Starmali

196

„ СТАРМАЛИ" БРОЈ 25. ЗА 1884.

•&?

Ћира. Даклем знаш ли шта су закључили три цара о састанку свом у Скјерњевицама ? Спира. (Зинуо) А шта? ! Ћира. Закључили су — да то никоме не кажу, Ћира. Како се оно зове нови џелат у Босни, што уме за шест минута тројицу да обеси, — макар да му је то истом први покушај ? Спира. Чекај молим те, чекај — аха, зове се КШег уоп беуМеЛ. Ћира. 8 е у Г г Г е 4 ! 8 е у Гг 1 е (1! Па то би сриски толико значило колико и Б у д и м и р. Спира. Тако од прилике, Него да ти право кажем, ја не разумем ту вишу политику. Јер ако мир спава, — то миру и доликује — не би га требало у сну бунити, хоћу рећи будити. Али ако култура не трпи спавање, већ се у Босни нешто мора будити, онда, — онда. . . . Ћира. Шта онда ? Спира. Онда разумем, да су џелати у томе добри вештаци. Ћира . Ја знам да си ти некада, во времја своје учио и црквену историју. Па је ли, да се тамо о свецима и побожницима вели, дасу избраници божији? Спира. Јесте, тако отоји. Ћира. А помињу ли се дегод и наименованици божији ? Спира. Тога нисам нашао. Ћира. Ето видиш даклем, да ни бог не воли н аименовања, него слободне изборе.

гарица и недаше нанети ни најнању пегицу увреде или прекора на њену личност. Било је прилике да се и њих двоје доста пута око своје чести препорече. Једно вече седили су у соби: баба Јока, Јуца, Ниндо и један гимназиста што их послуживаше. Ред је био да заљубљени јарани покажу своју ученост у препирци око једне крупне ствари. Господин Нинко полаже у себе толико, да може разговарати о којој оћете ствари и свагда да однесе победу. Госпођица Јуца, такође, „начитана" и „друштвено образована" не боји се ни најмање Нинка!.... Говор се поче о — земљи! . . — Ја, ја, наша земља — поче Нинко — то је лаж да је округла! . . . — Са свим истина, а ае лаж — одговори Јуца. — Будале много што — шта измишљају, па како не би и то измислили .... То говоре фантазије, угри јане главе, беспосличари !. — То ни су никакви разлози против округлине земљине — продужи Јуца. — То луде веле и угријане главе, госпођице. Ја сам мојим ногама више пропутово и исчепо земље него што си ти, љубезна, и ушима чула, да постоји — па нигде невидох парчета као јабука округлог, него све равнице, брда

П у С Л И ц е. Даклем Тиса оће сада да покаже како он уме бити не просто либералан, већ у ванредној мери либералан. Сабор који ће се 12. октобра ове године састати, не сазива се на молбу г. Анђелића, — јер то је румунски сабор, — а наш се угушио у 4. тачци кикиндског програма.

„Мале кривце вешају, а велике не могу да ухвате." То је стара пословица у цивилизованом свету. — Сад видимо да је та цивилизација и до Босне доспела.

Старчевић је истина, двапут из сабора истеран, ал сад је опет трипут изабран. Даклем народ ипак уме да одшали шалу.

Године 1848. кад је Кошут погледао на мапу, оп није видио Хрватске. Није прошло ни година дана, онда опет Хрвати погледаше на мапу Угарске па не видеше Кошута. — Боже мој, како време уме да враћа жао за срамоту.

Неки веле да је Старчевић родом из Старчева (село близу Панчева,) — то лако може бити, јер у ГГанчеву има школа, које не само да кажу да Срба нема, већ раде да их и не буде. Покојни г. Јекелфалуши био је државни о дветник, — за то је ваљда држави и одветрил о 10.000 фор.

Калуђери ће на ономе свету уживати вечност. А на овоме свету, ко веле, добра им је и течност. и долине. Ето, брате, ономад сам био на дивизијоном вежбању, и тако гледајући велику једну равницу приметих господину мајору да нисам скоро видео оваку равницу, нашто ми он одговори да је „цела земља једна равница и да лажу научењаци да је округла." Ето, ћурко, и мајор каже да је равница — а ти ми знаш боље од мајора ! . . То је увреда! Чес! Чес!. . Боље од мајора!.. чес, чес! . . — Но, но, господине, стишајте се! — одговори Јуца — ви се одиа срдите, ја не кажем да знам боље, али... али . . . ми се обавештавамо. — Па и кад би се попео горе, а куд би отишо низ ону другу страну земље ; које још досад силазио ногама низ дувар каквог великог зданија ; па зар не би тако низ ону страну ј амбис доле где сами грешници муке муче продре се Нинко. — Не би — одговори Јуца. Земља има привлачну снагу којом одржава све на себи и чак друга тела из ваздуха себи вуче. Па кад друга тела себи привлачи лакше ће јој бити човека на њој одржати. — То је лаж! Мајор боље зна! — На ајде — де, да је тако, али како земља стоји ? ко њу одржава ? Госпођица није умела да му одговори на ово питање, јер је она била само начула, да је земља округла а даље