Та како да га хвалим, нећу, кад си јуче на њему ухватио зеца, мени ниси дао ни парчета. С. * # * Кад сам баш нре нутовао пешке, зло је то бидо. Али и у злу има добра. Стигне ме неки фетер на коли.

Помоз бог фетер. Пог ти тобро тао, одговори фе.ер. Модим те хоћеш бити тако добар, да ме повезеш до ндућег села. Не, био је кратак фетеров одговор. Али модим те повези ме па ћу ти казати нешто, што ти је м. дије од сто форинти. Фетер ме погледи па рече: топро, хајде коре на кола. Ја ти седнем лепо на кола а мој ти фетер радознао шта је, па све по коњи, само да дођемо брже до села, па да му кажем. Кад смо биди већ близу села, а фетер ме занита: Шта је то ? Но ја му нисам хтео рећи, док нисмо дошли баш под село. Фетер стане с коли, ја се сиђем па одмакнем мало даље да ме не би дохватио канџијом. Фетер се избечио па чека шта ћу ја казати, а ја му рекох : Две стотине форинти, па нокат. с. * ^ * Пође једном Србин са Швабом да краду. Уђу у једну авлију. Газда осети, узме пушку па изиђе у авдију. Смотри једног па пукне и згоди Швабу. Види и другог па га кундаком по леђи. Сутра дан их ухвате и затворе, а Шваба ће Србину. Кундак винч'ик, Србин на то Шваби: топра тане. с. !!! Најновији телеграм!!! У НОВОМ САДУ. Предат 1. јула 12. сах. 0 минути ноћу. — Овај час стиже у администрацију „Стармадог" један одличан гост, а то је НОВА ГОДИШЊА ЧЕТВРТ, и мисли се .бавити овде три месеца дана. Гост се овај по занату свом бави раздавањем хартије у нромену и то под врло пробитачним условима за пубдику : ЗА ЈЕДНО ПАРЧЕНЦЕ ХАРТИЈЕ (1 фор.) даје он ЧИТАВИХ ДЕВЕТ ВЕЛИКИХ ШТАМПАНИХ ТАБАКА ХАРТИЈЕ И тако позивамо нашу штов. публику, да не пропусти унотребити ову пробитачну прилику, која се не јавља сваки дан (наопако кад би сваки дан н о в а ч е т в р т долазила!) а администрација „Стармалог" ће у овој ствари посредовати: нека дакле сваки изволи слати на њу то парченце хартије, што беспослени људи зову 1 Фор., а „Стармали" јамчи, да ће обећаних 9 табака сваки у своје време (т.ј. ако пошта не буде крада) уредно добивати. Администрација „Стармалог." Одговори уредкиштва. Грофу од Монте Балда. Ваша прича: „Д в а н а у ч еа ака" „мало је сувопарва, — а канда ће бити и увредљива за два човека, — које ми не познајемо, те би се можда и о њих огрешили кад би вашу причу жтампали. Можда ће нам обећане песме боље пристати. Јавите тачно адресу па ћемо вам рукопис вратити. — Оно је друго ствар администрације, која је у Н Саду.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.