Starmali

180

ОтАишга* број 23. за 1884.

Ђука. Ад кажи ти мени, Шука. зашто се Новосађани тако слабо јтфђгџ д ША Л к жене ? Има их толико људи, који ^шИ/шН и С У и Р ешли ве ^ Рубикон својих мдајрјј |^У^ ^| Јж гјД и ^ к их година, па никако да се накану да се ожене ? л^_г: > _ Шука. Ја држим, да су томе криви ови наши тротоари. Ђука. А како опет то ? Шука. Тротоари су нам тако узани, да кад човек и сам самцит иде по њима, сваки час посрне и омакне се, а кад биса женом ишао, не би ни могао заједно с њом испод руке по тротоару. Дакде онда сваки као вели, боље је и не женити се !

Ђука. Ко је сада најсигурнији у Троједници ? Шука. Давид Старчевић, јер за њим су сваки час жандари с бајонетима.

Ђука. За што Старчевић напада на председника сабора, и зашто саборску дворану назива »собом"? Шука. Јер је председник у неку руку господар над сабором, а Старчевић не трпи господара н а д с о б о м.

П у с л и ц е. Дописник „Пешти Наплова" радује се што на изложби у Н Саду није нашао слику Милетићеву. Ту му радост морамо умалити са примедбом, да је Милетићева слика у нашим срцима. А ово није била изложба наших срдаца, него само изложба женскога рада. Овај исти дописник „Напловљев" мора да је аргусове очи понео на изложбу, кад је видео и оно чега није било. Ое је тамо н. пр. видео и слику Др. Мих. Полита и тога ради очита нам патриотски укор. Ако бог да, да^још која овака изложба буде, ми ћемо се потрудити да такав укор и заслужимо.

Неки Хрвати (правапги) држе да им је Анта Старчевић пао с неба. Али посланик Змајић ономад лелекну : ајао, с неба па у ребра!

Даклем и новосадска је рестаурација свршена. Србаља до душе у магистрату немамо много, — у толико више имамо права желити, да нам ово неколико буду живиздрави и честити.

Емилијан Радић није више ректор карловачке богословије. Тиме је кукавним богословцима пао 15 фуната тежак камен са срца.

У Србији није сдободно болне у тамници походити. Ко апелује на министарску милосрдност, тај наиђе на њихову м и л оср д љ ив ост. Тако му и треба, кад тражи човечности тамо, где се давно окаменила.

У Београду кад направе где нову калдрму она за месец дана буде десет пута гора него што је пре била. Мора бити да се тамо и каддрма прави по шаблону „слободне штампе."

У Вршцу има нов артешки бунар 4 који се зове Милетићев кладенац. — Где има таке добре и свеже воде, није чудо што се људи одричу вина.

Из Вршца чујемо још и то да Ј. Бурнас наручује себи нову, паметнију главу, која неће лутати ноћу по сокаци, тражити кавге и подилазити под буџе. — Он ће то сигурно паћи, јер и до сада, што је тражио то је и налазио.

Радикалан лек. Оеобе: Супруг КуКевни пријатељ. 11рка и поеледња појава. Супруг и куЕевни пријашељ. С у п р у г. По доказима, што их у рукама имадем а који су ми случајно до руку дошли, увидео сам, да ви моју жену љубите, господине . . . а ја сам уверен, да то није само обична, прелазва наклоност. . . Кућевни пријатељ. 0, та то је већ страст, која ме већ месецима гони и мучи а ја немогу никако да је се отресем и ако сам већ толико пута покушавао — јест ја љубим вашу госнођу, ја је обожавам . . . она је моја једина срећа. . . Супруг. Па добро господине! Кад сте већ тако искрени и све ми исиоведили то видите сад ваљда и сами да нема другог пута ни начина до . . . Кућевни нријатељ. Ја вам стојим сасвим на расположењу; ви бирате оружје. С у п р у г. Не, ја то не мислим. Има и другог средства без крви. Ви тврдите, да не можете живети без Вере, моје жене. Добро, ја то појмим сасвим. Али како изгледа, да и моја жена с вами симпатизира, било би врло ружно од мене, да вашој међусобној срећи на путу стојим, Ми ћемо гледати, да се што прераставимо и кад се све законите формалности сврше, и Вера од обвезе своје слободна буде, тад је можете и ви слободно за жену узети. Кућевни пријатељ (брзо изађе кроз средња врата). Супруг. Тај се више не поврати!