Starmali

152

„СТАРМАЛИ" БР. 19. ЗА 1886.

ВРЛО ПРОБИТАЧНО за оне, који имају што свету да огласеПотписана штампарија као накладник н ајраспрозтрањенијег српског илустрованог календара м О Р Л А" узима себи слободу учтиво позвати п. н. трговце и обртнике на анонсовање у истоме календару за г 1887. Укусно изра^ене огласе рачунамо. Једну целу страну Фор. 24.-

7» 7з

12.9.— 6.4.— 2,—

/з » V » /4 » * 1У 8 " » /16 » Огласе са страних језика преводимо бесплатно. „Орао" се штампа и распродаје у 15.000 примерака, колико дојако још ни један српски календар и зато је нарочито најподеснији за оне, који имају што свету да огласе. Штампарија А. Пајевића у Н. Саду.

гад шгашджв. 1886. до даље наредбе.

Пошт. лађа од 4. (16.) марта Из НОВОГ САДА у ТИТЕЛ у служби мешовитој: понедељником и петком не пре 6 сахати у вече. Из НОВОГ САДА у СЛАНКАМЕН-ТИТЕЛ и на цотиске станице средом и суботом 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЗЕМУН и БЕОГГАД средом петком и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ОГШАВУ и ГАЛАЦ средом, петком и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЦАГИГРАД преко РУШЧУКА и ВАРНЕ: недељом, у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у БУДИМПЕШТУ сваки дан у 10% сахата пре подне. У НОВОМ САДУ, 3. (15.) марта 1886 ОДРАВНИШТВО.

ОГЈГ^-С

ТЕЧНО ЗЛАТО И СРЕБРО којим сваки може сам да позлаћује, посребљује и поправља оквире (рамове) и све ствари од дрвета, метала, стаклета, камена, гииса, порцулана, коже, хартије и т. д. Сваки може лако помоћу четкице те ствари сам да позлаћ^је и посребљује. Цена једне боце (флаше) 1 фор., 6 боца стају 5 фор. новац се шиље унапред или са наплатом унаточ. СИГФРИД ФАЈТ у БРИНУ, (81е§Јг1е(1 ЕеНћ 111 Вгипп).

Чудо у индустрији!

Само 3 Фор. 75 нзвч. кошта код мене од данас особити, регулисан светлеБи сам од себе

сваноеа или свано по сахата, са 2 претеге од оронзв, са шеталицом у красном, најфивије политираном, као од ораховог дрвета оквиру, ижљебљеи, са дивним циФрама, које су опточене ц. кр. масом за светлење и ноћу светде саме од себе као месец, тако да се може а да се не нали свећа одмах видети колико је сахата. За снагу светлења стојим пиемено добар а исто тако јамчим и да сахат добро иде- Ја сам сам изналазач ових сахатова и само их за то тако јеФтино цродајем, јер има више стотина на стовариљту, а треба ми новаца. Пре су ти сахатови трипут толико коштали. Сваки је сахат снабдевен „патентом". Сахатови се шиљу уз нанлату у нат ч или за готове новце унапред. Добити се могу, Фабрика светлећих сахатова са шеталицом 3—4 (ГаТзпк 1еисМеп<1ег Репс1е1ићгеп.) БЖЧ, Ш. Ннгћеге ХоПапгћзз^газзе N. 9. Ј. X. Рабиновић. — (Ј. Н. ЕађтоуГез.)

ОПТИНКИ ЗАВОД )[ СРЕ1РЕ1Н0Г

ВЛАСНИК ЛИПЕРТ. Ш У Вудимпешти IV. Мизодтгшз \г. 39. преко пута од Народног Музеја нрепоручују најбоље и најфиније наочари, цвикере, лорњете, позоришне дурбине, пуштуље, дурбине, микроско- р пе, стереоскопе, пантоскоие, величава стакла, ма- ' ђијске Фењере, анарате за маглене слике, ареометре, термометре, барометре и анероиде по нај- (« јеФТинију цену. $ (1—6) Тачна и брза послуга. Наруџбине се одмах извршују. Ценовниди стоје бесплатно на раслоложењу. Адреса: 1лррег4 & Рау ОрЉсћез с!ег БлпДед Сеп1га1 Бећгтјие! ШесЈегкде Вис1арез1 Мизеитпп§ 39.

-10

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИћА У НОВОМ САДУ.