Starmali

„СТАРМАЈ1И" БР. 1 1. ЗА 1886.

Сомборцима. Молим вас, Сомборци, Докле ће те тако, Да се човек не зна Разабрати лако : Је ли у вас нало М а л о семе мрско, Ил сте можда в е л и к о Огледало сриско.

Мудре изреке. *•—* Први пут је увек, најдужи.

* — * Турнир наших лепотица није ништа друго него „смоковни лист* — од остраг.

# — * Има жева, које само за то једу, што при томе морају устима мицати.

* — * Чудновато : људи су обично онда заједљиви кад немају шта да једу, а жене онда, кад зубе погубе. *—* Тешко је држати реч, а још теже језик.

*—* Баш сам сретан кад ме моја жена пољуби, бар онда за један тренутак ћути.

*—* У браку чим се почне разрачунавање, онда одмах долази и делење.

*—* Пред старом женом увек устани, поклони се, па — отиди даље.

* — * Кад ти је пајслађе онда престани дровати, и једи док се не заситиш.

му-

*—* Сећај се да си син (или бар пасторак) домовине; плаћај порез уредно, јер иначе ето ти „ешкуције." по немачком Др. Казб.

Све има овога узрока. Писар Јанко има штене, Иде за њим куд се крене, Д кад дође спрам прозора, Где станује Теодора, А он звижди, к'о бојаги,

Да звиждањем готене ваби, А у ствари зато звижди, Да кроз прозор Теодора Баци на њ' га свога зора. А Тодора на прозору, Па га брише, па га маже, А већ сам јој поглед каже, Да је само зато тамо, Што ће отуд видет' моћи, Кад ће Јанко у писарну проћи.

љ.

Опис једног козмополите. Име му је — — — — — српско. Одело — —— — — — — немачко. Говори — — — — —- — француски. Нос му је — — — — — грчки. Понашање — — — — — пољско. Има капу — — — — — черкеску. Плед — — — — — — шотски. Бркове суче — - — — — маџарски. Дуван пуши — — — — — турски. Има при себи палидрвца — — шведска. Вино пије — — — — — талијанско. Теј пије — — — — — — руски. Коња јаше — — — — — араиског. Револвер има — — — — американски. Заповеда — — — — — — енглески. Плаћа — — — — — — цигански.

Фрајла Јулка. Фрајла Јулка сувише је фина сто романа у прсте ти знаде, сад већ чита дела од Дарвина зна шта сваке животиње раде. Зна државе, градове и села зна ти сваке могуће параде, само не зеа — сготовити јела! (па зар и то још треба да знаде?) Др. Назбулбуц. „Ала Лала гужвара." Три Молца Лала, Пеша, и Макса као сиромашни људи — увек су заједно ишли у Срем да раде. Пеша као свирац увек је собом носијо и своје гајде. Тако једном њи тројица мртви гладни уђу у једно сремачко село, и одма виде ди из једне куће излазе с великом лармом сватови, који су се били упутили цркви на венчање. Сад наша три радина онако гладни пљуцкајући мислили су како би то сад добро било у сватови се најести и напити. И најпосле договоре се да уђу у кућу од куда су сватови изашли, и ако никако другојачије неби могии до поштена залогаја и бокала вина доћи, — онда нека Пеша гледи да у соби редушама свира, Макса нек води коло, а Лала дотле нека гледи како ће и у што поизвраћати из тепсија гужвачу и печење што у пећки нађе, и е тим онда нек измакне, а они ће после за њим.

Још се могу добити сви бројеви „Стдрмалога" од почетка до данас.