Starmali

„СТАРМАЛИ" БР.

8. ЗА 188?.

59

У ш т и п ц и. Ваљда је мрачњацима у Угарској мало мрака, кад ударају порезу и ва падидрвца, да буде још мање светлости. Жичка епархија у Србији премештена је у Чачак. Од како је Мраша митрополит у Србији нешто се с тим епархијама и сувише — ч ачка. * Вршчани су лепо дочекали свог новог в л ад и к у. — Само нека сада он не буде туђа (вла) дика већ наша — дика. * Краљ Милан оддиковао је чиву Ф и ш"е р а таковским орденом. Дали је то за онај л е п а к (од које хиљадице), којим је тај фишер упецао потомка таковског јунака? * У Перлезу се поплашио пастир од мајмуна, па умр'о. Штета, што тај мајмун неће посетити и неког намет-пастира. * У Мароку казне оног, ко пуши, а у Србији ће скорим казнити оне, што не пуше, само да више новаца згрну монополашки Чивути. Е ал' зато је Србија у Европи! * Да има жена дипдо-мата, то најбоље зна М ата из Чуруга, кад му стане жена у д и п л е свирати. * Код толиких циганских пасија, мисле, да је издишно гледати на позорници „Циганина." * Ушла редња у мантије! Убише се ових дана по свету толики калуђери, калуђерице, иопови, капелани, игумани, да се свет диви и чуди, — што је та редња почела од доле, а не од горе. * Чујемо да ће „српски закон" у хрватском сабору добити друго име. Неки веле „српски кортеш," а други „српски лепак." Било како било, тек нас неће никако удовити. * У Србији се затвара и отвара! Затварају се школе, телеграфи, новинари, учена друштва, народни посланици, а отварају се тавнице за невине, луднице за здраве, званија за неспособне, касе за Чивуте, карташнице за — краљеве и министре. * Сви се туисе! Новинари на апсане, „Наше доба" на свог лошег пегаза, „Туркос" на малу субвенцију, ватрогасци на кишовито време (ватре ни од корова), а краљ Милан на злу срећу при картању. * Сдивница и осмица! Нема у њима онолико сличности. колико жалости.

У Аустрији ћеза малељуде забранити л утрију. Кад мали људи нећејЕизвлачити лутрију,

право Је да Је извуку они велиши.

Ив.

Ђука: А чујеш ли да се Герман вратио из Италије у Штајерску? Шука: Та чујем. Ђука: Знаш, мени се кожа јежи. . Сад нам је ближе. Мож' га даба 'опет овамо донети. Шука: Мож' тај ђаво бити, кад се нисмо пожурили да му силним неповереницама препречимо долазак. Ђука: Знаш' Шука нештојми се не свиди што се у Бечу с' тим ратом толико отеже. Шука: Остави се ћорава посда. Ди ти је још преображење. Кисело је за бога лији грожђе. Ђуна: А јес' имаш право. Ладан ветар дува са севера, неће скоро ни сазрети.

Ђука Колико је далеко одавде до Кикинде ? Шука Не знам; нисам никад тамо киријашио. Пре три године тео сам да идем у Кикинду, ал сам чуо да је рђав пут, — па сам остао код куће. Ђука. А за колико се може доћи из Кикинде у Сентомаш ? Шука. Пхеее! Каткад треба и три године. Али кад се удеси правцем кроз Бечкерек, и погоди се прави пут, онда си за неколико сати у Сентомашу. Ђука То јест у Србобрану. Шука. Да, да, у Србобрану.

Ђука. Кад је већ о томе реч, — а оћеш ли ти кога возити у Сентомаш? — Та коњи су ти као виле; не би били постидни ни пред царем. Шука. Да ти право кажем, ја би сад најволео довести господина Касапиновића у Сентомаш. Ћука. За плату? Шука. Ајд не лудуј]! За какву плату! Само за оно старо поштовање, које ми прости људи не можемо тако лако да заборавимо.

Разне жеље, Тиса би желио, да му Чивути навек пуне празну државну касу, па ма још 2000 милиона дуга имали. * Напредњаци желе, да се никад не раставе с влашћу, макар им и аустријски уланер — лежао у касарни. * „Стармали" жели, дадобије 10,000 претплатника, па ма сваки трећи дан излазио. ив.