Starmali

„СТАРМАЛИ* БРОЈ 22. ЗА 1884.

175

Баздух, Умствовање једног одпуштеног учитеља. Кад се човек добро У ваздух загледи Па промишљат' стане, Мора да се једи.

Сваки човек мора Ваздуха да гута, Б е з н> е г' живет' не може Па ни два минута. То му ј 1 лепа страна, Ал има и мана: Што о њ е м у не можеш Живет' ни два дана. 3-ија. Снромна молитва На мор/ беше страшна бура^: лађа удари о стену доби рупу и већ полако поче да тоне. На лађи, неђу осталим путницима био је и један стари Цинцар! „0 Боже, Боже !" мољаше се он „ја нећу да ти досађујем са многим модбама. Избави само живот мој, — а са овима другима уради како год знаш !" Прво и друго. Нов звонар са црвеним носом дође прво јутро после наступања своје службе господину попи, да га запита има ли каквих налога. Попа му понуди чашицу ракије. „Захваљујем лепо, господине," одговори новајлија, .,јер прво и прво ја никад не пијем ракију, — а друго, већ сам попио данас две чашице." Добро срце. Шетала се цроменадом гувернанта са својом ученицом и баш јој је говорила о милосрђу и о добром срцу. Ту прође пекар и гувернанта купи две переце, једну себи другу малој ученици. Па онда продужи свој говор о добром срцу, и како мале девојчице треба да буду милостиве према сиромасима. Па је онда запита: .Јелте Ирено, кад би сада дошао какав стар гладан просијак, па би стао пред вас, шта би ви урадили ? Ирена се није дуго предом ишљала, већ брзо рече: Дала би му вашу перецу. Један париптки резервиста дође свом пуковнику, да се престави. Пуковник седи за писаћим столом, а поред њега капетан. Пуковник се задубио читајући нешто, пак у неке строго погледа у резервисту. — Овде се вели, рече, па показа прстом па пипир, што га је у руци држао, да сте ви прзница а парничар. — Г. пуковниче, ја сам одветник, па не трпим, да ме кињите за ових 28. дава, одговорп резервиста.

Један француски пешачки капетан био у Паризу у Гарнизону. Имао је младу лепу жену. Неког свог рођака, подчасника у његовој сатнији, узео је себи као војничког послужитеља. Госпођа капетаница често је овога слала сад овамо сад онамо, али је увек додавала: „Г. капетан је заповедио." „Један пут дође капеган са вежбе, па мрзећи га, да се пење на други спрат касарне, где му беше стан рече свом рођаку, да му донесе папуче доле, где ће у хладовини да поседи са другим часницима. Наш сержан отрча горе. У кујни наиђе на куварицу, пак је онако, по војнички, цмокне. У тај мах уђе у кујну и госпођа капетаница, а сержан пође да и њу цмокне. — Па зар обадве ? запита капетаница. —- Јест! госп. капетан је заповедио ; сад ћете чути, Пак се наже кроз прозор, те викне доле: — Хоћу ли само једну, или обадве? — Та обадве, магарче! одговори капетан љутито. рићо

МС- НОВА КИ.ИГА <3м ОСНОВНО НАЧЕЛО ЕРИТИЧКИ УВОД У ОПШТУ ФИЛОСОФИЈУ НАПИСАО Др. ЛАЗА '.:ОСТИЋ. цена бо новч. - чц д Ко поручи на распродају најмање 10 комада ових књига, рачуна му се комад по 40 новч. Цоједине комаде шаљемо у крстоплету Ггапсо кад нам се 60 новч. унапред пошље. Наручбине ваља упућивати Штампарији А. Пајевића у Н. Сад. 0 ФИЛОКСЕРИ каи гзгледа 1 који се срдивиа сузОија. написао М. ПЕТРОВИИ, про$есор. 0СГ" Цена 20 нов, "Ц® Књижицу ту написао је стручњак, који је нре две године на окуженим виноградима у Истрији проучавао заразу и познао тамо употребљавање средства против исте, о чему је теоретични и практични испит положио. У књижици је јасним, крупним потезима изчожено све, што се до данас зна о филоксери. У доба, кад је та опака животиња загрозила фрушкогорским виноградииа, биће ова књижица од интереса и користи за свакога, а нарочито за винодељце у Срему, Садржај књижице: Филоксера у Фрушкој Гори. Долазак филоксере у Европу. Како изгледа филоксера и како се размножава. Како филоксера сатари чокот. Природно распростирање филоксере. Филоксера зарази и земљиште. Како да се бранимо од филоксере. Екстинктиван поступак. Културалан поступак. Наводњавање винограда Виногради на песку Американске лозе. Завршетак. Наручбиие ваља слати подписатој штампарији, која даје велике књижарске рабате свима онима, који желе растуривати ову књигу. Штампарија А. Пајевића. у Н. Саду.

вчр- Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.