Starmali

„СТАРМАЛИ* ВРОЈ 31. ЗА 1884.

247

ра, која се за исту нриповедају, — нека ми буде долвољено само ово прииоведити. Једне недеље запита сна свекрву : шта ћемо кувати данас? Увати синко једну патку па целу скувај. Кад отиде мама у цркву, сна увати једну патку, закоље па с перјем заједно стрпа у лонац и скува. Кад свекрва дође кући а сна с патком на сто. Е убилате богородица, а шта си то урадила ? Па ти си казала да скувам целу патку, па сад једи! Нек једе твој баба те с патком па на сред авлије, и зло се посвађају. Сутрадан светац. Свекрва се оправила опет на службу, а сна пред њу па је запита: шта ћу ти данас кувати ? Кувај буџу, рекне свекрва и сотим оде. Како она из авлије, а сна тестеру у шаке те оцече од логова дебљи крај, мете у лоеац, налије водом, налоаш неко суво чокоће па удри кувај, све се приврће буџа по лонцу. Кад свекрва дође кући, а сна •буџу на астал. Кад свекрва опази, насмеја се грохотом и рекне: сад је доста, купи своје амбуље па иди у сто ђавола од куда си и дошла. Ђ.

Строга газдарица.

Муж. А ко је опет попио моју флашу с ракијом? Жена, Ја! — Јер ја нећу више да трпим ракију у кући. То сам ти већ сто пута казала; и ти се мораш од тога дерног пића одучити. Милосрђе. 0 т а ц. Шта чујем, наопако, ти си опет узајмио од нашег комшије 300 форината. С и н. Јесам. 0 т а ц, Даклем признајеш, несретни сине. А под каквим си условима то узајмио. С и н. Онако, како сам ја хтео. Издао сам му три менице, сваку на сто фор. — Ваља да знаш, да сам то учинио из чиста милосрђа. Отац. То не разумем. Син. Ја сам му могао издати и само једну меницу, па три стотине фр. ади ме је жао било да сиромак човек изгуби сав новац — иаједаред. Има начина. Мајстор Кузман (дође пијан трештен у крчму) Дајте ми чашу вина, — да видим какво је и ваше вино. К р ч м а р. Шта, мајстор Кузмо, зар ви оћете још да пијете; та ето једва се држите на ногама. М а ј с т о р К у з м а н. Но, но, па ја ћу сести; само ако друге сметње нема. Бадава, — Американци су практични. Неки новинар у Америци објави у своме листу, да ће дати десет долара награде ономе, који му пошље н ај-

већи кромпмр. Економи се нолакоме на ту лепу награду, те нагрну са свију страна шиљати му све најлепше и највеће кромпире. После 14 дана имао је пун подрум кртоле, да му траје за целу годипу, још и да прода. Наравно, да је онда радо издао обећану награду за највећи егземплар кромпира. Добар савет. А. Данас треЗа да посетим господина Н. јер му је крсно име. Али ни најмање воље немам да му идем. Па сад не знам шта да радим. Б. Па знаш шта! Пошљи му по слуги писмо, па се извини што му ниси могао доћи, јер си изгубио његову адресу. Нове књиге, послате уредништву на приказ. Илустрована изторија српског народа, од најстаријих времена до проглашења нове краљевине. За народ и школу Са 100 слика Свеска 8. Цена 20 новч. Издаје Коста Мапдровић. У Бечу 1884. Шизћ-пЛе СгевсМсМе с!ег ЗегБеп. — Уег1а§ V. Јоз. А. Маззапе1.2 & Сотр. т \УГеп. Србинови записници. Записује Србин-Милош Грабовачки. Број 4. У Земуну, октобра 1884. Излази месечно једанпут — претплата ва целу годину 60 новчића или динар и по. Поједини бројеви стају б новч. или 10 пара д. ЛИСТОБИ, КОЈЕ УРЕДНИШТВО У ЗАМЕНУ ДОБИЈА: ЦРНОГОРКА, лист за књижевност и забаву. Уредник Јован Павловић. Излази на Цетињу једаред недељно на целом табаку. Годишња цена 6 фор. ГЛАО ЦРНОГОРЦ&, лист за политику и књижевност. Излази на Цетињу једаред недељно на читавом табаку. Цена му је годишње 6 фор. Претплату на оба листа ваља слати поштанском упутницом на Петра Рамадановића у Котор. (Восће сН СаМаго). СРПСКИ ЛИСТ, излази у Задру једаред недељно на читавом табаку. Цена му је годишње 6 фор. Издавалац и одговорни уредпик Саво Бјелановић. СРПСТВО, лист за материјалне и просветне интересе народне. Уредник Лаза Нанчић. Излази у Вршцу једаред недељно на читавом табаку. Годишња цена 6 фор. НАШЕ ГОРЕ ЛИСТ, недељни лист за просветне и привредне цељи. Излази у Панчеву једаред иедељно на читавом таб .ку. Издавалац и одговорпи уредник Јован Поповић. Годишња цена 4 фор. САРАЈЕВСКИ ЛИОТ, излази у Сарајеву три пута у седмици. Званичан лист земаљске владе. Годишња цена 8 фор. Цео садржај штампа се на поредо латиницом и ћирилицом. БПАЖОУ ВАВ08, Пз! га зуако§а. Шаг! и 8р1је1и <1уа ри!;а тјебеспо. СосНзпја С1јепа 2 И. У1азшк-12с1ауа1ас 1 0 (1§оуогш игес11нк Јоуо Ме1е1с1с, коме и предплату ваља упућиватн. ^АРВЕВАК, сазор18 га исИе1је, иг^ојЉЏе 1 з\ г е рпја1е1је ш1а(3е21. Ог^аи „НгуаШго^а ре(1а§ - о§]јзко-кпјЈ2еупо.§а §ћога". 1г1а21 и 21а§ге1ш зуако§а 1. 10 1 20 Даиа и шјезеси. Сосћзпја с1епа 5 Н. НАРОДНО ЗДРАВЉЕ, издаје саиитетско одељење министарства унутрашњих послова, одговорни уредник Др. Владан ђорђевић. Излази у Београду сваке седмице једаред на чигавом табаку, а цена му је годишње 10 динара. ЗШУАј^Г , излази у Љубљани сваке недеље на читавом табаку. Цена годишња 4 фор. Издавалац и власник Иван Хрибар, коме и нредплату ваља упућивати. У1ЕКАС 2аћат1 1 роиск 121а21 и 2а§гећи зуаке пес1е1је па Дуа агка. Бопо81 зуак1 ћгој Луе 1ере зНке. (тоЉзпја С1епа 7 Гог. 1гс1аји 1 игеДјији V. КШс 1 М. Магауш.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалога" од почетка до данас. •"Т®