Starmali

.СШМАЛИ* Б?ОЈ 22. ЗА 1884.

173

Ћира. Е баш евада! изложба женског рада баш нам је образ осветлала. А како би било кад би се сада нокренула изложба мушког н ерада? Спира. До душе то би вредно 'било прво сасећи, потестерисати, у фатове сложити па — из ложит и. Ђира. Па још кад би се подналило са кикиндским програмом, — шта велиш!

Ћира. Даклем др. Владан ђорђевић постао је кметом (градоначелником) вароши Београда. Како да му честитамо на овој лепој и велеважној позицији? Спира. Ајде да му желимо, да сада тек буде прави виделовац, (али у оном бољем смислу ове речи) т. ј. да не испусти из вида и из видања ни једну од оних мана и незгода, које више не доликују српској престолници и којима би могао доскочити човек са јаком вољом и неуморним трудом, чега ће ваљда још бити у његдашњем Владану ђорђевићу. Ћира. Гилт. Нека буде Виделовац у том лепом смислу, али ја му желим толико посла да му никада и не падне на ум политика виделовства, у оном злосретном и отрцаном смислу, — јер иначе не би било нова лека, него нова лелека у мародном стању београдском.

Препреденоот, Село Б-ц је „оглашено,* што но вели попа. Мало који дан се ту не деси штогод или се туку или краду или ма шта друго. Једном украо неко ту у селу краву, па је заклао и справио, док је онај, од кога је украдена, јавио у оближној вароши четницима, да ју траже. Али лопов није сакрио од деце, него га они спазили, кад је заклао у стаји. Како ће да им дисац завара очи, него метне својој матери венац на главу, која је била као и он. Деци се то допало и само су гледали у бабу и скакутали око ње, а заборавили и на краву и на све. Кад прошли пред вече четници поред те куће и видели децу, знајући, да од деце нема бољих издајника, запитају их „је ли ваш тата украо краву." „Јесте" одговоре му ова у гдас „и заклао је." „Па каде?" Запитају четници. „Кад је наша баба имала венац." „Та ту су и деца још гора од људих и они хоће да се подсмевају" рече један четник и удале се са псовком. Али другом четнику се мело по памети: откуд, да су деца видела бабу у венцу? ту мора, да лежи нешто. Врате се натраг и опет питају децу, ал они одговорају опет својим језиком „лане" или „сутра." Међу тим је лопов на сигурно место спремио све, само кад је децу заварао. Тако се спасао, а крава се није никад ни нашла.

Ђука. Колико је душа већ посетило нашу изложбу? Шука. У новинама стоји близу 7000. • г ; Ђука. Дакле још 1000, на су -гонда сви Новосађани Срби били на •- изложби (јер их има преко 8000), а да кад ће онда странци доћи да је виде?

П у с л и ц е. Досад смо само знали шта је п а к р а ч к и декрет. У Пакрачкој дијецези деца наша морају апостол у цркви да читају — латиницом. — Сад знамо даклем и шта је Пакрачки напредак.

Анђелић је усхићен званичним дочеком у Београду. — Али здравице и чашице обично се и сп р а ж њ у ј у, — за то нек се и с п у н и бар оно што му је незваничан народ ћутећки мислио.

П

ар.

У славу Анђелићеву било је и мало вешања. „Београдском Дневнику" обесили су као неку малу парницу, што је госта титулирао рег „Наименованост". Али за бога мо кели бити веће нежности него кад кога у гостима називају тако, како му се и код куће тепа. Али ако је већ и то увреда, онда треба људе онако ценити како сами себе цене, н. пр. „гр еша н и незаслужан слуга олтара", — о то би се морао скр'ати и рог денуцијације „Виделове."

Тисиној ери морамо одати и ми достојну пошту, и то ону и онакову п о ш т у, која у место 30.000 фр. мора да се задовољи са три цигље.

0 Кикиндском општинском поглавару вели немачки лист да је „Вакер" — ову реч нисмо разумели док нам није „Садашњост" боље разјаснила у чему се састоји то „Вакерство" његово.

Кад ко има Бгап^ пасћ Оз4еп а овамо се ослони свом снагом на противну страну, — онда ће можда одгуран бити куда жели, али по физичним законима, колико одгурани учини корака у напред толико корака освоји гурач од остраг. — То је оно што и ћорава баба зна, а високе дипломате не виде.

Из Новог Сада. До сада су жедни и уморни Новосађани у гостионицама били служ ни вином и водом, а сада бивају служени водом ивином (водом Ивином, — са Ивиног извора). — Ово је најпаметнија санитетска уредба. Знам да ће јој се и санитетски одбор здраво обрадовати, кад дочује за њу. т.

\