Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 28. ЗА 1885.

2 23

лагапо с' кревега, поче цуњати по лантији док зубе не нађе; изиђе за тим напоље, попине зубе баци, а два коњска зуба замота у артију, што је слуга једва у мраку нашао. Уђе затим у собу, спусти артију у џеп па опет легне. Иоп Васа се зором лробуди, па не хтеде ни вруштуковати, сг:мо на слугу да „абије" преже. Кад слуга јави да је готов — опрости се са свима старац и оде у Нови Сад. Чим се мало дотера, терај владики. У неколико речи изјави тужбу; па одма из џепа зубе уклопи владики у руку. Владика размота, и вити да то нису човечији зуби те рече ■ „Оче Василије. ово не могу бити ваши зуби." Поп Васа дода кроз нос: ал баш моји Ваше високопреосвјашченство! Ево одавде ми је избио бездјелник. „Алза бога шта говорите као дете, ево видите какви •су то зуби!" Поп Васа узе натраг, па сасвим зловољно рече: ја и паки кажем да су моји! А кад виде колики су, снужди се и замоли за опроштење, ал не пропусти приметити: то је пои Лукићево масло, тамо њему ово и оно! Владика се слатко насмеје, а поп Васу с' благословом отпусти. Ђ.

Бубнуотека. Телеграм С. Ц. у Ф. • . • Живот је век. У твојој кући живот је био свет. Изгубљени гости — ваздухом слеи. Ми осећајући се на твој лепи стаи, још никад не заборави смо на твој дан. Прица, Миша, Јоца, Глиша да те поздраве у твој нови стап; Мати и сестре у округ стран свп те здраве на твој лепи дан, У пме свпјух — кумашин надеран.

Досуда награда. Досуђујући награде за хумореске, које су биле у подлистку „Стармалога" од броја 13—24. гласала су ова г. г. и овако : Г. Илија Билбија: „Турчин Усо." Г. Др. Паја Ивановић: I. ,1'диша и Миша;" II„Ципи ја." Г. Сима Остојић: I. .Глиша иМиша;" II. „Ц иии ј а." Г. ђорђе Хаџић: I. „Г л иш а и М и ш а ; II. „Ц ипија." Г. Мита Николић: „Турчин Усо" Г. Филакт Буковала: „И з в у к а о л у т р и ј у." Гђца Марија Костић : „Т у р ч и н Усо." Г. Лаз. Поповић мерник: I „Т урчи н Усо;" II. „Извукао лутрију." Г. Ника Теодоровић: I. „И з в у к а о л у т р и ј у; и II. „Ту р ч и н У с о." Г. Пера Ранисављевић: Извукао лутрију." Г. Стев. К. Бошковић: „И зв у к а о л у т р и ј у." Г. Ј. Миросављевић књиговођа- I. „Ту р ч и н У с о-" II. „Ц и п и ј а."

Г. Коста Каначки: I. „II з в у к а о л у т р и ј у II. „Г л и га а и М и ш а." Г. Алекс. Којић (хотел Пасгирка.) „Извукао л у тр и ј у." Г. Миша Филиповић : I. „Г л и ш а и М и ш а;" II. Дзвукао лутрију." Гђа Марија Јојић: I. „Ц и п и ј а II „И з в у к а о лутрију." (Глас г. Милоша Бондића, који је гласао у име Мартоношке читаонице нисмо могли уважити, јер није доказано да је то мишлење већине читаоничких чланова). Резултат: Од 16 гласача гласали су десеторица за хумореску: „Извукао лутрију." Тако ова хумореска добија прву награду. После овога највише гласова (6.) добила је хумореска: Лурчин Усо.Тиме је овој хуморесци досуђена друга награда. Издаватељство „Стармалог."

Новије књиге и листови поелате уредништву на приказ. Дитургика за српске шкоде и народ. Написао Н. Беговић. У Београду краљ.-српска штамггарија. 1885. Цена? Од Загреба до Сомбора, Прибрао и исписао Иксион. 1885. Шгампарија Ф. Фишера и др. у Загребу. Цена ? Подвала. Комедија у 5. чинова. Написао Милован ђ. Глишић (Награда Матице Српске.) У Београду 1885. ШтампариЈа напр. странке. Цена 1 динар. Браник. Излази у II. Саду (уместо „Срп. Кола," које је нресгало) трипут недељно. Власник и издавалац Миша Димитријевић, Уредник Ник. Јоксимовић. Цена годишња 12 фр. па три месеца 3 фор. Аг1иу '/л\ 8а1и 1 8аИги. Излази у Загребу сваких 15 дана. Стоји до краја год. 1 фор. Појединн бројеви 20 новч. — Власник и одг. уредник Јулије Рорауер. Драматски списи М. ђорђевића ГГризренца. књига II. („3 л а т н а гривна" позор. игра — „Д и н а м е т," шаљива игра:) у Загребу 1885. Цена? Српске нар. пјесме из Л.ике и Баније. Скупио Ник. Беговић; књига I. — Загребу 1885. — Цена! Јавни зборови Србомаћедонаца и Старосрба. У Београду 1885. — Цена?

ШКОЛОКЕ КЊИГЕ КОЈЕ СЕ МОГУ ДОВИТИ У ШТАМПАРИЈИ А. ПАЈЕВИЋА У

НОВОМ САДУ

ево су ове: Буквар са сликама за срп. осн. шк. ново издање 16 Упутство уз буквар за онсновне школе 10 Црквено слов. буквар са читанком ново издање 16 Читанка за други разрсд српске осл. школе 24 Читанка за трећи разред српске осн. школе 28 Читанка за четврти разред срп. осн. школе 34 Читанка за први и други разред нижих занатлијских школа, тврдо укоричена, 306 стр. 90

н.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалога* од почетка до данас.