Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 35. ЗА 1885.

279

На катихизацији. К а т и х е т а. Сад сам вам доказао да је бог сг.угде и па сваком месту. Сад ћемо прећи на друго својство божије: бог је свезнајуАи. Мала Перса. Молим господине, а зашто је онда бог питао Адама „Адаме: где си? Ј * А. Волео би знати како се хватају лавови у Африци. Б. Свашта има свога начина. Узме се цела пустара, — паке се мете у решето и добро се протресе. Песак пробадне доле, а лавови остану горе у решету. * А. Зашто рода стоји на једној нози? Б. Јер кад би дигнула и другу ногу, морала би пасти на трбу. За што је кромпир створен. Клијенат паор возио свога адвоката у варош на рсчиште. Адвокат од дуга времепа упусти се са својим клијентом у разговор. Прошли су поред неке баште у којој је био посађев кромпир. А д в о к а т. Ја никад не једем кромпир. II ао р. Па то и није за вас. А дв о к а т. Како то ? Паор. Кромпир је само за сиротињу. А д в о к а т. Како то мислиш ? П а о р. Па ја мислим .да је бог кромпир само зато створио, да и ми сиромаси имамо коме дерати кожу са леђа. * Мали П ер а. Мој је отац у пензији, а твој није, — Да ! Мали ђока. А мој је отац у ко нку р су, а твој није, — ха!

А. Мој муж је тако поштен, да кад сано снива да је што украо, оп се таки пријави полицији. Б. Е, мој је сасвим друкчији. Он кад што заиста украде, не пријави полицији, — јер мисли да је то само сневао.

Учитељ. Но, Саво, шта је то права линија ? Сава. Од школе до куће. Учвтељ. А крива линија ? Сав8. Од куће до школе. ) Н. Даклем ви мени не верујете. Ви немате у мени Молим, а зашто ? повереља! М. Зато, јер имате црвену косу. Н. Та и ваша је коса црвена. м. Па баш зато.

Надзорник (у првом разреду). Но, ко зна бројати до десет. Пера. Ја. Надаорник Чујмо! Иера. Један — Два. — Три. — Четири. — Пет. Шест. Надзорник. Добро је. Де сад, Мишо, ти настави.

Миша. Седам. — Осам. — Девет. — Десет. — олњак. — Горњак. — Краљ. Кец. Прибележио Јов. Ман. Судија. Хуљо једна преисподња, Зар си опет ту ? Оптуженик. Љубим руку, господине,Зар сте јоште ту!

Одговори уредништваТартифу. Провидисмо намеру и дајемо вам на зпање. да вам није испало за руком што сте хтели. Што се тиче унуграшње вредности вашега састава, најбоље нам се допада ваш потпис: Тартиф, и искреност која у томе потпису лежи. Пипици. Хумореска „Анђели" употребиће се, али тек доцније, кад дође на ред. За оно друго што питате, не знамо хоће ли бити доцкан, — можда неће. Пошљите пак ћемо видети. За слику треба да нам кажете одакла .је извађена, друкчије је, нрема новом закону о уметпичкој свсјинн, нећемо смети употребити. Песма „Што сте хтели" — не може ући. Ви сте у њој помешали кривце са некривима. А ми само кривце смемо осуђивати. Вас је добра намера руководима, али сте се у жестини мало затрчали. Иошљите оно дрз го што сте обећали, — али пазите да не упаднете опет у исту но грешку. Новије књиге. послате уредништву на приказ. Дахома. Или Из Живота Црнаца у Америци, Припо» ветка за децу. Од Фр. Хофмана. Са четири чезикореза. у Н. Саду Штамп. А Пајевића. 1883. Цена 40. новч. Дим. Од Ивана Тургењен.) С руског превео Илија Вучегић друго издање. Издање српске књижаре Браће М. Поповића Штампарија А. Пајевића. У Н. Саду 1886. год. Цена је фор. Сватовац. За гласовир написао Р. Толингер. Издање српске књижаре Браће М. Поповића У. Н. Саду 1885 год. Цена је 1. форинта. Детопис Матице Српеке. Уређује А. Хаџић. књига 1.1.4. 1885. свеска четврта. У Н. Саду Српска штампарија дра. Свет. Милетића. Цена 70. новч. Полаисеник. Божићни дар српској деци од БрацаРадована. У. Н. Саду. издање и штампарија М Димитрије вића. 1886. Цена ?

30Г- 4Г- ЈОШ СЕ МОЖЕ ДОБИТИ „ОРАО" ВЕЛИНИ ИЛУСТРОВАНИ НАЛЕНДАР ЗА 1886. УЗ САРАДЊУ СРПСКИХ ЕЊИЖЕВНИКА УГЕђУЈЕ СТЕВАН В. ПОПОВИп ГОДИНА ДВАНАЕСТА Цена 50 новч. пли 1 динпр. Ео поручи најмање 25 ком. за готов повац, цобија комад по 33 повч. Наручбнпе ваља упућивати издавалац-штампарији А. ПајевиЋа у Н. Саду.

Још се могу добити сви бројеви „Спрмалога" од почетка до данас. "ЧРЦ