Starmali

"Е7" ХЗ:своз>л:е Оа-дзг ±0> авдгзгстга, 13© г 7.

„Стармалн" излази трипут месетао. Годишва цена 4 погодишња 2 ф . — на В месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве; 10, — 3, — 2\ динара или Франкз. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамиарија А. ПајевиЕа у Новом Саду рувописи се шиљу уреднику (1)г. Ј. Јоуапо^је, 11егиа]«ег виг1е18(га8ве, IVг. 9.Ј — Претплата и све што се тиче админиетрациЈе шжље се штампарији А. НајевиЕа у Нов. Саду. — За огласе плаЕа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. ва жиг«

На гробу Филипа Вишњи^а 0 подизању споменика му. На овом гробу седела ј' вила Четр'ест пуних, дугих годива; Није еам рекла: одите амо ? Чекала ј' да га сами познамо. (Можда још л сад у гсла :;ааио Под овом травом кога имамо.) Дуго је вила овдена чала, Крај гробна крста, дрвена, мала. II кад већ дрво трухлеж заплени Долази камен да га замени. Кад већ и иами црвоточ прети Тада се Србпн Виндаића сети. Још није каоно дрве с^^ети, Још каткад стижу лекоЕне вести. Овде ће данас браћа се срести рТу нек се грешвост тихо иричести, Нек се причести Светињом свести. Ко је тај Вишњић, ком на гроб гремо ? Њиме се свету похвалит' смемо У робно доба мајка га роди, Али га роди српској слободи. На муке пође без стра' и схрепа Мука га створи омирски слепа. Тад се не могло дизати школа, — Једина школа осећај бола. Од куда књига иод стегом мрака ? — Учител. сиомен старих јунака. II тај би спомен сломила хала, Ал није дала струва гусала.

Хај да је ширих пута ил стаза Међ народима разна порекла! Хај да је мис'о просветна сродства У Еуропи примене стекла! Еј да не буја, што томе смета ! А ми да нисмо пасторак света Давас би овде к'о плачни друзи Хтајали Немци. Анрли , Франпузи : И Арпад посл'о б' унуке своје Уз све Словене ту да постоје, И свак бн чутн'о да га облеће Рајска топлота духа голема, Призно' б' да Срби имају нешто Што нико други нема. Постојмо дуго над гробом овим И вратимо се с уздањем новим.

Мален је камен, — баш према срећи — — Сретније Српство шат дигне већи. Змајован. „ Јединчево" ходочашће, (Нечијп мука у три шва.) ОСОБЕ: (ПГтета је исписивати двапута имена. Мало по мало, па ће се већ видети ко су.) ПРВИ чин. (Збива се на путу између Н. Сада и Карловаца. Особе у овом чину: Јота, Радић, коњ, кочијаш и кола.) Р а д и ћ (завалио се у кола): Драги уредвиче, врло би ми се допало, кад би се вами допала која кућа у Н. Саду. Меркајте! Може коштати тако између 20—30 хил>ада. Чим свршимо ствар, вапело ћу вам је поклонити."