Starmali

112

„СТАРМАДИ" БР. 14 ЗА 1885.

" НОВА КЊИГА. БИВЛИЈОТЕКА ОДШНИХ РОМАНА СВЕСКА ДРУГА. ЈОГУНИЦА. (Ма11ге с1е !ог^е-) РОМАН У ДВА ДКЛА. фРАБЦУСКИ НАПИСАО Жсрж Оне. прввео Бранко Мушицки. ДРУГИ ДЕО. Цеиа је 60 новчића. Ретко је који књижевник јевропски изишао тако брзо и тако рано на глас као француски писад, чији роман „МаШ-е <1е Гог&е" (управо „Власник рударнички", али ми смо га нокрстили, наденувши му име „Јогуница") доносимо ево у српском преноду. У најновијој лепој књижевности светској стоји Жорж Опе на врло угледноме месту. Његови романи сматрају се за класична дела у својој врсти. На ту висину подиже их како то, што им је прича вешто склопљена и састављена, тако и то, што је у њима сама радња оштроумно расиредена. Догађаји се ту нижу природно и тако живо, да се читаоцу читаво наочиглед збива, што чита, а карактери су тако верно и доследно изведени. да. се човек мора дивити, како писац дубоко познаје психолошку страну човечје природе. Е ичан моменат у онеовим романима јасно је обележен. Оне је, истина, ђак реалистанске школе, која данас махом превлађује у лепој књижевности свију културних народа, али се ипак држи на висини оног идеалног задатка, који му не да, да падне у најнижи слој реализма, те да постане бруталан. Зато је француски песник и освојио на јуриш светску читалачку публику. Онеови романи успели су као мало које књижевно дело у свету. „Јогуница" је у ориђиналу дочекала до лане 150 издања. Тај лепи роман спада међу она ретка књижевна дела, која су задахнута правим несништвом, те тако теже за тим да постигну више човечанске цели. Осим тога је онеов роман верно и истинито огледало правога живота и прави прикав сталешке противности и друштвених трвења. А права појезија и истинито цртање правога живота ретко се налазе спојени у делима данашњих романоцисаца. Онеу је дивно пошло за руком, да у свом роману споји истинито приказивање и племенити песнички осећај у дивну хармоничну целину, која неодољивом силом заноси и осваја ум и срце сваког изображеног човека. Роман тај преведен је већ на спе културне језике. И драматисан је, па и драма је продрла као ретко који позоришни к мад. У Паризу је приказивана већ иреко 300 пута. а наша позорница, па и позорнице у Београду и Загребу имају је такођер у својој реперторији. „Библијотека одабраних романа" срачз њенајена више књига. Колико ће их бити, стојаће до одзива публике. Што већи одзив, тим већа библијотека. У трећој и четвртој свесци штампа се роман из руског живота под насловом: „Кумјасинов и." Каракгери су у њзму чисто руски, радња врло занимљива, а слог пријатан. Ма да се приказује ту живот „великог света," опет се даје роман применити па спе људско друштво, тако да га свако чита с правом насладом и уживањем. Ко норучи за готов новац ових књига добија ЗЗ^/У/о рабат. Н ручбине ваља упућивати Накладној Штампарији А- Пајевића у Новоме Саду.

Прво ц. кр. прив. Дунавско паробродско друштво.

ШВА ШДМЖДШ,

Пошт. лађа од 15. марта

1885. до даље наредбе.

Од НОБОГ САДА у ТИТЕЛ: (товарна лађа) уторником и петком увек после 7 сати у вече. Од НОВОГ САДА у ТНТЕЛ и станице НА ТИСИ: Средом и недељом у 5Ч* сах. после подне. Од НОВОГА САДА у ЗЕМУН-БЕОГГАД: уторником, средом, петком и недељом у 5 1 '* сах. посде п. Од НОВОГА САДА у ОГШАВУ-ГАЛАЦ: Средом, петком и иедељом у 5 1 /* сах. после подне. Од НОВОГА САДА у ЦАГИГГАД преко РУШЧУКА-ВАГНЕ: Недељом у 5 1 '« сах. посде подне. Од НОВОГА САДА у БУДИМПЕШТУ: Сваки у 10 3 и сах. пре подне. Н. Сад. 12 марта (28 фебр.) 1885. Агенција.

2-3

ОГЛ^СИ. БРЛО ПРАКТИЧНО

за оне, који имају што свету да огласеПотписана штампарија као накладник најраспрострањенијег српског календара

„0 Р Л А

и

узима себи слободу учтиво позвати п. н. трговце и обртнике на анонсовање у истоме календару за г. 1886. Укусно израђене огласе рачунамо Једну целу страну ®ор 24.» „ 12„ Ј /з „ .... •/*

V..

9.6,— 4,о Огласе са страних језика преводимо бесплатно. „Орао" се штампа и распродаје у 15.000 примерака, колико дојако јошни једансрпски календар и зато је нарочито најподеснији за оне, који имају што свету да огласе. Штампарија А. Пајевића у Н. Саду.

Ђ-. — Р

® и м ЕН сЗ о ф О Н еи в рц РсЗ & еЗ ^ Р- О к В

ШШшЈМЈ

К 01 » 1

Ш * §1 ц Шл

о о 1Л

*| > " >• 1 и с I

|М01Ш10На1

со

со

ШТ V МПАРИЈА А, ПАЈБИћА У ИОВОМ ОАДУ,