Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 27. ЗА 1886.

213

Шта све мора да верује. Отармали (— т, ј. ако хоће). Да поп Панта воли љубити руку Герману (острагушу) — него правим путем доћи да буде новосатски прота. ( Да је Пера Тодоровић ишао у Бугарску само зато, да покаже Гарашанину, кака он уме бити господар своје „слободе." Да Јаша Игњатовић зна шта су српски јади а српски јади да не знају ко је Јаша Игњатовић.

Да је нзмеђу „Заставе" и „Браника* пљускавица више начелна него лична била. („Била" — ох ала је то каткад корисва реч.)

Да ће гроф Зичи до године тако исто срдачно дочекати високог госта, као што га је ове године дочекао. Да се Анђелић не би знао разболети још неколико пута, само кад би му се из Пеште допулило.

Да Рахметовић не би био благонадежнији јуноша, кад би што друго радио, а не чим искочи из школе, — а он своме професору рена под нос (и то рена од 25 година, — шта га је дана продангубио док је на тај рен нацуњао!)

Желанија. Бизмарк жели трајна мира, Па с Русијон кокетира; Тиса жели да брилира Да му народ све жирира; А Сапари милијоне Да добије на купоне; Врли Хрват Хедервари Да Хрватску помаџари; Анте жели одозгора Све до Дрине и Јавора; Абдул, да га Пешта има Још радије нег Керима, Гарашанин жељу жари Да Србију поджандари; Ирош Стева свуд се трпа Ко дотету малом крпа, Сад једино јоште жели Да с' у Пешту сав пресели ; А шта жели браца Васа? Да се мало пробанаса, Дика Јоца главу ј' диг'о Јер је жељу своју стиго. „Виделу" је жеља стара:

Мутна вода, доста пара; „Иаше" с' „Доба" жељом скврни : Што је бело да оцрни, Што је црно да окречи, Па с тим да се керебечи. Аца жели доста вина; Игуманка кола фина; Кнез Батенберг да се врати ; Герман само да с' инати. Иже.

Атентат против краља Милана. Драги „Стармали!" ПраЕО је да и ти постапеш велики, те с тога хоћу, да ти јавим велику тајну, која ће задивити свет. Пре неколико дана донела је Нова Преса вест, да се у Старој Пазови спрема атентат на краља Милана. Страшна ми посла! Исто тако може сутра јавити С т а р а П р е с а, да се у Н о в о ј П а1 з о в и спрема атентат. Ал нек та господа јаве што занимљивије, ако су момци. Бадава, не знају, па зато ћу се и прославити ја. „Нова Сл. Преса" зна само ово : „У Старој Пазови ушло се у траг врло разгранатој завери, коју су тамошњи Срби ковали против живота краља Милана. Радило се на томе, да се при повратку из Угарске ухвати краљ, па да се присили да захвали, ил да се убије. Тој завери припадају поглавито сви апотекари из околине." Ето, то вам је све, што може испричати „Нова Сл. Преса." Ал нека покаже, ако зна, којим су то начином хтели апотекари из пазовачке околине да ухвате краља Милана на аустро-угарском земљишту, па да га присиле на одступање са српског престола. Е о том не говори „Н. Сл. Преса," а богме је то јако занимљиво. Ја сам о том начину разабрао ово : Апотекари из старо-пазовачке околине, нарочито пак апотекари из оних места, у којима нема апотека, држали су збор, али на њихову несрећу на оној малој хумци више Пазова, те их је зато и видео дописпик Н. Сл. Пресе са бечког Каленберга. Он их је велим видио, а можда их је чак и чуо, но само то није хтео јављати, јер би се тада дознало, да он има страшно велике уши. Но мени је дошао до руку записник атентатског збора, те тим могу цео умишљај јавити. Прва је тешкоћа завереника била, да пронађу начин, како ће зауставити краљев влак код Старе Пазове, те да могу упитати краља: хоће ли он лепо дати оставку или не. Мислили су, на једно смислили, да један даде из своје апотеке салпетера, други угљена, трећи гриншпана и т. д. па да направе на сред пруге „грчку ватру." Краљев влак ће проћп онуд ноћу и кад дође на 200 метара пред опредељено место, онда је било наређено, да један шегрт апотекарски запали шпеције. „Грчка ватра", која би се састојала из 7 боја, преплашила би машинисту на влаку и он би влак зауставио. То би било на сред пољане, код кукуруза. Друга је тешкоћа била, да се пронађе начин, како да краљ сиђе из вагона. Мислили су, и ово сми-