Starmali

176

.СТАРМАЛИ" БР. 22. ЗА 1886.

БРЛО ПРОБИТАЧНО за оне, који имају што свету да огласе. Потписана штампарија као накладник најраснрострањенијег српског илустрованог календара „0 Р Л А" узима себи слободу учтиво позвати п. н. трговце и ббртнике на анонсовање у истоме календару за г 1887. Укусно израђене огласе рачунамо; Једну делу страну Фор. 24.„ » 12'! В 6.* 4.—

V. 7з У* Ув VI

16

2.—

Огласе са страних језика преводимо бесплатно. „Орао" се штампа и распродаје у 15.000 примерака, колико дојако још ни један српски календар и зато је нарочито најподеснији за оне, који имају што свету да огласе. Штампарија А, Пајевића у Н. Саду.

ш шгахдш

Пошт. лађа од 4. (16.) марта

1886. до даље наредбе.

Из НОБОГ САДА у ТИТЕЛ у служби мешовитој: понедељником и петком не пре 6 сахати у вече. Из НОВОГ САДА у СЛАНКАМЕН-ТИТЕЛ и на потиске станице средом и суботом 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЗЕМУН и БЕОГРАД средом петком и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ОРШАВУ и ГАЛАЦ средом, петкои и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЦАРИГРАД преко РУШЧУКА и ВАРНЕ: недељом, у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у БУДИМПЕШТУ сваки дан у 10 8 / 4 сахата пре подне. У НОВОМ САДУ, 3. (15.) марта 1886 ОДПРАВНИШТВО.

О Г Л А С

ОПТИНКИ ЗАВОД )Г СРЕЖРШОГ

ВШШ ЛЈШРТ и #11 | У Будииешти IV. Мимтшгш" \г. 39. преко пута од Народног Музеја препоручују најбоље и најфиније наочари, цвикере, лорњете, позоришне дурбине, пуштуље, дурбине, микроскопе, стереоскопе, пантоскопе, величава стакла, ма« ђијске Фењере, апарате за маглене слике, ареометре, термометре, барометре и анероиде по најјеФтинију цену. С4-6) Тачна и брза послуга. Наруџбине се одмах извршују. Ценовници стоје бесплатно на расположењу. Адреса: 1лррегк & Гау ОрИзсћев 1пз1И;и1 <1ег ЕипДез Сеп1га1 ЈЈећппШе! №е<1ег1а^е ВиДарезк Мивеитгт§ 39.

ТЕЧНО ЗЛАТО И СРЕБРО

којим сваки може сам да позлаћује, посребљује и поправља оквире (рамове) и све ствари од дрвета, метала, стаклета, камена, гипса, порцулана, коже, хартије и т. д. Сваки може лако помоћу четкице те стврри сам да позлаћЈЈе и посребљује. Цена једне боце (флаше) 1 фор., 6 боца стају 5 фор. новац се шиље укапред или са напиатом унаточ. ОИГФРИД ФАЈТ у БРИНУ, 7_10 (81е^гје<1 Б 1 е 11; 11 111 Вгипп).

ФРАМ ШСТОФА БЛ.ЕШТАВИ

ЛДКЗАПОД

без мириса, брзо ее сунш и трајан је Са својих практичких особина и једнострукости у употреби згодан је за самосвојно лаковаље патоса. Собе после 2 сата могу се употребити. Има га у разним бојама (које су као год и масне) а и без боје, ко.ји патосу само блеска дају. Углед и упутство за употребу налазе се код стоваришта, Фрања Христоф, Берлин и Праг. Проналазач и творничар правог блештавог лака за иод. Стовариште у Н. Саду код Љ. Стефановића. 3—6

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИВ.А У ВОВОМ ОАДУ.