Starmali

288

, стармали" број 36. за 1884.

дана један од професора изјави, да ће судећи по његовом барометру бити сутра кише а може бити и пајвеће буре. Услед овога изађе наредба, да се издет одложи за други који дап, а сутра дан да дођу сви ђаци у школу. Но сутра као за пакост освапу да не може бити лепши дан. То је паљутило ђаке и они закључише да исмеју професора, који је био крив те они пису тога дапа отишли у поље. На предавање дотичног професора дођоше опи сви у огртачпма за кишу и са раширевим кишобранима одседише сво време док је професор предавао. Ова је шала тако добро испала, да се и иначе строги префесорски колегијум морао смејати, и оставити ђаке некажњене. Учени професор закључио је, да се од сада са својом барометарском мудрошћу више пе размеће.

И з ј а в а, Изјављујем овим, да због пагомилаиих и разиоврспих послова својих, приватпих и званичпих, као и због тога, да бих могао већу пажњу обратити уређивању књижевпога листа „Јавора," напуштам од данас сваку сарадњуна овоме поштованом и милом ми хумористично-сатиричном листу, којега правад и дух и од сада ће се увек слагати са најискрепијим осећајима мога срца и са најдубљим уверењем моје душе. Морам признати, да се тешким срцем растајем од овога носла, у којем сам већ пуних 20 годипа ђак и помагач нашем Змају-Јовану Јоваповићу (први моји прилози изишли су у 4. и 5. свесци „Змаја" за годину 186±.), али се сада нађох претовареп другим, за мепе пречим и нужнијим пословима (од којих је опет велики део општој сгвари посвећен), те тако остављајући сарадњу на „Стармаломе" желим да штована публика наша задржи своје топле симпатије и на даље према овом листу, који је остао у истим рукама, које су га и до сад уређивале, највише у њему радиле и правац му одређивале. У II. Саду о Божићу, 1834. Др. Илија Огњановић (Абуказем). На ову изјаву немамо много рећи. Са стегнутим грлом прихватам пружепу опроштајну руку најверни.ега и најуваженијега друга па пољу овога рада. Хвала ти, драги Илија, на многогодишњој сурадњи са којом сам се као уредник увек дичио. Хвал^ ти, — јер да сам икада на могућност помишљао, да ћеш ми т и припомоћ твоју одрећи, и ја би можга већ давн^ малаксао. Тако би било ире, — ал данас не сме биЉ тако. Данаске су ч^дна времена; данас човек мора и са неудесима да се подстиче, и губитцима да се челичи, штоно кажу: и ледом да се загрева. Ти желиш срећу и напредак овоме листу, а ја ти обећавам, да ћу од моје стране учиниги све што могу, како би се „Стармали" одржао до бољих времена — до сретнијих времена, кад ћеш можда и ти, поред свега свога главнога посла, опетдоспевати, да „Стармалом" будеш оно, што си му био до сада: дика и попос његов. Дај нам боже шго пре тих бољих времена! Буди ми здра в ! 3-Ј Јовановић.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЈГАТУ, Са овим бројем завршује „Стармали" своју седму годппу. Он ће ступити у осму годину истина са једаим знатним губптком, са губитком сарадииштва свога Абуказема, али са прирастом повпх младих снага, које су с пама заједпо тврдо уверене, да „Стармали" баш сада пе сме задремати, кад је прека потреба многе и многе од дремежа лечити. Програм је листу његова седмогодишња прошлост. Уреднику ће мпло бити, ако се и осим сталпих сурадника нађе овом листу што више припомоћника, — а за 1онорирање рада (ко то затражи) одређена је једна свотица, која ће и порасти, ако број претплатника порасте. Осим тога одредио је издавалац овога листа Сго фор. за најбоље хумореске које ће изићи у подлистку „Стармалог" у току год. 1885 (Распис ових награда засебпо је ниже штампан). Позивајући гоштовану публику па што обилпију претплату, мећемо на срце и пријатељима овога листа, дојакошњим и новим скупљачима да нам заузнмање своје не одреку. Цена је на челу листа наштампана. Уредништво и издаватељство „Стармалог" ^ аспис награда '"ЗШЗ за најбоље ^умореске. Овим расписујемо три (одпосно шест) награда за најбоље хумореске, које ће изпћи у подлистку „Стармалога" у току године 1885. 25- фор. добиће писац најбоље хумореске а 8. фор. писац за овом најбоље хумореске, које буду пзишле у „Стармалом" месеца јануара, фебруара, марта и априла. Тако ће исто бити награђене две пајбоље хумореске које буду изишле месеца маја, јупа, јула, и августа. Тако ће исто бити паграђене две хумореске које буду изишле месеца септембра, октобра, новембра и декембра. Награде ће досуђивати сами наши иретплатппци и уредништва која примају наш лист у замену. Имсна онпх који буду гласали увек ће се штампати. Издаватељство »Стармалог/

Многи нам се обраћају после више месеца, са потраживањем појединих бројева, које смо им у своје време иослади, али они су их другом дали или сами забацили, на би хтели да им по ново исте бројеве бесплатно пошљемо, које нам није могуће учинити све дотле, докле нам исти не пошљу нрнпадајућу своту за те попово тражене бројеве. Што је право п богу је драго, а сваку завремену рекламацију радо ћемо уважити. Издаватељство „Стармалог."

Види додатак „Стармалом."