Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 8. ЗА 1887.

63

Бандрокаш и трговац, Вандрокаш: Молим господару, удедите сиромажку, већ осам дана како нисам вруће кашике имао, натим се шго но реч: и глађу и жеђу. Т р г о в а ц : Зар те није срамота, виш како си задригао, тако млад и здрав па да нросиш ? Недам ти ништа, одлази! Иди ради па се рани Заслужи себи комад леба. Видиш, како се ја мучим. По васдуги дан непрестано радим, патим се да што заслужим. А ти левентујеш. Вандрокаш: Молим господару опростите ! ни сам ја дошао да вае вређам и од вас да отимам вашу заслугу : него да вас за милостињу молим. Ако ми уделите добро, ако пак не опет добро. Неморате се ви зато на мене об» рециватн. Али дозволите ми при свем том, да вас нешто запитам: Зар ви држите да је нросити одвећ лак посао ? није, богме господару, варате се. Пробајте само, па ће те се уверити, задржите моју милостињу себи, помозите се шоме — а сад збогом. прибележио Л. К.

Неколико телеграма, I. (Вашарском комесару) Штајнбрух. Сутра све свише на перону, очекујем и вас. Н. Н. трговац свиња. II. У недељу не могу доћи, јер персоненцуг не прима волове. А. 4. трговац марвени. III. Трговина врло слаба. Ако вам треба волова сетите се мене. 0. 0. џелебџија. Саопштио Цига. Из Мехале код Темипшара тужи нам се „Један Србин" на самовласт месног учитеља. Има онде певачко друшгво, које и у цркви поје, и општина му је допустила да се може у школи (кад нема предавања) састајати и веџбати. Али учитељ се начини већим господарем од општине, па им то забранио. Тај учитељ држи да школа није за певачку дружину, већ за његова приватна весеља и игранке. Ово штампамо као „припослано" не примајући на се одговорност јер нам дописник није познат, а потписао се само један Србин М. д. ћ."

Н а с е о, Пера: Чујем да си се оженио Пајо ; веруј ми, чисто се ја радујем што си се оног маторог гада опростио. Паја: А кога то миелиш?

Пера: Та твоју стару љубезницу. Паја: Па баш љу сам и узео за>жену.

Пред краљ. бележникомКраљ. бележник (некој жени којој је тестамент писао.) Дакле драга госпо толико ви капитала имате, да вашој сестричини осам хиљада осгављате? ! Тестаторка : Та ја истина немам тих ноиаца, ал оћу да уиерим моју сестричину колико је волим.

На концерту. КузманГ: Пази! Сад долази „Аделаида" од Бетовна. Дамњан: (Звера на све стране) на послетку запита: па од куд долази ја не видим ? !

Лекар и болесникЛекар: Но јел вам казала жена ваша шта сам вам наредио? Треба строго да се држите умереноети, ви поједете како чујем наједаред дванајст мали ташака, та то је млого ! Болесник: Казала ми је жена шта ете наредили, данас сам само девет појео, ал су били завезани.

Провађање-

Гост: пита (бирташа) Бога вам што тучете тако немилостиво вашег сина?! Бирташ: Та није то мој син, то је моје еестре дете, па је дошао мало у госте к нама да се проведе.

Шегрт и кириџија Шегрт: Јелте, чико, можел се овуда без беде проћи? Кириџија: Небој се синко! Можеш слободно, моји су коњи врло мирни. Шегрт: Та нисам вас зато питао, мислио сам може пасти на мене, јер риђа једва се држи на ногама!

Пољубац — ма од кога. Мали Шаца био код тетке у гостима, па једва дочекао да иде кући. Кад ће већ поћи кући — дођу кола, а он брже боље скочи у кола. Тетка дође код кола и рече: „а зар нећеш ни пољубити тегку? Шаца: Та не могу кад сам се већ наместио, — за. тим дрпне кочијаша па рече: Хајде је ти, чико, пољуби, ти си ближе, прибележио Ђ. Сељанин и варошанин. Барошанин, Ви сте сељани сви магарци. Сељанин, Може бити, — али сви магарци нису еељани.

Јои ее могу добити сви бројеви „Стармалога* од понетиајдо данас.