Starmali

184

„СТАРМАЛЖ" БР. 23. ЗА 1886.

Сад је баш изишла из штампе нова књига: ЖИВОТОПИО ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ СА НАУКОМ ПРАВОСЛАВНЕ ДРКВЕ 0 ЊОЈ ИЗРАДИО А. Е. Митрополит ерпеки МИХАИЛ. Књига броји 312 страна мале 8-не и доноси овај садржај: 1. Предговор. 2. Молитва Богородици. 3. Наука православне цркве о пресв. Богородици. 4. Праобрази елике за Богородицу у стар. завету. 5. Пророштва у староме завету за пресв. Богородицу. 6. Слава пресв. Богородице. 7. Рођење пресв. Богородице. 8. Ваведеније — долазак пресв. Богородице у храм. 9. Благовест пресветој Богородици. 10. Песма Богородице. 11. Рождество Христово. 12. Песма Анђелека. 13. Сретење Господње у храму и бегство у Египат—Мисир. 14. Дрте из живота пресвете Богородице. 15. Сионска горница. 16. Путовање у свету Гору и на Кинар. 17. Усненије пресв. Богородице. 18. Спољни изглед и морална висина пресв. Богородице. ]9. Чудеса пресв. Богородице. Цена је књизи 90 новч. или 2 динара, а може се наручити како на поједину књигу, тако и на више за растуривање уз највећи књижарски рабат код издавача исте књиге Штампарије А. Пајевића у Н. Саду« Од господина Митрополита Михаила могу се добити код нас јсш и друге две његове н о в е књиге: ХришЋанске светиње на Истоку 60 новч. Света Гора Атонска 60 новч.

1»ЗД ШМВЖДВЖ

Пошт. лађа од 4. (16.) марта

1886. до даље наредбе.

Из НОБОГ САДА у ТИТЕЛ у служби метаовитој: понедељником и петком не пре 6 сахати у вече. Из НОВОГ САДА у СЛАНКАМЕН-ТИТЕЛ и на иотиске станице средом и суботом 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЗЕМУН и ЕЕОГРАД средом петком и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ОРШАВУ и ГАЛАЦ средом, петком и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЦАРИГРАД преко РУИ1ЧУКА и ВАРНЕ: недељом, у 5 и по сахата по подне« Из НОВОГ САДА у БУДИМПЕШТУ сваки дан у 10 е и сахата пре подне. У НОВОМ САДУ, 3. (15.) марта 1886. ОДПРАВНИШТВО.

о Г Д А С

ОПТИНКИ ЗАВОД

вшш липерт и ш У Вудимпешти IV. Михеимгш« \г. 39. преко пута од Народног Музеја препоручују најбоље и најфиније наочари, цвикере, лорњете, позоришне дурбине, пуштуље, дурбине, микроскопе, стереоскопе, пантоскопе, величава стакла, ма» ђијске Фењере, апарате за маглене слике, ареометре, термометре, барометре и анероиде по најјефтинију цену. (5—6) Тачна и брза послуга. Наруџбине се одмах извршују. Ценовници стоје бесплатно на расположењу. Адреса: Б1ррег1; & Гау Ор&зсћез [пвШпг!; с1ег БаиЈез Сеп1га1 БећгтШе! Ше<1ег1а§е ВиДарез! Ми8еитг1п§ 39,

ТЕННО ЗЛАТО И СРЕБРО којим сваки може сам да позлаћује, посребљује и поправља оквире (рамове) и све ствари од дрвета, метала, стаклета, камена, гииса, порцулана, коже, хартије и т. д. Сваки може дако помоћу четкице те ствзри сам да позлаћује и посребљује. Цена једне боце (флаше) 1 фор., 6 боца стају 5 фор. иовац се шиље уиапред или са наплатом уиаточ. СИГФРИД ФАЈТ у БРИНУ, 8 -10 (81е§1'г1е(1 ГеНћ 111 В 1*111111).

ФРАЊЕ ХРИСТОФА БДЕШТАВИ

Ј1АК ЗА ПО Д

без мириоа, брзо ее суши и трајан је Са својих практичких оеобина и једнострукости у употреби згодае је за самосвојно лаковање патоса. Собе после 2 сата могу се употребити. Има !а у разним бојама (које су као год и масне) а и без боје, који патосу само блеска дају. Углед и упутстпо за употребу налазе с.е код стоваришта, Фрања Христоф, Берлин и Праг. Проналазач и творничар иравог блештавог лака за иод. Стовариште у Н. Саду код Љ. Стефановића. 4—6

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИВА У НОВОМ САДУ.