Starmali

246

„СТАРМАЈШ" БР. 31. ЗА 1886.

Из делегација, Андраши Ето вам. Ја сам рекао шта би радио кад би био министар. Калноки. И ја би рекао шта би рацио — кад не би био министар. Надгробни натпис, Цеиога живота Сир омак је био, Тако, да је увек У крчми ноћио. Ј М~ћ. Митка Гладић учитељ мудрује: — Све зависи од среће. Танер, Сучи гладују по 30—40 дана, па се прославили и прочули, а ја годинама гладујем, па о мени не зна нико ништа. — Има неки Француз, који ће 50 кила разних јела да поједе на дан. А ко га врагу тера, да се очемери ? Зар не би било лепше, да позове мене у помоћ ? —- Кажу, да има и таких змија, које свака 3 месеца једу једаред. Вештина, која би и мени добро дошла. Дао би свој недељни ручак, само да научим од ње ту корисну тајну. — Јанко ми се тужи, да у Карловцима, кад је био сабор, због скупоће није могао ручати, Бадава, свако зашто има своје зато. Ето, ни ја нећу данас ручати и то за то, што — н е м а м шта. „в. ј ." Мак. „ Сигурне" вести. (Стигле од „Стармалових" нарочптих изкештача ) — Са свију страна јављају нам, да се у народу појавио покрет за уписивање у чланство „Матице Срис к е". Тај покрет захвата дубоког корена, те се можемо надати, да ће „Матица" д о б и т и — 30.000 н о в и х ч л а н о в а ! — Германов послужитељ ђура оће да напусти свога госу. Услед тога наступила је у Карловцима дворска криза. Кандидата за то место има тушта, но највише изгледа има — ђурковић. — Српско народно позориште отишло је из Панчева у В р ш а ц. Месни одбор дочекао дружину бакљадом, а говорио је Андра ЈГукић. — 1Јаше владике и Герман уписали су се за ч л а н о в е ,М а т и ц е", п о з о р и ш т а, друштва Св. Саве. Још се колеба бачки Василијан. Вели, нема ситних, а крупних се није тревило. — Краљ М и л а н се покајао, што је дао оној Мађарици за једно зрно грожђа хиљадарку. Он ће додати тој хиљадарки још коју, па ће у Србији отворити винарску школу. — „Наше Доба" одбило Германову и владину субвенцију. Добило услед тога 10 000 нових претплатника, а излазиће дневно. — Тиса је услед тог држања Стеве Павловића демисионирао, јер без Стеве, вели — не може. Ив.

Проба са нашим цигарама. У Темишвару је изгорела велика фабрика дувана. Још ни сада се не зна, шта је узрок ватри. Кратковиди људи! То је бар јасно. Наш министар фиеансија, Сапари, оће да покаже свету, како и наше цигаре могу горети, па је за то и изгорела фабрика. Што пак ватрогасци нису могди спречити ватру, држимо да је овај узрок: Ватрогасци, кад су чули, да горе фабрика цигара, нису могли да верују, јер знају, да наше цигаре не гору, па су се зато закаснили са гашењем. Проба са цигарама испала је добро, бар оад нико неће моћи касти Сапарију, да му цигаре не ваљају. До душе проба је била мало скупа, но угарски држављани дозволили би и скупљу пробу, да виде како па да — Тиса. Мак.

Н а с е о. Мој пријатељ Јанко најсретнији је, кад се налази у женском друштву. Тако је код гђе Шр. било пре подне пуно женских. Није фалио ни Јанко. Но њему је сувише мало било, да седи у том друштву само пре подне. Рад би био да се и преко ручка забавља. Упитаће дакле учтиво домаћицу:' — Милостива, ако смем питати, кад ви ручавате? — Онда, када ви одете. Мак.

? Мађарсва лађа „А1ко1тапу* (уставност) потонула је код Мадоче. Ми смо већ научили, да уставности тону. Погледајмо само Србију, па и нашу домовину. Ту је давно уставност потонула. Да ли ће се наћи ђетић, да је из водених дубина поново изнесе на поврпшну? . . Ив.

Угурсузова заклетва, Заклео се харамија Мија за годнну да ће ботат бити; и био би - ал' се прохте власти, ире термина ? Мију — обеси ги ! !! Др. Казбулбуц. Досетке, наивности и др. из дечијег света, Мали Нико, син једнога попа, јео је с оцем кајгане уз пост. Отац препоручио Ники да ве казује ни по што никоме, да су јели кајгане, јер је сада пост, а грехота је мрсити. — Мали Нико обећа оцу чувати тајну. . . Кроз часак оде Нико из куће, а преда њ ето човјека по „зламење". Пита овај Нику: да ли је отац у кући ? Нико потврди, и одмах додаде: „ Н ијесмо ми јели кајгане." (Ово је прибележио прото Н. Беговић у „Бос. Вили.")

Исти је прибележио како је нека мала Станипа била брзоплет те није миолила на оно што говори кад