Starmali

»СТАРМАЛИ" БР. 24. ЗА 1886.

189

цар дуго еа крају књиге гледао, па га наЈзад ухватио, заклопивши атлас." Трећа је аеегдота ова: „У једног свог рођака видео је цар дивну тицу, везану за ланац Исту су тицу у Карпатима ранили и ухватили. в Шта је то?" питаше цар. — .,То је један велики примерак орловског рода, ваше величанство." — „ЕПта, обичан орао?" — Не, величанство. То је велики царски орао, најдивнији у државама вашег величанства. Беше рањен, па су га ухватили." — „Сирота тица! Рањена дакле Да, тако је, јер видим, да нема једну главу." — „Нардон, величанство. Тица је са свим целокупна. Царски орао има само једну главу." — Шта, зар царски орао има заиста само једну главу? Па што га онда на грбовима цртају увек са две главе?!' М-

Из Пеште, Кад је екс-кнез Батенберг стигао ономад у Пешту скупила се омладина маџарска да му изрази своје меродавне симпатије вичући: „Живио иобедилацСлив н и ч к и !" Батенберг им лепо захвали. Али носле занита једног жељезничког чиновника: ко су управо били ти људи ? Овај му рече : то су они, што су зимус хтели да склопе својевољачку легију, да помогне ^рбима про гив вас. „Е то ми је баш жао — ре ;е Батенберг — што нисам пре знао." — А за шго? — Таким пријатељима требао сам још китњастије захвалити.

О О Гост. Какво је то ваше вино ? I Крчнар. Но — па какво је! ? Гост. Кад га не пијем, онда ми је као да сам га пио. А кад га пијем — као да га нисам пио. о о о Он. Госпођице, ја без вас не могу живити. Она. (Богата партија.) А како сте до сада могли без мене живити? Он. Све на дуг и на вересију. Ал сад је већ ударила руда у брег. о о о У једном отменом друштву заподело се питање, да ли је Тургењев био дуванџија или није. — Једни су говорили: „Ја мислим да јесге." Други су говорили „Ја мислим да није." У то уђе у собу млади и увек весели Н. Н., па кад ч| г о чему је препирка. рече: — Господо моја, ја вас најпоузданије уверавам, да је 'Гургењев био дуванџија. — А како можете тако на сигурно говорати ! Јесте ли га видели да пуши! — То нисам. Али имам јача доказа. Читао сам његов

Верни преводи са Бранко тера бригу на весеље. Кадгод се у крчми изроди кавга, увек се на Косту скрхају кола.

Мара је ружна до зла бога При препирању сатерао је Стева Пају у тикву. Јанко ми је са његовог хвалисања изишао већ на врх гла^е.

Што краљеви смрсе, то народи кијају. Ваљда ми Милка није од срца отпала, да непрестано за њом гинем.

српског на немачки, Вгапко сИе 8ог§е аиЈ с!Је ћизИ^кећ. \Уапп 1ттег пп \УЈгЉ8ћаизе ете 81геШ§ке11 §ећогеп шг<1, 1ттег Бг1сћ1 <1апп <1ег \Уа§еп аиГ (1ет Коз1а. Мапе 181; дагвИ^ 1лк гит ћбзеп СоИе. Ве1 (1ег БећаИе ћа! (1ег 81еуа (1еп Раја т етет Ки1ћ188 1'П11е11)»е1г1е1)еп. Јапко 181 хшг те§еп 8е1пег Ргаћ1еге1 8сћоп ап (11е 8рћхе (1ез КорГез ћегаиз§екоттеп. \\ г аз (Не Кб1п§е уегЋчске1п, (1;)8 П1е8зеп сће Уб1кег. МИка 181 т1г У1е11е1сћ1 гпсћ! уот Неггеп аћ&еШ1еп, ит (1ав8 1сћ пасћ Љг 1'огстеаћгепс! зкегће. Милиоав.

Прештампано. — Једна госпа најпосле да угоди свом мужу, одрече се картања, али га замоли, да и он њој за ту голему жртву малу љубав учиви. Утешени муж радо и весело обећа својој послушној жени, да ће јој испуниги жељу, нека је само искаже. Жена : Хоћу да ми купиш козу. А на што ти коза, заиитаће зачуђени муж. Жена : Хоћу да јој могу казати. кец, кец, да ме мине жеља на кеца, којега сам за толико година тако радо гледала. (Из „Нашег Доба", бр. 100.)

„Најваљанији". Пре 20 година дође судија у једно место, па упита. бележника, како је могао допустити. да сељани изаберу за кнеза такова неваљана човека, који је код суда добио 20 Сатина. „Поглавити господине!" рече бележник, „тај је човек најваљанији у целом селу, јер ови други сељани добили су који 30, који 40, а који и 50 батина, те пошто је он најмање од свију батина извукао, то смо њега као најваљанијега за кнеза изабрали. Судац није имао куд, него рече: Е, па кад је најваљанији, нека га бог поживи!"

Прави јунак, „Гражданин" М. Б. дошао у Н. Сад да "се нровесели. Знају већ сви у Н. Саду да је М. Б. зато дошо да мало дубље загледа у чашу или што но наше бостанџије веле да се — н а с в и р а. И доиста М. Б. се баш онако љуцки насвирао, пио је целу ноћ па се око 7 сати ујутру почео шетати, све