Starmali

„СТАРМАЛИ* ВРОЈ 23. ЗА 1884.

183

Чивутин. Млади господине, кад ћете ми већ олатити ваш дуг ? Ђак. Оћу, оћу, платићу вам чим умре мој богати ујак. Чивутин. Уф, уф, уф. То је зло аа мхене. Ваш је ујак тхако здрав и јак, — мен т се чхиви, да тај дхогод је жив неће умрети.

П р е с у д а. Неки говорник даде написаау беседу, коју је хтео једном приликом да држи, једноме од својих пријатеља на одену. Кад је наскоро за тим дошао.по рукоппс, рече му пријатељ, да му је говор трипут прочитао. „Први нут ми -се допао, други нут онако у средњу руку, а кад сам га по трећи пут прочитао, видио сам, да баш ништа не ваља. * „Е, па то је мој говор сасвим добар, јер ја ћу га само једанпут држати," рече обрадовани говорник. ЦГ НОВА НЊИГА. -Ш КАРАКТЕРИСТИКА КНЕЗА МИЛОША ОБРЕНОВИИА У ПРИПОВЕТНАМА ИЗ ЊЕГОВОГ ЖИВОТА КАО ЈОШ НЕКЕ ПРЖЧЕ ИЗ 1.3^3—13-3=© ГОДИНЕ. СКУПИО И УРЕДИО Светозар Сто/адинови^. Цена је књизи 50 повч., а ко поручи 10 комада, добије комад по 32 нов. Наручбине ваља упућивати Издавалац штампарији А. ПајевиЋа у Н Саду. Ј3в> НОБА ШКОЛОКА КЊИГА. - Чјир ИСТОРИЈА УГАРСКЕ СА УБОДОМ У ИОТОРИЈУ ОВЕТА 34 НИ1; РАЗРВДВ СР6ДШ ШКОЗЛ НАПИСАО Др. ФРАЊА РИБАРИ, проФесор. О мађареког превео МИЛАН А. ЈОВАНОБИЂ., гимн. проФесор. (ДРУГА СВЕСКА.) Цена је књизи 60 новч., а ко поручи најмање 10 комада, добије комад по 45 новч. По ту цену може се код нас добити и I. свеска ове књиге. Наручбине ваља упућивати. Издавалац штампарији А- Пајевића у Н. Сад,

0 ФИЛОКСЕРИ кам изгледа I кији се срцствии написао М. ПЕТРОВИИ, прогесор. Цена 20 нов, I | Књижицу ту написао је стручњак, који је нре дпе године на окуженим виноградима у Истрији нроучавао заразу и нознао тамо употребљавање средства против исте, о чему је теоретични и практични испит положио. У књижици је јасним, крупним потезима изаожено све, што се до данас зна о филоксери. У доба, кад је та опака животиња загрозила фрушкогорским виноградима, биће ова књижица од интереса и користи за свакога, а нарочито за винодељце у Срему Садржај књижице: Филоксера у Фрушкој Гори. Долазак филоксере у Европу. Како изгледа филоксера и како се размножава. Како филоксера сатари чокот. Природно распростирање филоксере. Филоксера зарази и земљиште. Како да се бранимо од филоксере. Екстинктиван поступак. Културалан поступак. Наводњавање винограда. Виногради на песку Американске лозе. Завршетак. Наручбиие ваља слати подписатој штампарији, која даје велике књижарскс рабате свима онима, који желе растуривати ову књигу Штампарија А. Пајевића. у Н. Саду.

доноси у своме петнаестом броју за 1884. овај садржај: 1. Кућица — слободица, (песма са насловпом сдиком . 2. У гостима. Приповетка 3. Још му није доста (песма са сликом) од Браца Душана. 4. Мале приче од великог значаја од Т. Толсхорна. 5. Стојаа и његов кудров (пеома) од Р. М. Ценића. 6. Пресела му чаот (песма са дванаест слика. Свршетак) 7. Рибе кад спавају (са сликом). 8. Дечије Гратулације (песме). 9. Шта чиаи добро друштво. (Приповетка са села. Свршетак) од Светозара Н. Тодоровића. 10. Како су стари Римљани мерили време, Од А. Матушког. 11. Из живота Еаглеског генерела Нелсона (са сликом) 12. Овејааа зрнца". 13. ђацима (песма) од —н,— 14 Даштања. 15. Решење дашта ња. 15. Решили су: Рукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адресу: Бг. Јоу . Јоуапоу1е ^Шеп IX. Рогсе1ап§а5$е №. 56. — „Невен" чика Јовин лист излази двапут месечно на читавом табаку. Цена је за Аустро-Угарску на читаву годину 4 ф., на пола године 2 ф. за Србију и Црну гору и остале крајеве 10 дин. или 5 ф. у банкама на читаву годину, односно 5 динара или 2 Фор. .60 новч. на пола године, и шиље се на адресу: Штампарије А. ПАЈЕВИЋА у Н. Саду.

Још се могу добити сви бројеви „Стариалога* од почетка до данас.