Starmali

„СТАРМАЈШ" БР. 31. ЗА 1886.

247

се богу моли. Кад је нпр. читала вјерују говорила би: „Наше градио человјек, ваше градио Спасенија" (мјесто : Нас ради человјек, и нашего ради спасенија). — Па онда: „Три пута потисни Пиаата" (мје то: при понтистјем Пилатје).

И ово је нрибележио прото Беговић у „Б. В." : Моме унуку ђорђу знали су се у кући од шале наругати, па му рекли: Ти ђорђе нијеси Србин, ти си Грк. (Повод је томе био порекло очево из Клисуре у Маћедонији.) А ђорће би се на то кољуждрао и бра нио се : „Ја нисам гик, ја сладак."

И ово је из горњ. извора: Малог Јоцу Зеца (сиечића попа Раде из Кукурушара) новела његова тета у цркву са собом. Јоцо био миран у цркви све док није опазио оца из олтара на „малом уходу". А кад свршио попо молитву и огласио се већ по реду, па пошао с књигом у олтар, на то мали Јоцо отискао се преко цркве за оцем вичући у глас: „Цекај, бабо, идем и ја у киљерак!"

И ово је оданде : Мала Милка (сестра овога малог Јоце) знала слугу Петра, г ,а знала да Петар служи. Једном повела мати малу Милку са собом у цркву. Испред цркве сусрете ове путнике познат човјек, поздрави их, омилује малу Милку и каже: „Твој бабо ено већ служи." На то мала Милка одговори: „Бог те! не служи мој бабо — Петарслужи."

Некоме под образином, Не. ја нећу скидат' Образине твоје. Образина ј' лепша Него лице што је.

На позоришној каси Молим вас једну карту. Какву ? За галерију ? Не, за инфантерију. * Куда ти Спиро тако ? — Та идем брате, у Америку. Па што ни си оним другим сокаком ударио, ближе је за пет минута? * 0 сервус Славко, баш ми је мило, да си тако брзо оздравио, нисам те већ дуго видео. — Чуј, молим те, узајмидер ми 5 фор. — Немам брате код себе ни крајцааЖ"* Јп ! И ее могу добити сви бројеви^

ре. — А шта код куће? — Хва 1а богу сви су здрави сервус, с богом. * Жена из инштитутаРећиће један муж својој женици да му обари три јајета. Брже боље узе жена „Косћћисћ" и прочита: „кад је вода врућа, метни јаје 4 минута да се кува", добро. Д01 есе она скувана јаја мужићу, држећи, да му је баш по вољи учинила. Кад тамо а јаја и сувише трда. „Шта је то жено?" упита ју муж. „Е па нисам ја крива, у „Косћћисћ"-у каже : ,кад је вода врућа, метиИ јаје 4 минута да се кува,' па ја сам и тако радила, метпула сам три јајета 12 минута да се кувају." Празновицић. Одговори уреднишва „У танцшулу." С које се год стране погледи остаје врло слаб, почетнички рад. Али ништа — у „Стармалом 1 ма и пропали — само нека буде на матуритету боље. Деонтини. Ала је то мука носиљи тако лепог имена изјавити, да јој песме нису тако лепе, као што су јој можда очи и обрве. Не примите за зло — јер се смера на добро. Т. у Р. Није се обистинило. Па и боље. Немојте страховати ; од нас нико неће дознати ко сте, — тим мање^ штс ни сами то не знамо. Новије књиге припослате уредништву на приказ. Руеија. Написао Б. Маскегше М. А. — Свеска 1. Панчево, 18 6. Наклада штампарије Косанића и Ноповића. Цена (?). ЖјоДаћгашје пагоЉге ревте игкоске 1 ћајс1иске. 1г(1апје кпјјгаге 1 §1атрапје ћгасе М. РороУ1са и ^ оуош 8а(1и 1837. Сепа је 20 поус. Годишњак са библиотеком за народ велики српски народни илустровани календар за просту годину 188/. Година 36. уређује А. Сандић. Издање браће М. Поиаввћа у Н. Саду. Цена је са уметнутвм листовима за приход и расход 50 новчића.

ЗА КРАТНО ВРЕМЕ ИЗИЋИ ЋЕ: „ОРАО" НЕЛИКИ ШУСТРОВАНИ КАЈЕНДАР ЗА (Ш- ГОД0НУ, који је богато урешен најновијим и најлепшим сликажа уз најодабранији и разноврстан садржај, као и досад што је доносио. Ми смо се потрудили да овај највећи буде и за 1887. год најбољи, најлепши и по томе најјефтинији српски календар, као што је то и до сада вазда бивао, што ће у осталом за кратко време сам „ОРАО" најбоље потврдити, а мн ово само међутим укратко јављамо поштованој публици и нашим дојакошњим комисијонарима, молећи их нека се изволе унапред пријавити колико којег календара да нм пошљемо 1ЈД8*" .Царић" мали календар са сликама за тармалога" од почетка до данас-