Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 22. ЗА 1886.

175

„Чекић — или наковањ! ?" У животу човечијем улоге су подељене, сваки оне играт' мора ; које су му додељене. Јел ! ти дано да си „чекић", а ти удри снагом целом ; јер „наковањ" — разуме се, да је роб у свету белом ! Др. Казбулбуц. Оирома супруг !!! „Чујте браћо драга !" — виче мајстор Пера, „утекла ми жена, „триста ли јој вера !!! „У потеру за њом „које лакши, бржи, „па ако је стигне, „нека је задржи ! ! ! !" Др. Казбулбуц.

Мисли о оитуацији, Милтон се оженио као слеп. Имао је врло лепу, вижља ту жеву. Један пријатељ није се могао уздржати а да не примети Мвлтону да му је жена права мирисава ружа. — 0 боји, — одговори Милтон, — немогу говорити, ал' ви можете имати право ако ћете судити о бодЉ8Ш8>. Није ли исто тако слеп наш закон о народностима, лепоту му не видимо већ само осећамо — бодље. * Поп Панта је једаред здравио Мађарима код новосадског великог жупана. Рекао је да Србима нигде неиде боље но у Угарској а нарочито нам је боље после закона о народностима. Ова здравица ме јако подсећа на један виц. — Дотрчао један црнац своме другу, те ће му у највећој радости довикнути: — Слободан сам нисам више роб! — Па шта си ? — Хаускнехт. Тако је и радост поп пантина. Он се радује што ниомо више робови, већ мађарски хаускнехти. но „Г%" Теле и во I Кад је Арон у прастаро доба Израјиљу златно теле дао, од клањања и метанисања, сав Израјиљ није с' разазнао! Од тог доба измену се млого у векова пролазноме колу ; данас млоги клањају се зато, каквом грдном, — али златном волу! С немачког Др. Казбулбуц!<шз се могу добити сви бројеви

А. Зашто тучеш то псето ? Б. Хоћу да му направим мало радости. А. А зар се твоје псето радује багинама. Б. То не. Али се радује после — кад ра престанем тући. Господичић. Ох, кад би ви знали, како ја вас љубим. Будите моја, па ћу вас тако љубити све до моје смрти. Госпођица. То је мени мало. Господичић. А да шта би ви више хтели ? Г о с п о ђ и ц а. Ја б^ хтела мужа, који ће ме љубити д о м о ј е смрти. Д е т е. Гле, гле, тата, ово је свилена буба. Она прави свилу. То је врло корисна животиња. 0 т а ц. Корисна! Хеј мој синко, док се ожениш, пак почнеш исплаћивати рачуне за свилене аљине, друкчије ћеш мишлење стећи. К и р а ј џ и ј а. Гледајте, молим вас, домаћине, у мојој соби прокисава. Ако ваш кров не оправите, ја се морам селити. Д о м а ћ и н. Идите, молим вас. Ко би још вама могао угодити. Ономад сте се тужили што већ месец дана нема кише, а сад вам је већ неправо што мало прокисава.

Женскиње се могу врло згодно упоредити са писмима. Удата је жена писмо, које је стигло на своју адресу. Девојка (млада) је писмо, које још није експедирато. Девојка преко 40 година, и она је писмо, које је остало на пошти неподигнуто.

Одговори уредништва, Ј. К. у Черевић. Узимамо на знање важну вест да је 12. јула о. г. познати черевишки дуд са торња скинут. (Штета је, ако тако високородно дрво није дегод пресађено). Оно, како је Максим хватао маћију у крађи, не би било за наше читаоце баш занимљивс. Но кад имате и других бележака, изволите их послати, шат изберемо што нодесније.

Новије књиге. послате уредништву на приказ. Бранич од зараза. (7. свеска „Књига за народ) написао за народ др. Милан Јовановић-Батут. Издање Матице Српске. У Н. Саду 1886. Штампарија Арсе Пајевића. Дена 10 новч. Жаока и отров пчелињи. Написао Јован Живановић, У Н. Саду, 1886. штампарија Арсе Иајевића. Ручни рад у мушкој школи, сувремено педагошко питање од Срет. М. Аџића. I. Београд. Штампарија напредне странке 1886. Стр. 120. Цена 80 п. дин. или 4о кр. а . вр. ТСтармалога" од почетка до данас.