Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 23. ЗА 1886.

183

Муж. Драга жено, ја овог зеца не могу јести. Та тврд је као коњ. ЈК е н а. Ја ти не могу помоћи. Што ниси мекшег уловио. Учитељ. Марице, чедо моје, ти неко време мораш мзостати из школе; јер твој брат има богиње. Марица.. Молим, господине, мој брат нема богиње. У читељ. Него ? ! Марица. Иего моја сестра.

Н. Н. враћао се из кафане, где је прокартао све до крајцаре, што је при себи имао. На путу сретне га просјак и замоли га да му што удели. — Е брате, — одговори овај — новаца ти не могу дати, али ћу ти дати један добар савет. Немој се никад картати. (При новачењу) 0 ф и ц и р. У које оделење желите да вас ставимо? Н о в а к. У опшитоше, — молим покорно.

С л у г а. Господине бароне, наше се каруце поквариле. Треба да их дамо оправити. Барон. Оправити! ? Ајак! То би ме скупо стало. Треба купити нове. С л у г а. Али, господине, то би још скупље било. Б а р о н. ћути, кад не разумеш ствар. Нове каруце добићемо на вересију ; а за оправку морали би ковачу таки платити. А Шта мислиш, колико пута жена у своме §веку може ударити својег мужа ? Б. Само једанпут. А. Еако то. Б. Први пут удари мужа, а други пут већ удари магарца. Учитељ. А ти, Васо, молиш ли се и ти богу сваки дан пре ручка и после ручка ? В а с а. Не баш сваки дан. Учитељ. А зашто не ? Васа. Јер сваки дан немамо ручка. („Ко^ас.")

(У контоару.) Ш е ф. Јесте ли већ саставили биланц од прошле године, Практикант. Нисам. То је баш коњски посао. Шеф. Зато сам га и дао вама.

Новије књиге и музикалије, послате уредништву на приказ. Шест приповедака. Л. К. Лазаревић. Београд 1886. Штампано у кр.-срп. државној штанпариЈи. Цена Г50. Мала поетика. За школу и народ написао Др. Стеван Павловић. — Обдарила „Матица Српска, У Н. Саду 1886. Издала књижара Луке Јоцића и друга. Штампарија Др. Свет. Милетића; Цена (?). Зачинка за гусле, хармонијум и гласовир. Од Роберта Толингера. Издавање друштва „Гусле". Прилог уз 8. број часописа „Гудало." Цена 3 фор. 50. новч. Српека Орлеанка. Драма у пет чинова, Покушај ђурђа Јанковића. У Панчеву 1886. Штампарија Јована ђека. Цена (?). Наегавник. Књига за децу обојег пола. Написала Едвиџе Рапи-Фери, наставница. Понашио Ник. С Савић. Пздање књижаре М. Каракашевића у Сомбору. Цена 25 новч. (50 пара).

доноси у своме петнајстом броју за год. 1886. овај садржај. 1. Звездозор (телескоп), (са сликом). 2. Из живота једног шегрта, од Браца Јове. 3. Мајка и чедо, песма од Милана. 4. Један Воја, песма (са сликом) од Јов. Манојловића. 5. Хокус-покус, (са сликом). 6. Два наследника. (С маџарског.) 7. Пливач и жаба, песма (са сликом). 8. Како се гуљи плута (Јагњеда), (са сликом). 9. Редуша, песма (са сликом), од Милице Г. 10. У долини, песма од Ранка. 11. Радојица. Изворна приповетка из дечијег живота. Од Чика-ђуре. 12. Разнолије. 13. Даштања. 14. Решења даштања. 15. Новије књиге и листови. Рукописи и све што се тиче уредн-лптва, шаље се на адресу: Рг. Јо\ г . Јоташтс ТПеп IX. Рогсе1ап§аззе №\ 56. — „Невен" чика Јован лист излази двапут месечно ва чптавом табаку. Цена је за Аустро-Угарску на читаву годину 4 ф., на пола године 2 ф. за Србију и Црну Гору и остале крајеве 10 дин, или 5 ф. у банкама на читаву годину, односно 5 динара или 2 фор. 50 новч. аа пола године, и шиље се на адресу: Штампарије А. ПАЈЕВИЋА у Н. Саду.

Јои се могу добити сви бројеви „Отармалога" од почетка до данас.