Starmali

"Е7" Новоме Саду ±0„ ззгла, 1886.

„Стармали" излази ^рипут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве: 10 — 5, — 2 1 / ј динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамнарија А. ПајевиКау НовомСаду рукописи се шиљу уреднику (1>г. Ј. Јоуапоујс. IX 1*огсе11ппцав8е, 56.) — Претплата и све што се тиче администрације шиље се штампарији А. Иајевића у Нов. Саду. — За огласе плаЕа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

Причтеј и пророчанства чтеније, Т е л а л. Јесте л 1 чули шта ј' Анђелић Сасвим тазе испланир'о. Ту сам новост из новина „Посвећених" профитир'о. Ево чујте и будите Барем мало еа опрезу: Хте'о би Наку да доведе На вршачку дијецезу. Синод. Је л 1 истина, патријару? То се можда само гата. Анђелић. Ко још мене сме да пита, Боппег "УУеМег! Еп1е§;а<И;а! С и н о д. Ал за бога. Нако давно У Швајцарској дане траје. Он за српство не разбира; Већ нас можда не познаје. Њему српство није ништа; Одрек'о се иаших ствари; Можда већем не зна српски. А н ђ е л и ћ. Хахаха ! Ларифари ! С и н о д. Да му ј' наша црква мила Грлио б' је обадвема. Да он љуби православље Не би бег'о где га нема. Кад би дош'о, он би био Међ народом лутак худи. Поверења не би стек о.*) Анђелић. Та баш то су моји људи. *) Нека ми опрости ваш наивни идеадизам, ал ја држим да наш синод не вна тако говорити. Коревтор.

Синод. Било б' кавге, било б' трења. Анђелић. У мутној се лови води. Синод. Не би било измирења. Анђелић. То је оно што ми годи.

Синод ћути па се мисли Чудно стање, срамно стање. А Анђелић перовођи: „Забележи: изабран је!"

Шетња по свету. XXIX. Дакле српски краљевић зна словом четири стотине мађарских речи! То је врло лепо и мора сваког Србина јако обрадовати, јер то значи, да ће садашњи краљевић а будући српски краљ (т. ј. ако и т. д.) бити велики јунак. Јер ја н. пр. знам по чувењу само за једну мађарску реч, за Вац, па ме одмах глава заболи, чим је се сетим, а будући српски краљ (т. ј. ако и т. д.) зна четири стотине, но поред свег тога њему ни бригеша није. То је прави јунак! У осталом, то се деге сада бави у Слијачу, па ваљда ће српски народ у Србији узети себи име тог места за образац, те слити јачу за оца његовог, да би отац сину могао купити у Пешти кућу и какво добарце у Угарској. То напослетку није ни згорег, јер је увек добро, кад се човек за времена постара за какво добро склониште, где би се могао одмарати и премишљати о прошлим лепим дневима. Само кад се нешто купује, мора се имати и чиме, а у томе као да краљ Милан није баш јак. Него то су његове приватне ствари, које се никога не тичу, а мене понајмање. Мене море са свим друге мисли, јер не могу никако да се решим, на коју ћу страну белог света сада поћи?