Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 10. 8А 1886.

79

„Чудних људи, сто му мука, што по тешком путу броде, што о своме зноју живе, а о другом бригу воде! Па нек сканљу у невољи, причаЈући ствари грубе, ја ћу 'вако све по старом: Бог да прости предње зубе!" „Нек уздишу сдободњаци, као Христос на Голготи! Нек падају, нека гину, у тамници у срамоти. И к'о шта се мене тиче, што будале главе губе, Кад су моја леђа мирна ?! Бог да прости предње зубе !" * Ал' почекај, скоцки робе, Проћ' ће и то доба гњило! Чешаћеш се, јадни брајко, где те није засврбило! Бич на крају само пуца, ситне капи камен дубе, свршетком се дело краси, време чупа предње зубе . . . С. Лукин Лазић

Учитељ ђаку, који се закаснио: — А што ти, Перо, тако доцкан долазиш у школу? — Та опростите, молим господине, јер моја мати чула, да су у риту уватили неког лопова, па ме послала да видим, да откуд није мој отац.

(Н а риг о р озу м у). П р офесор. У чему се разликује филозофија кантова од филозофије шопенхауерове'( ђак. Разликују се — — то јест оно управо — — не могу да се изразим. Ирофесор (срдито). Јесте ли чули, ви ама баш ништа не знате, — па и то тек онако површно.

— Баш си пијаница! Сваку ноћ бекријати, па у зору "ћи долазити. Зар те није стид и срам? — Мани се тога женице, та ја знам да си ти опет М0 Ј' добричина! Сви кажу да имам анђела у кући! Имаш — врага!"

БаћаМија само се томе чуди, како је то: да кроз РУпу на Веговим чизмама вода — улази, а кроз рупу на крчагу вода излази!? —

Мати удовица двема ћеркама пре поласка на бал : — Ако вам се ко понуди за мужа, упутите га само мени. Млађа кћи: — Е, није него још нешто! Иа ваљда да се ти удаш за њега!

Жанда;> сретне неког вагабунда, па одма извади опис неке кривичне особе и хтеде да тај опис сравњује се вагабундом. Али га вагабунд предвари: — Господине жандаре, ви канда тражите неког Јеврема Мургуловог, што има црвену косу као ја. Жандар чита у опису: — Јест, јест, баш се тако зове, а има и црвену косу. — И ћорав је на једно око као и ја. Жандар чита у опису. — Јест, тако је. Па има и ожиљак на десном образу, као ја. Жапдар опет чита даље у опису. — Јест', јест, баш све је тако. — Но, тај човок остао је тамо на чарди после мене седећи на клупи. — Заиста!? Но баш вам фала, што сте ми то рекли

Госпоја ушла у кујну, кад тамо, а код куварице два солдата. — Шта је то, Роксо, та овде има два солдата! — Није баш сасвим тако, јер само је овај један регуларан, а онај други је резервиста.

Костош кавеџији : — За овај мах вам нећу ништа платити за прошли месец. — Шта!? Па тако сте ми и прошлог месеца казали. — Но ! Па зар нисам одржао реч! ?

У купатилу лањски познаник једној малој девојчици: — А с ким си ти, Маро, дошла у кунатило ? — Дошла сам с мамом и са Савком, средњом сестром. — А да где је Сока, твоја најстарија сестра ? — Она је заручена, па каже мама, да није нужно, да сад опет иде у купатило.

Сус ет к а: Шта то фали, Като, твом господину, кад је већ у седам сати легао ? Слушкиња Ката: Фале му новци и кредит код крчмара.

Послужитељ госи: — Господине, на пољу чека касапин да види маторог вола. — Па иди му кажи, да ћу одма изићи.

МГ" Још се могу добити сви бројеви „Стармалога" од почетка до данас- "1ВД8