Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 16. ЗА 1885.

127

II. Кад је десет ударило сати, Газда Павко, што попи, исплати, 11а устаде, кући својој пође. Тешко жени! зло ли ће да прође! Гле, врати се, па нред крчму стаде! Газда Павко! шта ти на ум паде ! Иочела је викати ми жена Викала је: би/а је бијена; 0тиш'о сам, да не буде горе. Не ће Павка видети до зоре! Не мирује језична служавка ! Сутра дан је велила за Павка: Од куће је морао отићи, Јер му жена не даде унићи. Ив. М Поповић

Дооуда награда. Досуђујући награде за хумореске које су биле у подлистку „Стармалог* од бр, 1—12. гласала су ова гг. и овако : Г. Васа Лукић у Вршцу : I. Копање блага." — II. „Дебели Јанко." Г. Свет. Замуровић у В. Кикинди : I. Два мал е р а н а м о р у љубави." — II. 3 а ш т о ј е 3 а п л е т а л о в и ћ у с в а т е в и м а плакао." Г. Перо Борић у Лијевну : I. »Копаае блага," — II. „Дебели Јанко." Г. Лаз. Маринковић у Ботошу : , К о п а њ е б л а г а, * Г. Стев. Алексић у Бихачу : I. ,Л е к о д п ушења," — II. „Турнир." Г. ђорђе Мариновић у Бугојном : I „Дебели Јанко." — II. Д в а малера." Г. Коста Каначки : I. „Д е б е л и Ј а н к о." II. _ Л е к о д и V ш е њ а."

Са села. т , т 1Г , ! Г. Фундук : I.. .Д е б е л и Јанко " Дошао фићфирић из вароши у наше село, па је што је Заплеталовић и т. д. 4 нохолио газдачку кућу С. Р. — Кад је мало поседио зашгга ће

II.

О 9/

Фићфирић. А где је госпођица Тинка ? С Р. Е, бога мн, она је сад у послу. Фићфирић. А шта ради ? С. Р. Бави се око м у з и к е. Фи^фири!). Па то је красно. И ја сам љуби.ељ музике. Па би ли смео и ја бити сведок њене вештине. С. Р- Ако вам је по вољи — изволите са мпом у шталу. фићфирић. У шталу ! ! ! С. Р. На да — наша се крава зове М у з и к а, јер се врло лено даје мусти.

У Новоме Саду , . . ! У Новоме Саду, Пријатељи моји, На једноме месту Написано стоји : „ Чујте људи, ево Данас нешто ново, Да сам радњу с иивом Баш сада осн<т'о. Који жели много А и чиста имКа, Нек се јави Пери Од Ђрзаковипа /" А ја велим, браво Перо, Ту је лена падња, Када коме првог дана Већ пропева радња. М. Ј.

Г. Веселин Лупа: I. „Дебеди Јанко." II. 3 а ш т о ј е Заплеталовић и т. д" Г. Душан Матић у Молу : I. „Д е б е л и Јанко " — II. „К о п а њ е блага." Г. Димитр. Вучковић: I. „Два малера" — II. „К о п а њ е б л а г а." Г. Владим. пл. Нанчић : I. Два малера." — II. „Дебели Јанко." Г. Сима Т. Остојић : I. „Дебели Јапко. II. „Д в а малера —." Г. Жив. Грујић у Башахиду: I. „Дебели Јанк о." — II. „3 а ш т о ј е Заплеталовић —. * Г. Будисављевић у Осеку: I. Дебели Јанко." — II „Т у р н и р.« Г. Ј. Миросављевић из Голубинаца : I. „Копање блага." — II. „Два малера —." Г. Мита Николић : I. „ДебелиЈанко." II. „К о п а њ е блага."Г. Марија Јојић из Мола: I. „Дебели Ј а нко." — II. „Два малера —." Г. Илија Билбија у Купресу : ,Два малера." Г. Бранко Токин у Вршцу : I. „Копање блага." — 1Т. „Дебели Јанко." Г. СтеЈ!. Токин у Вришу : I. „Копање б л аг а." II. „Д е б е л и Ј а н к о." Резултат: Од 21 гласача гласало је седамнаест за шаљпви спев : „Дебели Јанко." Тако овај спев добија прву награду. После овога највише гласова (9) пало је на хумореску: „Еоиање блага тпме је овој хуморссци досуђена друга награда. Издаватељство „Стармалог."

Још се могу добити сви бројеви „Стармалога" од почетка до данас.