Starmali

224

„СТАРМАЛИ" БР. 28. ЗА 1885.

Рачунски примери за уч. З.-ћег разр. осн. шк. 8 „ „ „ » 4. ■ ог „ „ „ 8 „ „ )) » 5.-ог „ „ „ 10 „ „ » V б.-ог „ „ 8 „ Зоологијазаучитељске и више девојачкс школе 80 „ Апостојш и Еванђеља у празничне и недељне дане, преко целе године с преводом српским и са 24 слике од епископа Платона., за школску и домаћу потребу има 292 стране 80 „ Наука из светог писма (за писање и на изуст учење) у основној школи — — — — — 10 н. Извод из српске граматике. Својим ученицима саставио Ј. Живановић. II. издање — — 30 „ Немачки буквар за основне школе, по разним изворима израдио Стеван Б. Поповић епархијски школски реФеренат — — — — — 16 „ Општи земљопис за српске нарсдне школе у Угарској, превео по Кутнер-Мајеру и попунио Ст. В. Поповић епарх. школ. реФеренат са 9 слика и мапом уз ово иде додатак: Наука о глобусу и мапама — — — 25 „ Један пут један — таблица на тврдој артији — 2 „ Историја Угарске, са уводом у историју света за ниже разреде средњих школа написао Др. Фрања Рибари, с мађарок« г превео проФ. Милан А. Јовановић. Свеока I. . . . . 60 „ „ Н 60 „ Велика катавасија 1. — » Мала катавасија 20 , ђимнастичке игре са сликама. Део I. 1.— „ Одабране народне песме за учење на изуст у срп. основним школама друго издање 10 „ Дисциплинарна правила за учит срп. осн. шк. 10 „ Наставни план за срп. нар. Јчитеље 20 „ Нове метарске мере 10 „ Ко дакле жели да горње књиге из прве руке добије, нека се обрати подписатој накладној штампарији од које ће добити највећи књижарски рабат. Иначе могу се ове књиге добити и у свима српским књижарама. Штампарија А. ПајевиЋа у Н. Саду. Сад је баш нзашла и може се добити: Читанка за четврти разред српсне основне школе, одобрио српски народни црквено-школски савет. Цена 34 нов.

КЊИЖЕВНА ВЕСТ.

ЗА НРАТНО ВРЕМЕ ИЗИЋИ ЋЕ: „ОРАО"

Први календар за 1886, годину Сад је баш изашао из штампе: ЦАРИТч МАЛИ НАЛЕНДАР СА СЛИНАМА ЗА ПРОСТУ 1886. Цеиа 20 новч. или 40 пара динарских. Препродавци^добију за готов новац комад по 12 новч.

ВЕ.ТПКИ ИЗУСТРОВАПИ КА1ЕПДАР ЗА 1886. ГОДИНУ, * који је богато урешен најновијим и најлепшим сликама уз најодабранији и разноврстан садржај, као и досад што је доносио. Ми смо се потрудили да овај највеђи буде и за 1886. год. најбољи, кајлепши и по томе најјефтинији српски календар, као што је то и до сада вазда бивао, што ће у осталом за кратко време сам „ОРАО" пајбоље потврдити, а ми ово само међутим укратко јављамо поштованој публици и нашим дојакошљим комисијопарнма, који нека се изволе унапред пријавити колико којег калепдара да им пошљемо. ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА у Н. САДУ издавалац „Орла" и „Царића."

Пошт. лађа 1885. до од 15. марта даље наредбе. Од НОБОГ САДА у ТИТЕЛ: (товареа лађа> уторпиком и петком увек после 7 сати у вече. Од НОВОГ САДА у ТИТЕЛ и станице НА ТИСИ: Средом и недељом у 5'.* сах. после подне. Од НОВОГА САДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД: уторпикон, средом, петком и недељом у 5 1/ 2 сах. после п. Од НОВОГА САДА у ОРШАВУ-ГАЛАЦ: Средом, петком и недељом у 5'/ 2 сах. п >сле подне. Од НОВОГА САДА у ЦАРИГРАД преко РУШЧУКА-ВАРНЕ: Недељом у 5 1 '* сах. после подве. Од НОВОГА САДА у БУДИМИЕШТУ: Сваки дан у 10% сах. пре подне. Н. Сад. 12 марта (28. фебр.) 1885. Агенција. огљ^с^.

1

ФРАЊЕ ШСТ0Ф1 БЛЕШТАВИ

ЛДК ЗА ПОД

без мириса, брзо ее суши и трајан је. Са својих практачаих особина и једнострукости у употреби згодан је за самосвојно лаковаље патоса. Собе после 2 сата могу се употребити. Има га у разним бојама (које су као год и масне) а и без боје, који патосу само блеска даје. Углед и упутсгво за употребу налазе се код стоваришта. Фрања Христоф, Берлин и Праг. Проналазач и творничар правог бдештавог лака за под.

Стовариште у II.

Саду код Љ. Стефановића. 6—6

ШТАМПАРИЈА А, ПАЈЕВићА У НОВОМ САДУ.